Jugoslovenska kinoteka je od 28. maja domaćin izložbe BELGRADE TO BOWIE, posvećene nedavno preminulom globalnom superstaru – Dejvidu Bouviju, koju čine impresivne fotografije poznatog muzičkog fotografa Brajana Rašića i izuzetni radovi petnaestak izabranih beogradskih umetnika.

Interesovanje za izložbu je izuzetno, a tokom vrelih letnjih dana, Kinoteka vas poziva na uzbudljivi prateći program izložbe Belgrade to Bowie!

Zahvaljujući velikoj podršci Raiffeisen banke, koja je pokrovitelj ove izložbe i Gradu Beogradu, posetioci će naredna tri meseca u Jugoslovenskoj kinoteci mo

i da uživaju i u vrlo uzbudljivom i bogatom pratećem programu, a u saradnji sa izdavačkom kućom Mascom, ova izložba je obogaćena i svim Bouvijevim izdanjima na vinilima i CD-ovima, kao i knjigama koje je obezdedila knjižara Vulkan.

Belgrade to Bowie najavljuje filmski program, koji čini desetak Bouvijevih najboljih glumačkih ostvarenja: Lavirint, Apsolutni Početnici, Besana Noć, Srećan Božić, gospodine Lorens, Baskijat, Čovek koji je pao na Zemlju, Glad, Mi deca sa stanice Zoo, Prestiž i Zulender.

FILMSKI PROGRAM Belgrade to Bowie: Izložba fotografija Brajana Rašića

Tokom juna meseca termin za film je 16:30h, dok se u julu i avgustu film daje u 19h.

U subotu, 25. juna tokom celog dana posetioci će biti u prilici da igraju nagradni kviz, koji će voditi glumac Slaven Došlo, a kome će se pridružiti i gosti iznenađenja.

Belgrade to Bowie je tokom prve nedelje imao kustosa upravo Brajana Rašića, koji je iz prve ruke publici pričao o svojoj saradnji sa Bowiem, kroz postavku koju je osmislila Jasmina Holbus. Fotografije su na velikim formatima i predstavljaju Dejvida Bouvija iz perioda od 1983 do 2006. godine, dok drugi važan segment ove izložbe predstavljaju radovi petnaestak umetnika koncentrisanih u potkrovlju Kinoteke.

Screen Shot 2016 06 15 at 12.21.42 PM Belgrade to Bowie: Izložba fotografija Brajana Rašića

Skulptura ‘’Life on Mars’’ umetnika Marka Lađušića nalazi se u atrijumu Kinoteke, pored Brajanovih fotografija velikih formata, kao i “Gitara”, vajara Aleksandra Gligorijevića. Na poslednjem nivou Kinoteke u tzv potkrovlju, dočekuje vas statua Milorada Stajčića, koja predstavlja Bowia iz perioda Aladdin Sane u čuvenom kostimu Kansai Yamamota, u prirodnoj veličini. Odmah iza nje, ređaju se izuzetni radovi slikara Mateje Petkovića, zatim Gorana Vitanovića Svetlane Ninković i Vladimira Vesovića, te grafičkih dizajnera Gorana Milanovića, Željke Mićanović Miljković i Nemanje Jehličke, kao i ilustratocije Nina Maljevića i Duška Stefanovića.

marko ladjusic Belgrade to Bowie: Izložba fotografija Brajana Rašića milorad stajcic Belgrade to Bowie: Izložba fotografija Brajana Rašića

U toku jula meseca, zahvaljujući saradnji sa izdavačkom kućom System Comics ovoj ekipi umetnika pridružiće se i brojni strip crtači.

Autori ovog ambicioznog projekta su Barbara Garčević i Sergej Trifunović.

IMG 5206 Belgrade to Bowie: Izložba fotografija Brajana Rašića

Originalna i zahtevna postavka izložbe delo je Jasmine Holbus, produkciju je radila Maria Jelesijević, a vizualni identitet studio DesignBüro iz Beograda,

Cena ulaznice je 300 dinara.

Za Bouvijeve fanove, koji budu imali želju da više puta posete ovu izložbu, organiztor je pripremio ograničen broj specijalnih propusnica od 1000 dinara, kojima se obezbeđuje 15 poseta izložbi i popust od 15% na sve suvenire, knjige, ploče i diskove.

Sve informacije o izložbi možete pratiti na Facebook stranici PREVENTER

Izložba BELGRADE TO BOWIE će trajati do 21. avgusta 2016.

Comments