Sto trinaeset godina – vek i nečije celo detinjstvo – prošlo je od kada je prvi put obeležen Dan žena, na međunarodnom nivou. Pitam se šta je za Rozu Luksemburg i Klaru Cetkin značilo biti žena i šta je značilo njihovim majkama. I pitam se šta za mene znači biti žena, a šta za moju ćerku. I pitam se da li su žene za tih stotinak godina pronašle neke odgovore. Jer ja, bogami, nisam. Pronašla sam samo mnoga pitanja. I doživela da čujem da moja ćerka upravo pronalazi ta ista pitanja. Meni je trebalo pola veka, a njoj upola kraće. Možda će ona za pola veka imati neke odgovore za svoju ćerku.

Do skoro je bilo moderno biti žena zmaj, a sada je popularno biti božanstvena žena i otkrivati svoju božansku žensku energiju. Blago ženama zmajevima i boginjama, one mogu da lete, a možda ne moraju ni da spavaju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)


Ja jedino mogu da klipšem sve sporije i sporije i da budem srećna i zahvalna kad uspem da se naspavam. Najviše što sam se približila ženi zmaju je žena konj, a najbliže što sam prišla božanstvenoj ženi je što sam malo počela da razumem Lilit. Najviše što bih volela da budem je žena mačka, ali najbliže tome je moje predano služenje ovim superiornim bićima. Kontam da žena zmaj bljuje vatru kad joj neko nagazi granice, da boginja veruje u sebe nadasve i da je žena mačka samodovoljna, slobodna i svoja i najviše ono što jeste kad ima mačiće.

Sve su to divne herojske slike, da žena nacrta neke tarot karte u tom stilu i ostane na maglovitim magijskim visinama ženske božanske moći. Sve ja to razumem. I za svim tim uzdišem.

Jer za mene biti žena uglavnom znači biti kobila. Jaka, izdržljiva, sedlasta, galopirajuća, divlja, pitoma, ukroćena, odmetnuta, velika, upadljiva, raspletene grive, upitnog pogleda.

I u nekim posebno zahtevnim okolnostima kamila. Spora, teška, uporna, otporna, korisna, natovarena, trpeljiva, tiha ali prisutna i pomalo zastrašujuća.

Nijedna bajka mi nije ponudila verziju ženstvenosti sa kojom sam mogla da se identifikujem. Najbliže životinjama su sirene i princeze koje su se pretvarale u labudove, paunice, srne; najbliže boginjama kraljice, veštice, ratnice. Pepeljuge i Snežane koje su se uzdigle do svoje ženske moći preko prinčeva, da me zaobiđu.

Osećam da sam se dovoljno trudila da razumem i odigram razne ženske uloge, što bolje umem. Osećam da mi je više dosta odigravanja bilo čega. Osećam da je došlo vreme da kažem, a sad malo ja. Dobro zvuči, šta god to značilo. A znači uglavnom da više nikome ne moram da objašnjavam šta za mene znači biti žena, da ne moram nikome ništa da dokazujem (pa ni sebi), da ne moram više da se trudim da budem autentična i originalna (jer sam nasledila posebnost i moram da čuvam reputaciju) i da mogu da uživam u sebi, takvoj kakva sam. Konjastoj, kamilastoj.

Moja introvertnost je procvetala i gajim je u miru i tišini. I šta da vam kažem? Gajite sve što vam procveta u svakom životnom periodu. Zalivajte i negujte svaki unutrašnji rast u bilo kom pravcu. Isprobavajte sebe u svim ulogama i budite svesne sebe u svakom trenutku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)


Budite svesne vekovima prenošenog i nasleđenog uverenja da biti žena znači manje nego biti čovek. Mnoge divne žene uopšte ne znaju da su divne. A kad im to kažete, odbijaju kompliment ili odmah počnu da preispituju svoje mane i slabosti. Nismo naučile da verujemo u sebe i da verujemo drugim ženama. Potrebno nam je da nas potvrde muškarci, da nam kažu da smo dobre devojčice.

Molim vas, nemojte verovati da biti žena znači biti dobra devojčica, to je hipnoza iz koje smo tek počele da se budimo. Bolje je da verujete u žene zmajeve i boginje, nego u dobre devojčice. I verovanje u konje je bolje od toga. Znate, jednorog je u suštini konj. Kao i Pegaz.

Verujte da ste divne i vredne i potrebne ovom svetu, jer postojite. Ako vam nedostaju argumenti, potražite ih, stvorite ih za sebe, otkrijte svoju istinu i živite je, jer to je najvažniji posao svakog ljudskog bića.

A biti žena je malo više nego biti samo čovek. Zato je tako naporno. Morate isprobati više zaobilaznih puteva i stranputica, morate direktno proći kroz malo više bola, morate više da osećate i više da razmišljate. Morate više da rizikujete i više da ulažete, pa zato morate više i da brinete o sebi i više da volite sebe i cenite svoje sposobnosti.

Pročitajte i ovo: Zašto je imati muškarca i dalje glavno žensko postignuće

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Aleksina Đorđević

Comments