chanel no 5 1 Beli jasmin: Najskuplji sastojak parfema Chanel N°5

Postoje mirisi iz svakodnevnog života koji vas diraju u dušu: miris kafe, tostiranog hleba, pekare… Svako od nas ima neka svoja mirisna iskustva i sećanja. Miris koji neki smatraju privlačnim za druge je možda odbojan. Baš iz tog razloga naučnici su se zainteresovali za psihologiju mirisa. Tajna je u nosu i signalu koji šalje mozgu, a sam mozak razlikuje na hiljade različitih mirisa.

Odatle i reč SCENTSATION, jedinstven osećaj koji doživiš u trenutku kada pomirišeš određeni miris. Osetite određeni miris i odjednom se osećate nervoznim. Ili miris sveže pečenog kolača i to vas ispuni toplim emocijama. Ove emocionalne reakcije često se javljaju podsvesno i pokreću sećanja koja su povezana sa tim mirisima.

Čudno?

Ne baš. Istraživanja potvrđuju da su reakcije na mirise sačuvane u emocionalnom spektru. Dakle, nije iznenađujuće ako neki mirisi izazovu jake reakcije, i one pozitivne i negativne.

chanel no 5 2 Beli jasmin: Najskuplji sastojak parfema Chanel N°5

Grejp (Citrus grandis)

Izvanredno delotvoran kod celulita, edema/otoka i mišićnog zamora.

Kao i svi citrusi, traži tople krajeve s puno sunca. Eterično ulje dobija se hladnim ceđenjem sveže kore ploda. Boja mu je bledožuta do zelenkasta. Miris mu je voćan, snažan, pomalo gorkast i osvežavajuć. Bogat je kalijumom, vitaminom C i pantotenskom kiselinom B5, koja ima važnu ulogu u proizvodnji ćelijske energije. Na kožu deluje blagotvorno: čisti i otvara pore, jača cirkulaciju, deluje na ćelijsku izmenu i eliminaciju toksina. Deluje na limfni sistem, pomaže pri izlučivanju toksina i oticanju viška tečnosti iz tela. Hladi kožu, jača je i zateže. Kod udisanja deluje osvežavajuće, relaksirajuće kod potištenosti, depresije, glavobolje i nervoznih raspoloženja.

Beli jasmin (Jasminum officinale)

Poznato je da je ulje jasmina prirodni lek za stres, depresiju, umor, menstrualne bolove i simptome menopauze.

O tome govori i kozmetička industrija, koja ovo ulje koristi u čak 83 odsto ženskih i 33 odsto muških parfema.

Prva veoma važna stvar jeste činjenica da cveće mora da se bere u pravom trenutku u toku dana, druga je to što je neophodno da se miris što pre ekstraktuje, a sam ekstrakt mora da se čuva vrlo pažljivo. Da bi se dobio jedan kilogram čiste jasminove esencije potrebno je ubrati pet miliona cvetova, pa je jasno koliko je ovaj sastojak dragocen.

Upotrebom ulja ili putera za telo ovi sastojci preko kože brzo prodiru u krvotok, koji lekovite molekule raznosi po celom organizmu. Relaksiraju nas, poboljšavaju radnu energiju i koncentraciju, jačaju odbrambeni sistem organizma, čiste kožu, jačaju kosu.

Najpoznatija polja jasmina u Evropi (Jasminum grandiflorum koji potiče od Jasminum officinale) nalaze se u malenom gradu Gras u Francuskoj. Čim kročite u polje jasmina čini vam se da ste se nekim čudom našli u samoj bočici parfema.

Ovo imanje pripada porodici Mul koja je već šest generacija poznati uzgajivač cveća. Od 1987. godine Chanel ekskluzivno otkupljuje sve cvetove sa njihovih polja. Jasmin iz Grasa najskuplji je sastojak parfema Chanel N°5.

chanel no 5 3 Beli jasmin: Najskuplji sastojak parfema Chanel N°5

Nikel Anticelulitno ulje s grejpom je koncentrat najfinijih biljnih ulja, esencija i vitamina koji snažno podstiče površinsku cirkulaciju, deluje na ćelijsku izmenu i eliminaciju toksina.

Keims maslac odličan je za hidrataciju celog tela, posebno kolena i petaMaslinovo ulje i karite maslac deluju umirujuće i hidriraju, dok je aktivni sastojak jasmina opuštajući i deluje kao antioksidans. Ovaj ultra-hidratantni balzam za telo jača elastičnost kože, poboljšava izgled, posebno dehidrirane kože. Oba proizvoda možete kupiti na sajtu www.puritybox.rs.

Zapamtite, svrha dobrog mirisa jeste da se stopi sa drugim individualnim osobinama. Ako je miris dobro odabran , onda je osoba koja ga nosi atraktivnija za sva čula.

Comments