U ponedeljak, 15. aprila, u Preševskoj 36 otvara se Biro 354c, prva koncept radnja održive mode u Beogradu.

Poslovni model Biroa se oslanja na produžavanje životnog veka tekstilnih proizvoda kroz iznajmljivanje i redizajn. U Birou su zastupljeni isključivo komadi domaćih modnih dizajnera i to onih čiji rad i dizajn podrazumeva ekološku i društveno odgovornu produkciju. U Preševskoj 36, novoj fashion destinaciji u prestonici, pronaći ćete kreacije sestara Proković, Tijane Pavlov, Budislave Keković, Darka Milojevića, Nevene Kragić, Dejane Momčilović, Ane Trošić Trajković, brenda Origin i Gufo wear, obuću Lilu, Milenika shoes i mnoge druge.

01 Biro354c Biro 354c: Prva koncept radnja održive mode u Beogradu 02 Biro354c Biro 354c: Prva koncept radnja održive mode u Beogradu

Ideja je nastala iz razmišljanja kako domaći autorski dizajn približiti potrošačima niže platežne moći, sa jedne strane i kako da se poboljša položaj dizajnera na lokalnoj modnoj sceni i time ova profesija učini održivom, sa druge.

Kako se ideja razvijala godinama, na njen rast i pravac su uticale mnoge uznemirujuće činjenice o stepenu zagađenja kom su modna i tekstilna industrija doprinele. U novoj preraspodeli snaga, fast fashion i konzumerizam ostavljaju za sobom pustoš, gradeći imperije svojim tvorcima – svetskim tekstilnim gigantima.

04 Biro354c Biro 354c: Prva koncept radnja održive mode u Beogradu

Osim pitanja o održivosti ove profesije, autorske mode i dizajna, ređala su se i ona o održivom razvoju našeg društva, pitanja o zaštiti životne sredine i pitanja o tome da li možemo nešto da učinimo. Cilj projekta Biro354c upravo jeste da podigne svest o svim ovim temama i da napravi jedan korak ka promenama u ponašanju i navikama ljudi, makar u domenima ličnih delovanja, jer skup mnogo malih promena jeste revolucija!

05 Biro354c Biro 354c: Prva koncept radnja održive mode u Beogradu

Comments