Da li ste znali da je ljudima generalno, i muškarcima i ženama jednako, komfornije da pričaju o dejtingu, pubertetu, finansijskim problemima, poslu, kontracepciji, pa čak i o mentalnom zdravlju pre nego o ženskim problemima? I kada kažemo ženski problemi, mislimo o onoj zdravstvenoj strani, onim pričama iznutra, o menstruaciji i svemu što ide uz to, ali i bolestima, koje pogađaju samo žene.

Ova donekle poražavajuća činjenica rezultat je isrcpnog istražinja koje je sproveo Libresse ove godine. U istraživanju je učestvovalo 8000 ljudi uzrasta od 18 do 55 godina. Statistike i podatke koje je Libresse dobio zaista nas navode da se zapitamo zašto je toliko strašno, teško i bolno govoriti o temama koje možda pogađaju našu majku, sestru, ćerku, ženu, devojku… 

I ako ste se slučajno zapitali i začudili zašto je to tako, onda ćemo vam izneti još jedan podatak. Istraživanje je pokazalo da je čak 30% žena imalo negativna iskustva kada je tražilo neki savet u vezi sa problemom koji se ticao ženskog zdravlja. I onda je sasvim logično što žene ćute, jer žele da se maksimalno zaštite bola, koji mogu da osete ukoliko bi naišle na osudu, zaprepašćivanje, nerazumevanje, osudu ili što je najgore – potpuno ignorisanje.

Imajući u vidu da će se i naredne generacije susretati sa sličnim, a možda i gorim problemima, mi, sve žene koje smo prošle kroz bar jedno bolno iskustvo, treba o tome da govorimo. I ne sa bilo kim, nego sa drugim ženama koje se osećaju poniženo i sputano. Žena uvek oseti to. Kada iskreno i bez bilo kakvog blama podelimo naše dileme i probleme i naiđemo na razumevanje žene, pola našeg tereta će nestati. A, ako taj krug nastavi da se širi i mi svojim primerom pokažemo to, onda znamo da će se manje ćutati o temama koje su veoma bolne svakoj ženi, a samim tim će biti i manje bolne. Kada se sreća deli – ona bude još veća, a kada se tuga deli, njen intenzitet slabi.

za tekstic 1 Bolne teme o kojima žene treba da pričaju sa drugim ženama

Teme o kojima žene izbegavaju da govore i žele da ih potpuno potisnu i da se same nose sa njima, ma koliko one nekada bolele su endometrioza, pobačaj, vantelesna oplodnja, odluka da nikada nemaju decu, menopauza, bolne menstruacije, prva menstruacija, zadovoljstvo tokom seksa.

Odluka da nemaju decu 

Više od polovine žena, koje ne žele da imaju decu, se u životu susrelo sa ljudima koji su nebrojano mnogo puta pokušavali da promene njihovo mišljenje. Oko 40% žena koje su donele ovu odluku osećaju kao da ih društvo osuđuje zbog toga. I onda dolazimo do sasvim logičnog zaključka zašto je ova tema bolna za žene i zašto odlučuju da o njoj ćute.

Endometrioza 

Ne znam da li si znao ili da li si znala, ali žene nekada koriste uloške i kada nemaju menstruaciju. Da, dobro ste čuli. I da li ste znali da žene nekada krvare između menstruacija? Različiti ženski problemi mogu da uzrokuju to. Jedan od razloga za krvarenje između menstruacija je i endometrioza. I ženama je naravno bolno da govore o tome, jer krvare mnogo više dana, nego druge žene koje nemaju ovaj problem. Kako mnogo više nose uloške nego druge žene, potrebno je izabrati one koje su udobne i koji nam ni u jednom slučaju neće stvarati iritacije. Imajući u vidu sve navedeno, Libresse kreira svoj proizvod kako bi bio prilagođen ženama, koji god problem da imaju. Gornji sloj omogućava protok vazduha, lakoću nošenja, a ujedno je maksimalno bezbedan. libresse 2 Bolne teme o kojima žene treba da pričaju sa drugim ženama

Bolne mestruacije i prva menstruacija

Sve devojčice je pomalo stid kada dobiju prvu mestruaciju. Sve naravno zavisi kako im se to predstavlja i pre nego što se susretnu sa ovim iskustvom. Naravno, svaka žena se kasnije navikne. Međutim, u početku, kada devojčica prvi put dobije menstruaciju, važno je da se razgovara sa njom o dilemama koje je muče i naravno jako je važno pronaći prave uloške u tom periodu. Uglavnom, početne menstruacije nisu obilne, bar ne bi trebalo da budu. Svakako treba birati uloške koji u tom trenutku neće smetati nekome ko nije navikao da ih nosi. Libresse, koji prilagođava uloške svima onima koji prvi put treba da ga koriste, ali i onima koji ga nose godinama, upravo o tome vodi računa. 

Menopauza

Kada ulaze u menopauzu, žene prolaze kroz različite faze. Menstruacija, u većini slučajeva, ne izostaje samo tako, odjednom. Može da se desi i krvarenje između ciklusa i slično. Zato i žene koje ulaze u menopauzu biraju uloške koje će im odgovarati u ovim danima. Pored svega što nas tih dana “žulja” – od ljudi, preko situacija, do hormona – ne želimo da se neugodno osećamo, pa zato treba da biramo uloške koji će nam prijati. Kao što smo rekli, Libresse svojom kampanjom i proizvodima želi da ukaže da razume žene, i to u svim njihovim fazama.

Pobačaj

Više od 40% žena koje su doživele pobačaj su to sakrile kao najveću tajnu, jer su se plašile osude i nisu se osećale prijatno da govore o tome. Čak ni određeni procenat muškaraca ne želi da priča o tome. A kada odlučimo da progovorimo o ovoj bolnoj temi, onda dolazimo do zaključka da 57% žena priznaje da im je razgovor o tome pomogao.

Vantelesna oplodnja 

Žene, ali i njihovi muževi, ćute o ovoj temi. I ovde možemo da pretpostavimo zbog čega je to tako. Mnogi žele da pričaju, da pitaju, da istraže šta nije u redu. A par koji pokušava da dobije dete ne želi i nije mu prijatno da sluša sve te priče, koje samo negativno mogu da utiču na njih. Sve se svodi na osuđivanje i sažaljevanje, a tokom procesa vantelesne oplodnje to je nešto što najmanje želimo, posebno žene.

Kampanja koju je Libresse pokrenuo tokom ove godine imala je za cilj da probudi tu svest u svima nama. Hashtag PRIČEIZNUTRA postao je regionalno poznat, i mnoge poznate ličnosti odlučile su da podele svoje priče, a njima su se priključile i mnoge žene koje su osetile potrebu. Na taj način pokrenut je jedan lanac dobrih vibracija, teških priča, ali korisne poente. Važno je da verujemo da možemo drugačije i važno je da razumemo druge. Kreni od sebe i budi nežan ili nežna prema drugima.

Jelena Manojlović 

Comments