Clipboard019 Beograd vs Zagreb: Ljubi bližnjeg svog

Iz perspektive nezainteresovane (ne)gledateljice

Punih 106 dana regionalnog ludila, posljednjeg izdanja reality cirkusa zvanog Big Brother, samo što se nije završilo. Ne mogu reći da sam odahnula, jer ga nisam pretjerano ni doživjela. Čudno za mene, doduše, s obzirom na to da se inače vrlo lako navučem na slične gluposti. Ostatak lijepe mi Hrvatske odradio je to ovaj put za mene, pa htjela-ne htjela, na moju veliku žalost, znam tko su Marijana i Nemeš i da si posljednjih dana u Zagrebu i okolici totalno “in” ako prijatelju u neobaveznom razgovoru suptilno podvališ da je “nebitan, fejk i da smara” (isti fan page na Facebooku okuplja 73,813 fanova). Vidite, povijest i život su zaista ironični ponekad, i čudni su putevi Velikog brata, koji je ovaj put okupio Jugoslaviju u malom, sa sve reprezentativnijim primjerkom od primjerka. Produkcija se i ovaj put pobrinula da dobro i pomno izabere širokoj masi što zanimljivije pacijente, koji će nas pokušati uvjeriti koliko su u svom pretjeranom konzumiranju alkohola, seksa bez zaštite te jezika bez dlake uistinu nenadmašni, originalni, liberalni, a zapravo su nas vrhunskim znanjem iz psihologije natjerali da zapravo i pričamo i diskutiramo o isforsiranim isklišeiziranim kretenima s obiljem neukusa i bez granica u istom.

Činjenica je da su plitki, da nisu budući dobitnici Nobelove nagrade, ali nakon sat vremena jedne emisije Big Brother moći ćete se bez pogovora ponositi time koliko ste zapravo “normalni”. K vragu, privukli su nas; privukle su nas orgije, sise, pederi, turbo-folk, stereotipi, prava zdrava hard-core seljačka zabava, začinjena suzama, urlanjem, svađama, psovkama, a sve pod parolom “Ljubi bližnjega svoga”.

Evo što sam shvatila kada me dosada odvede na nacionalne portale, pa zalutam u vodama Velikog brata. Neki tamo pajser Nemeš navodno je jako zgodan i sve su se ribe popalile na njega, s druge strane postoji plitka Dalmatinka Marijana, lakog i neobično upitnog morala. Imamo priču! Par dana poslije, imamo i seks! Marijana postaje nacionalna sramota Hrvatske, sramota koja ovih dana, kako po kuloarima kruži, slovi za potencijalnu pobjednicu. Vijest je prodrmala Hrvate, koji su Marijanu dočekali na nož s komentarima poput “najviše je dala, pa neka najviše i dobije”. Dakle, dotična se može iz seksualnih avantura izvući s dobrom količinom novca, razvodom, protjerivanjem iz kuće i selidbom kod Nemeševićevih. Hrvati vole tamo nekog Brendona i svoje gore list – feminiziranog i simpatičnog Horvata. Kud svi Turci, tud i mali Mujo, a obojica su, čini mi se, poprilično zabavljali hrvatsku naciju, ostvarivši cilj – doći po svojih doslovnih pet minuta slave, kao i neke kandidatkinje koje su se već pri ulasku u  kuću hvalile svojim potencijalnim estradnim probojima.

Zagreb i Hrvatska još jednom nisu iznevjerili stranu produkciju i svakako su licenci iste produžili vijek trajanja, podigavši gledanost do maksimuma. Nama nije bitno tko će pobijediti, nama je bilo bitno da umjesto dragog nam bivšeg premijera na naslovnici dnevnih novina vidimo crno-bijeli snimak nekog šuškanja pod plahtama. Bojim se samo da mlađa populacija, koja je “Brotherslaviju” najviše i pratila, nije shvatila bit priče. Sreća u nesreći je što se ovakve instant zvjezdice zaboravljaju brže nego što su naučili značenje riječi “smor”. Iskreno, veselim se tom finalu, isključivo zbog solidnih glazbenih sadržaja. Ipak, čekaju nas na okupu najveće “dive” i Dive Balkana. Nadam se da će kraj donijeti i kraj vječnim prepucavanjima na nacionalnoj bazi, na bazi seksualne orijentacije i ostalih “različitosti“. Tko god pobijedio, sretno mu, i molim ga da novac bar polupametno uloži (mada u hrvatskom maniru – “potroši brže nego zaradiš” – čisto sumnjam). Ako mu ne bude dosta, Farma samo što nije. Srpska ili hrvatska, potpuno je svejedno, pa valjda smo, ako ne dosad, onda bar u ovih 106 dana, naučili da smo i dalje koliko-toliko složna braća, bar kad je u pitanju show. Cirkus je ono što najbolje radimo.

Europo, čuvaj se, Hrvatska ljubi bližnjega svoga.

