Jutra u Beogradu imaju neobičan nastup, dolaze tiho posle glasnih noći, hodaju u staklenim cipelicama, nestvarna i zanosna, ali ih niko, osim pospanih krovova, ne dočekuje. Ljudi više ne umeju da se raduju prvim zracima i prvim obećanjima dana. Pomalo usamljena, spuštaju se na stari beogradski asfalt i reke, pa čekaju one vrednije da ih zagrle i inspirišu.

Nas dvoje smo zajedno otkrivali čari beogradskih svitanja. A kako smo se zaljubili u njih… To je priča nalik bajci.

Tu na raskrsnici nadanja i ulici koju svakodnevno preplavi bezbroj zagrljaja, pozdrava i poljubaca, mi smo se sreli. Potpuno nesvesni lepote oko nas i onoga što nosimo u sebi, zaputili smo se u igru, zvanu ljubav. Slomljeni vetrovima prošlosti, novim izazovima u životu i ljubavi mogu se suprostaviti samo oni hrabriji. Oni druge vrste, fatalisti i nevernici, lako zažmure pred lepotom i upropaste sve.

jutro Beograd, ljubav i snovi: Jutra

Naša priča nije takva. Posebna je u svakoj svojoj pori. Ipak, kada pogledam sada iza sebe, shvatam da se nigde ne voli kao u Beogradu. Ne postoje lepša svitanja u dvoje od onog dok gledate na reku, ne stvaraju se lepši zagrljaji od onih kada se pozdravljate za dobro jutro sa voljenim bićem ili prijateljem. Nigde na svetu jutra ne mirišu na uspeh kao u ovom gradu, samo što te mirise ne prepoznaju svi, i ne prepoznaju uvek. Ponekad je dobro prepustiti se lepoti dana i dopustiti Beogradu da nas iznenadi. Morate mu verovati, on vaše tajne može večno da čuva, samo ako i vi čuvate sebe i svoj grad. Polaže nade u nas, naše moći, naše izbore i naše odluke, jedno drugom smo jedini spas u ovo vreme visokih vrednosti, kada su merila poznata samo onima koji olako prihvataju svaki životni tren.

U Beogradu ne postoje dva ista dana, dva ista jutra, dva ista pogleda i snovi koji se preklapaju. Svaki je dan priča za sebe.

I znam da nam nikada nećeš otkriti sve svoje tajne, pa ni onu kako si nas začarao. I ne moraš, dokle god svetliš za nas, i mi ćemo, dragi naš Beograde, sijati zbog tebe.

P.S. Druga činjenica o mom gradu – Čak i kada se budite sami, beogradska jutra vas grle svim svojim zracima.

Prethodni tekst iz serijala “Beograd, ljubav i snovi” pročitajte ovde


Jovana Katić Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima. Veruje da se snovi ostvaruju onda kada ih postanemo dostojni, a jedan sanja na stranicama bloga Blueberries and Jeans.

Comments