Izložbom “Remek dela Doma Jevrema Grujića“ biće otvoren za javnost Dom Jevrema Grujića u Svetogorskoj 17, jedinstvena kuća-muzej umetnosti, istorije, diplomatije i avangarde, koji čuva umetničku kolekciju sakupljanu tokom dva ipo veka tradicije jedne diplomatske porodice.

Muzej se otvara pod pokroviteljstvom Grada Beograda, a svečano će ga otvoriti Gradonačelnik Siniša Mali u sredu, 16. septembra u 19č. Muzej će za građane biti otvoren od četvrtka 17. septembra.

U Domu Jevrema Grujića posetioci će moći da vide dela najznačajnijih srpskih slikara: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Kneževića, Arsenija Petrovića, Zore Petrović, Ivana Tabakovića, Đorđa Krstića …, skulpture, stilski nameštaj, oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, među kojima je i puška Hajduk Veljka, umetnički predmeti, kao i bogat arhivski materijal i to sve u autentičnom ambijentu gradske vile s kraja 19. veka.

Uros Predic Sv. Pantelejmon isceljuje slepe Beograd dobija novi muzejski prostor

Na izložbi će po prvi put biti predstavljeno remek delo Steve Todorovića, portret Kraljice Natalije, koji do sada nikada nije izlagan u javnosti, a koji autori postavke nazivaju još i “srpskom Mona Lizom”.

Jedan od najatraktivnijih eksponata biće i pozlaćena škrinja od bronze i kristala, svadbeni dar Kralja Milana i Kraljice Natalije Obrenović porodici Ćurčić i najstarija venčanica u Srbiji iz 1856. godine.

Radno vreme Doma Jevrema Grujića biće prilagođeno zahtevima najšire publike. Muzej će biti otvoren od četvrtka do nedelje (četvrtkom i petkom od 15.00 do19.00č, a subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00č.).

Vođene ture biće organizovane četvrtkom i petkom u 18.00 časova, a vikendom u 12.00. Cena ulaznice je 150 dinara. Vođene ture moguće je zakazati i na engleskom, italijanskom i francuskom jeziku. Pored autentičnog ambijenta i kolekcije, novi muzej biće poseban i po tome što će naraciju na engleskom jeziku snimiti čuveni holivudski glumac i oskarovac Ričard Drajfus, kao poklon Beogradu.

Zbirka oruzja iz Prvog i Drugog srpskog ustanka Beograd dobija novi muzejski prostor

Otvaranje Doma Jevrema Grujića značajno doprinosi bogatstvu naše kulturne scene i predstavlja biser u kome će strani turisti moći da se upoznaju sa kulturnom baštinom Srbije.

U okviru novog muzeja, moći će da se kupe i originalni pokloni, antikvitetni umetnički predmete iz najprestižnijih aukcijskih kuća u Evropi i svetu.

 

Comments