Hot topics

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Iz našeg nesesera: Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

1/3

Okej, prošle nedelje ko o čemu, svi mahom o novom spotu za “APESHIT” iza kojeg stoji gigantski par muzičke industrije Beyoncé and Jay-Z, aka The Carters. Jedni su pričali o stajlinzima, drugi o samoj pesmi, treći o skrivenim porukama i značenjima koje scene i tekst imaju. Bilo kako bilo, ono što se svi onako barem uzgredno pre ili kasnije zapitamo je kako su uspeli da obezbede privatni pristup u ni manje ni više nego Luvr i odrade šta imaju da odrade za potrebe spota, ispred bilo kog remek dela koje odaberu?Da probamo da stavimo po strani bilo koje institucionalne kritike i pitanje, da li po tom sistemu muzeji treba da funkcionišu ikada i uopšte, ali zaista, kako dođe do ovoga i zašto?

Kako se ispostavlja, Bey i Jay imaju dobar, dugogodišnji odnos sa Luvrom i posećuju ga prilično često, i tokom svoje poslednje posete, u maju ove godine, objasnili su upravnom timu svoje želje i ideje za snimanje videa ovde, posle čega je sve očigledno išlo i više nego brzo. Deluje baš lako, zar ne? Gotovo da mi dođe da probam isto. Svakako,verovatno je pored podrobnog objašnjenja, u prilog “iznajmljivanju” Luvra išlo i to što su neverovatno poznati i još neverovatnije bogati. Kao što je u NYT objašnjeno privatne posete muzejima su relativno uobičajena stvar, ukoliko imate recimo 17 500 $ viška, svako može  imati privatan pristup galeriji ceo jedan dan.

Sve u svemu, ako već nije jasno iz samog spota, i fun factsa poput ovog finansijskog, Bey i Jay snimanje spota u Luvru je neverovatan potez dokazivanja i ispitivanja moći, koju su njih dvoje potvrdili, “I can’t believe we made it/ This is why we’re thankful” je rečenica koja pokriva manje više celokupan koncept.

Međutim ono što jeste posebno zanimljivo, nije dokazivanje moći u čisto finsijskom smislu, već ispitivanje pozicija moći. Istorijski posmatrano, Luvr i tradicija idu ruku pod ruku, i u tom muzeju gotovo nikada nije bilo ikakvih tazbijanja tabua, kršenja pravila, ekscentričnih što znači da je samo prisustvo Beyoncé i Jay-Z prilično remećenje ustaljenog luvrskog toka zbivanja. Kao predominantno belo mesto, u ovom muzeju se većinom nalaze radovi koje su stvorili beli slikari, muškarci naravno. Ono je mikrokosmos istorije, koja bi ,nemojmo se lagati, da je personifikovana bila beli hetero muškarac. U takvom mikrouniverzumu Karterovi ne samo što stoje ispred nekih od najpoznatijih dela iz istorije umetnosti kao što su Mona Liza ili Nika sa Samotrake, već koriste i govor tela, i stajlinge i angažovano komuniciraju sa radovima ispred sebe, implicirajući da su podjednako vredni da budu ovde, i dee muzeja kao i stari radovi. Izazivanje tradicije i konvencija jednostavnim statementom: You know we deserve to be here. Tu kao afro-amerikanci, koji zaslužuju svoje mesto i koji su istorijski sigurno bili podjednako dobri, ali bez prilike u predominantno belom svetu. Tu kao T Karterovi koji zaista već sada jesu deo istorije koja zaslužuje da bude u muzejima?

View this post on Instagram

I don’t know if y’all realized or recognized but Bey and Jay pulled a DC3 move with this album. What I mean by that is that on some songs such as Black Effect, Friends and 713 Jay took the lead and songs such as Boss, Summer and Heard about Us Bey took the lead. And then songs like LoveHappy was both of them taking lead. So songs that sound like a song that Jay would rap to is where he’s taking lead and songs that sound like a song Bey would sing to is where she takes lead and then the songs where it sounds like they both sing are like the more “duet-ies” songs are the album. Just a little observation I noticed while listening to the album for the millionth time lol

A post shared by A Carter Family Fanpage (@thecarterskingdom) on

Editors choice