Koko Šanel, oličenje bezvremenog klasičnog stila i dobrog ukusa, ostavila nam je modne (a i životne savete) koji se mogu primeniti u bilo kom veku. Umesto da šerujemo njene citate i štampamo ih na maskama za telefon, trebalo bi da malo zagrebemo po površini i zapitamo se, šta je ova modna dizajnerka zapravo htela da kaže. Koko je imala mišljenje o svemu  – od boje koju bi trebalo da nosimo do aksesoara sa kojim bismo mogli da je razbijemo. Nijedna njena pojava ne može se smatrati običnom. Monohromi, biseri i jakne od tvida, koji su u kodu legendarne Koko, osigurali su da njeni saveti ostanu relevantni i danas, jednako kao što su to bili i u tridesetima. Skoro vek kasnije, mi ih se i dalje držimo, a ovo su neki od njih.

“Moda je arhitektura– reč je o proporcijama”

Dobar autfit za Koko znači da istakne na ženskom telu sve što je potrebno da bi se žena u njemu osećala prijatno. Za to ona koristi igru sa teksturama. Težila je tome da savršen balans u izgledu postigne sa kombinacijom različitih tekstura i formi, koji ističu ženstvenu siluetu na najbolji mogući način. Prva je započela da proizvodi komade odeće koji kombinuju tanje i čvrste tkanine. Karl Lagerfeld je pratio na ovom putu, a Virdžinija Vijard i  danas kombinuje veliku jaknu od tvida i uske pantalone.

“Jednostavnost je suština prave elegancije”

U univerzumu Koko Šanel postoje samo četiri boje – crna, zlatna, crvena i bež, oko kojih se sve okreće. Uvek je želela da izazove kontraste, na način koji svakoj od tih boja ostavlja prostor da se istakne. Zbog toga u njenim kolekcijama belu kombinuje sa crnom, zlatnu sa srebrnom, a nežne nijanse sa svetlijim. Upravo ti kontrasti dovode do skladnih i sofisticiranih blokova boja kojim treba da težimo.

Comments