Gdje ćeš bolje reklame za otići u kino u petak navečer kad te s plakata gledaju dvoje mladih, seksi holivudskih ljepotana kao što su Natali Portman (Natalie Portman) i Ešton Kučer (Ashton Kutcher)? I ne samo to, oni  glume prijatelje koji se povremeno seksaju i to bez ikakvih obaveza!  Dovoljno je da ste u  životu pogledali bar dvije-tri romantične komedije pa da već unaprijed možete predvidjeti sladunjav kraj jer se, gle čuda – počnu zaljubljivati jedno u drugo. Natali glumi Emu, emocionalnog invalida, modernu, samostalnu i slobodoumnu ženu koja postavlja pravila “seksa bez obaveza” Eštonu,  koji glumi toplog i konzervativnog Adama. Na početku se čini da je Adam osvojio jackpot – naime, on ipak “praši” zgodnu ribu kad god to ona poželi. I sve to u teoriji izgleda poprilično bajkovito dok  Ema na spomen riječi “zaljubljivanje” ne pozeleni i ne pobjegne glavom bez obzira na prvom dejtu koji bi mogao postati prijelomni trenutak prelaska iz neobaveznog seksa u ozbiljnu vezu.

Jeste li ikada počeli vezu neobaveznim seksom? Nalazi li se možda baš sada kraj vas dečko ili djevojka pred kojim ste se brzopotezno skinuli na prvom dejtu? Prema jednom američkom istraživanju, čak 17% parova počelo je svoju sadašnju vezu baš ovako. I dok smo i dalje malo skeptični i to ponajviše prema ženama koje se u takve odnose upuštaju, nekada možda nije loše preskočiti sve one zavrzlame tipa: “tko će platiti večeru”, “hoće li me nazvati sutra”, “jesam li ispala smiješna” i slično, i jednostavno iskoristiti tu snažnu hormonsku reakciju.

Čini se da je sve lakše kada niste u vezi, jer od nje ponekad, kao što Ema kaže u filmu, ostanu samo njegove stare majice i slomljeno srce. No, realno gledajući, seks bez obaveza i emocija zaista može biti dvosjekli mač. Premda neudanu ženu u kasnim dvadesetima danas više nitko ne doživljava kao odmetnika svoje obitelji, ipak većina žena zbog straha da ne bude ocrtana kao “laka” i danas ima kočnicu prema ovom tipu odnosa. Pretpostavljam da je razlog tomu što se u društvu žena nužno povezuje sa lavinom emocija. A ostaviti ih po strane i kad je neobavezni seks u pitanju, u kojem možeš biti potpuno opušten, slobodan i pokazati svoje pravo “ja” , ide poprilično teško jer se većina žena gotovo uvijek pita: “Ako sam mu dobra u krevetu, ako smo potpuno kompatibilni pod plahtama, zašto ne bi bili i izvan?”.

no strings attached still 535x3551 Bez obaveza

Jeste li ikada počeli vezu neobaveznim seksom?

Kad se krenu postavljati takva pitanja, stvari najčešće krenu nizbrdo za onog partnera kojemu je fizičko zadovoljstvo sasvim dovoljno. Što sad? Skinuti emocionalni kondom i prekršiti pravila? Ili zbog straha od vezanja za svog seksualnog partnera pobjeći glavom bez obzira i samozadovoljavati se, jer to ipak ne nosi nikakve opasnosti za drugu stranu?

Najjednostavnije rješenje, kao i uvijek, je obični konstruktivni razgovor, otvoriti se potpuno drugoj strani i izložiti na stol sve svoje želje, nade i očekivanja. Nekad rezultat može razočarati, jer možda i ne poznate više od anatomije osobe kraj koje liježete gotovo svaku večer u postelju. A možda onaj na drugoj strani jastuka predstavlja pravu priliku za ljubav.

Ema je shvatila da Adam ima baš sve što joj treba, kako u četiri zida njihove spavaće sobe, tako i izvan njih.

Ne znaš dok ne probaš, možda će boljeti, možda nije bilo vrijedno rizika, ali u svakom slučaju, lijepi ili ružni, osjećaji su uvijek važan segment našeg življenja.


Andrea Kljajić je studentica prava, provincijalka pod svjetlima velegrada, kozmopolit otvorenog srca i uma, serijski monogamna ovisnica o ljubavi, zaljubljenik u poeziju Miroslava Antića, gracioznost Audrey Hepburn i filozofiju Jean Paul Sartre-a. Ona je  vječiti sanjar inspiriran pisanom riječi i ostarit će u kutiji modnih časopisa.

Comments