Kao najveći i najnaseljeniji kontinent na svetu, Azija obiluje, kako prirodnim, tako i arhitektonskim lepotama. S obzirom da obuhvata 46 zemalja, u okviru ovog kontinenta možete pronaći najviše planine na svetu, oblasti sa jakom vulkanskom aktivnošću, visoravni, mirna područja, nizije, i mnoga druga prirodna bogatstva! Podsetimo se da je upravo Azija domovina najstarijih kultura – sumerske, hetitske, asirske, kao i vavilonske. Takođe, Azija je karakteristična za velike verske, socijalne i ekonomske različitosti. Ukoliko vam se ukaže prilika za putovanje širom Azije, destinacije koje slede nikako ne smete propustiti!

Zabranjeni grad, Kina

Drevni tajanstveni građevinski kompleks, Zabranjeni grad, nalazi se u centru glavnog grada Kine, Pekinga. Zabranjeni grad je bivša imperatorska palata, u kojoj je živelo i obavljalo svoju dužost 24 imperatora. Veruje se da ovo arhitektonsko čudo ima čak 9,999,5 soba. Objašnjenje ove brojke leži u tome što su kineski preci verovali da palata nebeskog imperatora, po građevinskim propisima, treba da ima 10,000 soba, a da imperator na zemlji (nebeski sin), ne sme da nadmaši nebeskog imperatora. Stoga je Zabranjeni grad za pola sobe manji od nebeske palate. Zabranjeni grad je 1987. godine upisan u Listu svetske kulturne baštine.

SLIKA16 Bogatstva Azije koja morate videti!

Lepota Zabranjenog grada noću

Kineski zid, Kina

Veliki zid se danas smatra jednim od simbola Kine. Ova najveća građevina na svetu, ujedno je i najveći zid na svetu, kao i najveći odbrambeni objekat. Ukupna dužina Kineskog zida je 8,851 kilometar. Neki naučnici tvrde da je Kineski zid jedina građevina koja se može videti sa Meseca!

SLIKA25 Bogatstva Azije koja morate videti!

Veličanstvena građevina – Kineski zid

 Tadž Mahal, Indija

Tadž Mahal je svetski poznata grobnica, izgrađena po naredbi šaha Džahana, za njegovu omiljenu suprugu Ardžumand Bano Begum, poznatiju kao Mumtaz Mahal. Ovo vrhunsko ostvarenje mogulske arhitekture opisuje se kao dragulj islamske umetnosti u Indiji. Tadž Mahal postao je 1983. godine spomenik pod UNESCO zaštitom.

SLIKA33 Bogatstva Azije koja morate videti!

San u mermeru – Tadž Mahal

Kuala Lumpur, Malezija

Kuala Lumpur je najveći i glavni grad države Malezije. Relativno je mlad grad, osnovan 1857. godine. Ono po čemu je Kuala Lumpur poznat, jeste njegova moderna arhitektura oblakodera, posebno u bankarskoj četvrti. Jedna od najviših građevina na svetu su Tornjevi Petronas, visoki čak 452 metra!

SLIKA43 Bogatstva Azije koja morate videti!

Moderna arhitektura Kuala Lumpura – pored oblakodera, na fotografiji se mogu videti i Tornjevi Petronas

Tokijsko nebesko drvo, Japan

Pored poznatog Tokijskog tornja, Tokio od pre nekoliko godina krasi još jedan toranj, ovoga puta televizijski, pod nazivom Nebesko drvo. Novi simbol prestonice Japana, visok je 634 metra i težak čak 41,000 tona! Nebesko drvo je veoma interesantno za turiste, kako za domaće, tako i za strane, zahvaljujući dvema platformama namenjenim za posmatranje grada.

SLIKA52 Bogatstva Azije koja morate videti!

Ginisov rekorder – najviši svetski toranj

Ostrvo Palma, Dubai

Komercijalni i stambeni objekti biće izgrađeni upravo na ovim veštačkim ostrvima u Dubaiju, na ostrvima Palma. Kao što samo ime govori, ostrva će biti izgrađena u obliku palme i biće okružena polumesecom. U okviru tri ostrva nalaziće se luksuzni hoteli, ekskluzivne vile sa plažom, marine, vodeni parkovi, tržni centri i još mnogo toga.

SLIKA62 Bogatstva Azije koja morate videti!

Ima potencijal, složićete se!

“Ptičje gnezdo”, Kina

“Ptičje gnezdo” je naziv za Nacionalni stadion u Pekingu. Na upravo ovom zdanju održane su Olimpijske igre 2008. godine. Ova neobična konstrukcija zaista ima oblik ptičjeg gnezda, sastavljenog od iskrivljenih, upletenih čeličnih nosača. Stadion se nalazi na takozvanoj “Carskoj osi”, u blizini Nacionalnog centra za vodene sportove, poznatijeg kao “Vodena kocka”.

SLIKA72 Bogatstva Azije koja morate videti!

Veoma dobra interpretacija, zaista podseća na ptičje gnezdo!

Burdž el Arab, Dubai

Kada je izgradnja visokoluksuznog hotela otpočela, cilj je bio da on bude sinonim za Dubai! Baš poput Opere u Sidneju, poput Ajfelovog tornja u Parizu. Inspiraciju za izgled ovog hotela, arhitekta Tom Rajt (Tom Wright), video je u arapskom brodu Doua. Ovaj toranj u ponudi nema klasične apartmane. Najveći apartman prostire se na 780 kvadratnih metara, a cena istog je 28,000 američkih dolara!

SLIKA83 Bogatstva Azije koja morate videti!

Njeno veličanstvo – Burdž el Arab

Semiramidini viseći vrtovi, Irak

Jedno od sedam svetskih čuda, Semiramidini viseći vrtovi, nalazi se u blizini Bagdada, u Iraku. Čuveni vrtovi izgrađeni su za vreme kralja Nabuhodonosora (6. vek pre nove ere), u gradu Vavilonu, na obali reke Eufrat. Izgradnja vrtova je bila želja tadašnje kraljice Semiramide, po kojoj su vrtovi i dobili ime. Lepota i značaj Semiramidinih vrtova se prenose pričama i pretpostavkama. Detaljne opise vrtova uznosili su poznati starogrčki pisci toga doba – Strabon i Filo vizantijski.

SLIKA92 Bogatstva Azije koja morate videti!

Dragulj Vavilona – svetsko čudo

Zid plača, Izrael

Jedini ostatak nekadašnjeg Solomonovog hrama u Jerusalimu je upravo Zid plača, iliti, Zapadni zid, kako ga nazivaju Jevreji. Vernici dolaze da se mole uz zid, a zid je, takođe, i popularna turistička atrakcija, zbog verovanja da će se ispuniti želja čoveka ukoliko je ispiše na papirić i stavi u zid.

SLIKA102 Bogatstva Azije koja morate videti!

Zid plača u Jerusalimu

Izvori fotografija: forbiddencitybeijing.com, crystalinks.com, wordpress.com, archaeologica.org.mk   


Jovana Stojmenović čvrsto veruje u osobine horoskopskog znaka škorpije, i često se poziva na iste. Uglavnom je racionalna, mada se ponekad zagubi u sopstvenim mislima i beleškama. Nedavno je krunisana za internacionalnu dragu Savetu.

Comments