Jedna od najvećih modnih izložbi na svetu –  izložba “Beyond Fashion” Čarlsa Džejmsa održana u muzeju Metropolitan – zatvorena je 10. avgusta posle tri meseca, koliko je trajala njena postavka. Izložba je održana u čast afroameričkog dizajnera Čarlsa Džejmsa, koji možda nije zvučno ime u modnom svetu, ali je za života uspeo da ostavi vrlo dubok i upečatljiv trag u oblasti modnog dizajna.

Na izložbi je bilo postavljeno više od stotinu toaleta, iz četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka, koje su bile izložene na jedinstven i inovativan način.  Reč je o matematičkom i naučnom pristupu izlaganju, koje se ogledalo u specifičnom korišćenju svetla, kako bi posetioci mogli da steknu isti utisak kada toaletu gledaju iz više različitih uglova, ali i korišćenju animacija, x-zraka i vintidž fotografija, da bi se potpuno rekonstruisala i do detalja ispričala priča o svakom kostimu pojedinačno.

Prenosimo vam deo postavke sa izložbe toaleta jednog od najvećih revolucionara u svetu mode, Čarlsa Džejmsa, koji je u znatnoj meri uticao na izgled visoke mode danas.

Korset na haljini i asimetrični šlep koji prelazi preko njenog plisiranog ruba podseća nas na toalete koje su se nosile u viktorijanskom dobu, što je česta tema u Džejmsovim radovima. Iako u muzeju nisu mogli da potvrde, postoji anegdota koja kaže da je osmoro ljudi, u čijem se vlasništvu nalazila ova haljina, na kraju njegove revije paradiralo pistom sa buketom ruža u rukama.

beyond fashion izlozba kostima carlsa dzejmsa haljina iz viktorijanskog doba Beyond Fashion: Izložba toaleta Čarlsa Džejmsa

Džejms je u radu često pokazivao svoju zaljubljenost u odevne komade koji su vezani za neki istorijski događaj, pa je na izložbi bila postavljena i haljina koja se vezuje za čuvenu priču o Džordžiji O’Kif.

beyond fashion izlozba kostima carlsa dzejmsa dzordzija o kif Beyond Fashion: Izložba toaleta Čarlsa Džejmsa

Da bi postigao tzv. “baterflaj” efekat na haljini, Džejms je podigao njen torzo, i tako je nastala haljina sa najvišim dekolteom u poslednjih 125 godina, dok je mnoštvo tila i neočekivanih boja dalo na jačini i sjaju improvizovanih krila. Vlasnik ove haljine kupio ju je za 1,250 dolara, dok ona danas vredi čitavih 12,000 dolara. Uprkos tome što je sama haljina veoma teška, vrlo je jednostavna za nošenje.

beyond fashion izlozba kostima carlsa dzejmsa baterflaj efekat Beyond Fashion: Izložba toaleta Čarlsa Džejmsa

Džejmsov osećaj za grandioznost najviše se isticao u pravljenju balskih haljina. Reč je o pravom umetničkom delu koje je, uprkos tome što je teško skoro pet kilograma, vrlo lako nositi, jer je haljina krojena tako da je vrlo lako kretati se u njoj. U pitanju je apstraktni dizajn koji sadrži šest crno-belih detalja u vidu listova deteline.

beyond fashion izlozba kostima carlsa dzejmsa balske haljine Beyond Fashion: Izložba toaleta Čarlsa Džejmsa

Gospođa Ronald Tri, od koje je pozajmljena ova tamnopink svilena haljina, bila je “krupna žena”. Reč je o haljini koja je krojena tako da, sa brojnim naborima na sebi, daje savršeni oblik telu žene koja je nosi.

beyond fashion izlozba kostima carlsa dzejmsa ronald ti Beyond Fashion: Izložba toaleta Čarlsa Džejmsa

Džejms je toaletu sa šlepovima u vidu crno-belih listova deteline dizajnirao za Džozefin Aberkrombi, ćerku jedinicu teksaškog milionera industrijaliste. Materijal na haljini je, na veoma delikatan način, ukrasio detaljima od čipke, i tako na poseban način istakao sav glamur ove toalete.

beyond fashion izlozba kostima carlsa dzejmsa dzozefin aberkrombi Beyond Fashion: Izložba toaleta Čarlsa Džejmsa

Džejms je bio poznat i po tome što je umeo da kombinuje nekoliko različitih materijala, kako bi pomoću njih stvorio posebne efekte u zavisnosti od svetlosti, boje i pokreta. Ovu toaletu je dizajnirao za modnu ikonu Milisent Rodžers, koja je bila sklona avanturizmu u modi.

beyond fashion izlozba kostima carlsa dzejmsa milisent rodzers Beyond Fashion: Izložba toaleta Čarlsa Džejmsa

Crna satenska haljina iz 1948. godine, sa mnoštvom nabora i preklopa, najbolje oslikava tehnike koje je Džejms primenjivao u kreiranju modela visoke mode.

beyond fashion izlozba kostima carlsa dzejmsa crna satenska haljina Beyond Fashion: Izložba toaleta Čarlsa Džejmsa

Za razliku od mnogo raskošnijih balskih haljina, Džejms je kreirao i tzv. “taksi” haljine. Tako je želeo da pomogne ženama da bez muke ulaze i izlaze iz taksija.

beyond fashion izlozba kostima carlsa dzejmsa taksi haljina Beyond Fashion: Izložba toaleta Čarlsa Džejmsa

Izvor fotografija: fabsugar.com

Jasna Đorđević

Comments