Kućni ljubimci nas uče o bezuslovnoj ljubavi, poverenju, obavezi, doprinose kvalitetu našeg života i čine nas srećnijim. Naveliko su rasprostranjeni psi i mačke, kao idealni ljubimci, ali životinjski svet se sastoji od mnoštva prelepih, umiljatih životinja željnih pažnje. Što se ne biste, poput mnogobrojnih stanovnika drugih država, odlučili za nekog neobičnog kućnog ljubimca?

Pošto su mnogobrojne vrste ugrožene i stavljene pod zaštitu ili zahtevaju posebne uslove održavanja ne sme se uzimati neka egzotična vrsta za kućnog ljubimca dok se prethodno ne proveri da li je dozvoljeno da se ona nabavi i odgaja.

Za vas smo spremili nekolicinu vrsta o kojima smete da vodite brigu, zavolite, hvalite i fotografišete.

Jež

“Po šumi, širom, bez staze, puta

Ježurka Ježić po vazdan luta.”

Sigurno ste čitajući “Ježevu kućicu” Branka Ćopića poželeli da ugledate, a možda i posedujete ovog zanimljivg, slatkog, malog stanovnika šume. Hrani se insektima, pogotovo voli skakavce. U drugim državama se hrana za ježeve redovno prodaje u radnjama za kućne ljubimce. Preporučuje se da im kavez ne bude manji od 70 cm dužine i širine, a 40 cm visine.

slika1 bioblogija kucni ljubimci Bio(b)logija: Neobični kućni ljubimci

Bodlje mladih ježeva ne oštećuju kožu čoveka

Minijaturno prase

Ljubimac Džordža Klunija (George Clooney) i mnogobrojnih Engleza i Amerikanaca je ova posebna vrsta životinja koji su kao mladunci veliki svega 6 cm, a u kasnijim godinama (ako se ne pregoje) budu veliki svega 40 cm. Govore o njima da su druželjubivi, poslušni i da mogu da se nauče da vrše nuždu u posudi. Svaštojedi su i ne morate ih izvoditi u šetnju.

Patuljasti zec

Ko ne bi voleo svog Duška Dugouška?! Mekani, tihi, umiljati, preslatki zečevi su pripitomljeni i držani kao ljubimci još u doba Rimljana. Vole da se maze, pa ih od malena treba što više držati u krilu. Preporučuje se da im kavezi budu veličine 120×60 cm i da se hrane raznovrsnim povrćem, zelenišom, senom. Dobro podnose hladno vreme, ali ne smeju biti na promaji. U radnjama za kućne ljubimce mogu da se kupe povodci i ogrlice za zečeve ukoliko želite da ga prošetate malo gradom.

slika2 bioblogija kucni ljubimci Bio(b)logija: Neobični kućni ljubimci

Savršen uskršnji poklon - zeka

Prugasta veverica

Veverice su radoznale, temperamentne i aktivne životinjke. Potreban im je veliki kavez, najmanje 50x50cm i da kavez sadrži drvo na koje mogu da se penju. Nisu probirljive u ishrani, najviše vole orahe, lešnike, suncokret i piju mnogo vode. Razlikujemo Sibirsku prugastu i Tibetsku belu prugastu vevericu. One su tip kućnog ljubimca za ljude koji više vole da gledaju, nego diraju svog ljubimca i imaju strpljenja za pripitomljavanje.

Ovo je samo nekolicina od velikog broja različitih kućnih ljubimaca koji svi imaju jednu stvar zajedničku – moraju da se vole i da se pravilno odgajaju ne bi li i oni imali radosti življenja kakve imamo mi, njihovi vlasnici.

Prethodne tekstove iz serijala “Bio(b)logija” možete pročitati ovde.


Katarina Mitrović studira biologiju, a slobodno vreme troši na putovanja, umetnost, fotografiju, modu, knjige, filmove i diskusiju o istima. Želi da proputuje svet, uvek bude zaljubljena i da sazna što više zanimljivih činjenica i iskusi sve što život pruža i da o tome piše. Omiljeni citat je od Oskara Vajlda: “Većina ljudi je neko drugi. Njihova mišljenja su tuđa mišljenja, njihovi su životi mimikrija, njihove strasti citati.”

Comments