Da li ste i inače znali da su Crnci ljudi? A da li znate da su i Hrvati ljudi? I migranti isto? Znate, i Hitler je bio ljudsko biće. I Džek Trbosek. I vojnici svake vojske ikada. Svi nasilnici i sve žrtve. Svi smo ljudi. Da se naježiš, je l’ da? Sad, šta nam je još zajedničko, nama kreatorima ove doline suza? 

Gnušanje nam je zajedničko. Iz raznih razloga. Gnušamo se surovosti. Slabosti. Nasilja. Gluposti. Jednoumlja. Kad ih prepoznamo u nekom sudaru suprotstavljenih sila. Tamo negde, van nas. Kako neko može, pobogu – pitamo se zgroženo. 

Nemam odgovore na to pitanje. I pitam se, šta li, u tom kontekstu znači ono “čovek sam i ništa ljudsko nije mi strano”? Na svako dovođenje ljudskosti u pitanje, dolazi pitanje šta je to uopšte ljudskost i da li nam je zajednička, samo zato što smo svi ljudi? 

Ne treba da budeš bolji od drugih, da bi svakog dana bio malo bolji od sebe. Svaki pojedinac se računa. Svako može da doprinese ljudskosti. Ili ne može. Ovog momenta, vidim ljudsku nemoć da se poveže sa ljudskošću, usred sukoba suprotstavljenih sila. 

Strepim da ćemo i dalje nastaviti da se uveravamo u boju krvi. Do poslednje kapi. 

Naslovna fotografija: instagram.com/tammybosschick

Aleksina Đorđević 

Comments