Mary Kate and Ashley Olsen Influence Boho chic: Mary Kate and Ashley Olsen

Meri-Kejt i Ešli Olsen su sestre-bliznakinje  i  veoma poznate američke glumice.  Rođene su 13. juna 1986. u Šerman Ouksu, u  Kaliforniji.  Svoju glumačku karijeru započele su još kad su bile veoma male, kada ih majka odvela na audiciju za ulogu u seriji “Puna kuća” nisu imale ni punih godinu dana, ulogom u pomenutoj seriji  koja će ih proslaviti ne samo u Americi.  Snimanje serije završilo se 1995., ali ne i njihove karijere koje će od tada krenuti uzlaznim tokom.

Osim već pomenute serije, sestre Olsen pojavile su se u mnogim filmovima kao što su “Avanture Meri–Kejt i Ešli”, “Pozvani ste kod Meri-Kejt i Ešli na žurku u pidžamama” (na maskenbal, na Noć veštica i sl.). Snimaju i par TV filmova kao što su “U bakinu kuću mi idemo” (1992), “Dva i dva, muka i nevolja” (1993) i “Kako je Divlji Zapad bio zabavan” (1994). Godine 1993., sestre osnivaju svoju filmsku kompaniju “Dualstar”, kojom će moći da upravljaju samostalno tek nakon punoletstva 2004. Većinu svojih filmova same će producirati, kao što su “Đavolice” (1995), “Tata na Bilbordu” (1998), “Šutiraj na gol” (1999), “Avanture u Parizu” (1999), “Ćuti kao zaliven” (2000), “Osvajanje Londona” (2001), “Prvi put za volanom” (2002), “Kad smo bile u Rimu” (2002), “Minut u Njujorku” (2004). U svojim filmovima sestre Olsen uglavnom putuju po kugli zemaljskoj i tako upoznaju gledaoce sa raznim zanimljivostima iz svetske kulture.  Zahvaljujući svojim filmovima, vrlo brzo postale su fenomen, što pokazuje i činjenica da je poznata fabrika lutaka “Barbie” od 2000-2005 proizvodila lutke sa njihovim likom.  Zbog  zdravstvenih problema Meri-Kejt,  bolovala je od  anoreksije koju je  glumica nakog uspešnog šestonedeljnog lečenja pobedila, 2004.  najpoznatije bliznakinje odlučuju da naprave pauzu.

Pored glume, Meri-Kejt i Ešli Olsen su vrlo uspešne i na polju mode.  Časopis “New York Times” proglasio je Meri–Kejt modnom ikonom nakon što je prva promovisovala takozvani “beskućnički” stil, danas veoma popularan ne samo među poznatim ličnostima već i među njihovim fanovima. Ovaj stil, često nazivan “ashkan” ili “Boho-chic” ili bohemian-bourgeois, sličan je stilu Bohemian–chic koji je veoma popularan u Velikoj Britaniji a promovisale su ga Kejt Mos i Sijena Miler. Bohemian stil karakterišu velike sunčane naočare, čizme, široki džemperi i suknje. Modni izbor bliznakinja Olsen, ipak, nije prošao bez kritika. Ešli Olsen je 2006. godine završila na PETA listi najlošije obučenih zato što je nosila krzno.

mary kate and shley olsen Boho chic: Mary Kate and Ashley Olsen

Privatni život sestara Olsen često je bio meta znatiželjnih novinara koji su ih svugde pratili. U vreme kada se Meri-Kejt razbolela od anoreksije, štampa je  pomno pratila svaki njihov korak. Glumica u to vreme nije izgledala dobro, što je njena sestra Ešli pravdala umorom, ali novinari nikada nisu poverovali u tu priču. Na kraju se ispostavilo da su, naravno, bili u pravu. Kada se Meri-Kejt uspešno oporavila, obe su se upisale na Univerzitet u Njujorku. Meri-Kejt se odlučila za studije fotografije a Ešli za studije psihologije, ali njihova univerzitetska karijera nije baš dugo trajala. Nakon godinu dana  Meri-Kejt napušta studije i vraća se u Kaliforniju da bi se totalno posvetila njihovoj filmskoj kompaniji “Dualstar”. Te iste godine, Meri-Kejt upada u žižu javnosti zbog svoje veze sa grčkim bogatašem Stavrosom Niakrosom III. Njihova veze neće dugo trajati jer će u kraj iste svoje prste umešati bogata naslednica Paris Hilton, poznata po tome što brzo menja muškarce. Priča se da je kraj ove romanse uticao na odluku Meri-Kejt o preseljenju u Kaliforniju, a i glumica je to sama potvrdila svojim rečima: “Mislim da je svima jasno”. Nedavno se dogodilo da su novinari izmislili priču o Ešlinim problemima sa drogom, ali kada su dobro pogledali sliku, veštaci su otkrili da je efekat na slici, na kojoj je glumica navodno pod uticajem droge, namešten. Magazin “National Enquier” morao je da plati glumici 40 miliona dolara, dvadeset za nanešenu nepravdu i tu istu sumu zbog korišćenja  fotomontaže u takve svrhe. Tom prilikom Ešli Olsen je izjavila da je “sloboda govora u štampi dozvoljena, ali treba imati meru i ne pisati ovakve klevete”.


Emina Ristović za sebe kaže da je večiti nostalgičar i pisac u pokušaju. Reči su njena igračka.

Comments