Iz perspektive Beograđanke koja zna za jadac

Sećate se onih lepih dana kada su se Ena i Marko vatali pod jorganom? Prosto je smešno setiti se da je nešto tako benigno onomad uzdrmalo moralnu Srbiju. Međutim, posle par godina, monopolista zvani Veliki brat dobio je konkurenciju u vidu Farme, Dvora, Parova itd. Zapravo, svaka vrsta rijaliti šoua koja je mogla da se smisli okupirala je naše male ekrane. Dokle je išlo to povođenje za “svetom“ govori činjenica da je jedna naša poznata folkerka pokrenula sopstveni rijaliti šou, gde smo je mogli gledati u svakodnevnim aktivnostima i izdanjima. Ma ni Kim Kardašijan (Kim Kardashian) nije tako zabavna i opuštena…

Nedavno smo na fakultetu, u okviru predmeta koji se bavi istraživanjem televizijskih sadržaja, radili opsežno anketiranje ispitanika svih starosnih grupa o gledanosti rijaliti šou emisija. Na pitanje “koje od navedenih emisija pratite ili ste pratili dok su bile prikazivane”, kod Velikog brata odgovor redovno zaokružilo je samo 19,8% ispitanika, dok 80,2% kaže da retko ili nikada prati ovaj šou.

Ok, eto meni direktnog odgovora za ovo što se dešava. Kažu, ukućani se isfolirali, postali kontroverzni, eksplicitni, ne bi li namerno privukli pažnju i glasove publike. Iskreno, ne mislim da je tako. Mislim da se svi ponašaju kao i u privatnom životu. Naravno da su svi željni slave i medijske pažnje, koju će samo oni malo pametniji kasnije upotrebiti u svoju korist. Ali razlika je u tome što ste pre par godina imali formu emisije koja nije bila nikada viđena na ovim prostorima, pa je samim tim bila popularna – ko god da je boravio u kući. Danas, kada je postalo normalno u programskoj šemi imati pet sati rijaliti programa, a sudeći po gorenavedenim podacima koji su veoma sveži, ti rijaliti više i nisu nešto gledani – ma šta pričali po TV-u, verujte mi – nisu gledani, ništa više ne može bitno iznenaditi i osvežiti program. A s obzirom na to da je u ovom procentu od 19,8% emisija najgledanija u starosnoj grupi ljudi od 55+… mora se nešto preduzeti. Think, think, think…

Produkcija je smislila! Šokiraj, šokiraj, šokiraj! Time privuci mlađe gledaoce. To je to! Prvo će krenuti od opisa posla psihologa koji bira učesnike. Dakle, nema više ovakav-onakav, pa daj malo onog, a stavi ga u krevet sa ovim… Ne, danas svi moraju da budu u jednom šablonu. Kao što i jesu. Ne pratim emisiju, možda grešim, ali sudeći po štampi, učesnici su prilično otvoreni, jedinstveni, čudni, sve sa nekim još čudnijim zvučnim imenima, te možemo videti da se zapravo bežalo od svega konvencionalnog pri izboru. A kao što je meni čitav Veliki brat veoma predvidiva emisija, tako su i psiholozima ovi egocentrični ljudi. Čuj, ime emisije “Ljubi bližnjeg svog“, a onda još prve ili druge noći padne seks. I to između Hrvatice i Srbina. Kud ćete bolju temu za BG vs ZG, kud ćete bolju temu za prepucavanja po internetu, kud ćete bolju temu za štampane medije, debate, kud ćete bolji publicitet od toga?! Inače, hvala bogu, free sex je uvek privlačio gledaoce u milionskim rejtinzima, bilo na internetu, bilo na TV-u. Moram da pohvalim ovim putem produkciju, jer je na jedan veoma inteligentan način uspela da ostvari ono što je htela. A posebno psihologe. Tu nema priče.

U doba kada se konkurencija ne može smatrati zdravom, teži se najjeftinijem senzacionalizmu, koji će napraviti instant skandal i podići gledanost. Kažu da je svakog čuda tri dana dosta, i rekla bih da se produkcija prva vodi ovom mantrom. Rizikujem da javno optužim nekoga, ali čini mi se da su učesnici vrlo izmanipulisani i obavijeni velom slave, zbog koje ne vide pravu sliku. Kada se ovaj šou večeras završi, počeće se planiranje novog i šokantnijeg – već od jutra. Takva je industrija. Učesnici će se zaboraviti već za tri dana, kao što se ni sada ne sećamo ko je pobeđivao prethodnih godina. Ali, ako je slogan Velikog brata “Ljubi bližnjeg svog“, koliko će učesnika zaista biti u prilici da to i uradi kada dođe svojoj kući nakon tri meseca? Verujem da nam to neće prikazati, a ja nisam sigurna zašto se bojim njihove nesvesnosti i nerazmišljanja o tome.

Mada, dobro, hajde da ne budem prestroga; opet je bolje voditi ljubav nego rat, zar ne?


Andrea Kljajić je studentica prava, provincijalka pod svjetlima velegrada, kozmopolit otvorenog srca i uma, serijski monogamna ovisnica o ljubavi, zaljubljenik u poeziju Miroslava Antića, gracioznost Audrey Hepburn i filozofiju Jean Paul Sartre-a. Ona je vječiti sanjar inspiriran pisanom riječi i ostarit će u kutiji modnih časopisa, knjiga, CD-a i cipela.

Tara Tomović je studentkinja novinarstva i najveći beogradski hedonista. Optimistična plavuša koja jedino zaljubljenost u Anthony Kiedisa nije prerasla. Totalno drugačija od drugih. Moto: “Energy flows where your attention goes.”

Comments