U trenutku kada svetski lideri ne mare za potrebe mladih i za značaj multikulturalizma, studenti iz Nikaragve, Letonije, Indonezije, Somalije, Turske, Rusije, SAD i još 50 zemalja sveta okupljaju se u srcu Beograda i na najbolji mogući način pokazaće da je moguće i da je potrebno da zajedničkim snagama radimo na tome da se naš glas što dalje i što jače čuje. Međunarodna studentska nedelja u Beogradu (ISWiB- International Student Week in Belgrade), se ove godine, jedanaesti put, održava od 16. do 24. jula. Ponovo će okupiti više od 300 mladih sa svih kontinenata koji će učestvovati kako u edukativnom, tako i u kulturnom i zabavnom programu festivala.

Kao i svake godine, velika pažnja će biti posvećena edukativnim radionicama, na kojima će učesnici svakodnevno imati priliku da se bave značajnim temama u svetu, kao što su trgovina ljudima, diskriminacija na internetu i u svetu oko nas, aktivizam mladih, ili nejednakost među polovima.

ISWiB 3 Beograd ponovo postaje centar studentskog sveta ISWiB 2 Beograd ponovo postaje centar studentskog sveta ISWiB 1 Beograd ponovo postaje centar studentskog sveta

Kako u doba visoke tehnologije ne bismo zaboravili na dobru staru fotografiju, ove godine će neki od učesnika festivala imati priliku da budu deo fotografske radionice koja ima za cilj da kroz opis mode u različitim istorijskim periodima, do sadašnjeg trenutka, kao i fotografisanje osoba čiji se izgled ne uklapa u okvir društvenih normi, objasni i približi učesnicima kakvu su ulogu spoljašnji izgled i percecpcija imali u različitim društvima, kao i da podstakne na dalje ispitivanje i istraživanje funkcije alternativnih spoljašnjih izgleda kao konstitutivnog dela identiteta.

ISWiB 2 1 Beograd ponovo postaje centar studentskog sveta

Kulturni i zabavni program festivala će takođe biti veoma bogat. Tako se u utorak, 18. jula, u Dorćol Platz-u, održava manifestacija „Sajam država“, na kojoj dominira šarenilo narodnih nošnji, hrane i pića iz svih zemalja učesnika festivala. Događaj je otvoren za sve posetioce, koji tako imaju priliku da budu deo jedinstvenog spoja kultura sa svih kontinenata u srcu Beograda. Još jedan događaj koji u najboljem svetlu prenosi sliku zajedništva i neraskidivog prijateljstva jeste Defile zastava, koji će krenuti sa Trga Nikole Pašića u 16:30h, u subotu, 22. jula.

Kako ne bi bili zanemareni ni oni kojima je neophodna pomoć za osnovne životne potrebe u našoj zemlji, na festivalu će biti organizovano i Umetničko veče, u subotu, 22. jula, sa početkom u 20h, u klubu Elektropionir. Događaj će biti humanitarnog karaktera i takođe otvoren za sve zaineteresovane sugrađane. Prihod od ulaznica će ići organizaciji „Banka hrane“, a na licu mesta će se prikupljati i dobrovoljni prilozi.

Međunarodnu studentsku nedelju u Beogradu organizuje udruženje „Svetski omladinski talas“ koje već 12 godina podstiče aktivizam mladih.

Comments