Beogradska nedelja umetnosti je nova manifestacija koja će ovog leta obogatiti glavni grad brojnim umetničkim sadržajima i ponuditi priliku mladima da prikažu svoja dela i prošire svoje znanje kroz raznovrsne radionice. U nedelju, 3. jula koncertom benda MaraQYa na Trgu Republike svečano će biti otvorena prva po redu Beogradska nedelja umetnosti i trajaće do 10. jula. U okviru ove manifestacije će biti organizovani programi koji se bave najrazličitijim umetničkim oblastima i oblastima dizajna, te će svako biti u mogućnosti da pronađe nešto što ga interesuje. Generalni pokrovitelj BNU-a je Naftna industrija Srbije, kompanija koja kroz program korporativne odgovornosti ulaže u razvoj kulture i posebnu pažnju posvećuje stvaralaštvu i razvoju mladih. Projekat će biti realizovan uz podršku Kancelarije za mlade Grada Beograda, Opštine Novi Beograd i Kancelarije za mlade GO Novi Beograd.

U saradnji sa UK Parobrod, 4. jula u 21h, organizujemo Film Street, letnji bioskop, na uglu Palmotićeve i Milutina Bojića.

U okviru Beogradske nedelje umetnosti biće prezentovana i modna revija Young Walk koja će se održati 5. jula u Domu omladine. U okviru ove revije petnaest odabranih mladih dizajnera predstaviće svoje kreacije javnosti. Miša Obradović, Lara Milanović i Dejan Despotović činiće žiri, koji će odlučiti čije kreacije se ističu svojom inovativnošću i izradom. Pobednik kao nagradu dobija realizaciju svoje autorske revije, koja će sledeće godine otvoriti BNU.

U ponedeljak, 4. jula na platou ispred Opštine Novi Beograd biće otvorena izložba fotografija BEOGRADicikliraj! U okviru ove izložbe biće predstavljene fotografije dobrih i loših primera arhitekture i životne sredine u Beogradu. Ova izložba realizovaće se uz podršku Opštine Novi Beograd i Kancelarije za mlade GO Novi Beograd.

Poznati stručnjaci će učestvovati na pet radionica koje će se na više lokacija realizovati u okviru BNU-a:

  • “Guerilla filmmaking” u Domu omladine – Reditelj filmova “Šejtanov ratnik” i “Šišanje” Stevan Filipović će u okviru ove radionice uz pomoć ostatka ekipe koja je radila na ovim filmovima govoriti o tome kako prevazići budžetske granice i u gerilskim uslovima snimiti film i uraditi postprodukciju.
  • PARK-ing“- Učesnici radionice uz stručno vođenje dizajnera i inženjera pejzažne arhitekture rešavaće moguće postavljanje živih zidova i visećih vrtova kao samoodrživih sistema na strukturalne konstrukcije parking garaža Obilićev venac.
  • Igra svetlosti i senke” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu – Radionica će biti podeljena u dva dela, i održaće se na sceni “Studio” Jugoslovenskog dramskog pozorišta. U prvom delu će se govoriti o izvorima svetla i na koji način se oni koriste u pozorištu. Učesnici radionice će u drugom delu moći da učestvuju u rešavanju zadataka na temu „Svetlosni štimung”.
  • Modna fotografija” u Domu omladine- Jedan od naših najpoznatijih fotografa Miša Obradović će u okviru ove radionice preneti učesnicima svoje bogato iskustvo iz oblasti modne fotografije. Učesnici će fotografisati modele u kreacijama dizajnera koji će svoj rad prikazati na reviji Young Walk 5.jula u Domu omladine.
  • Muzička produkcija” u Domu omladine – Vladimir Racković će otkriti učesnicima radionice sve tajne snimanja rok i pop muzike kroz svoju novu knjigu “Snimanje muzike”.
Comments