#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ako si čula za “hygge”, obožavaćeš “fika” koncept: Skandinavski način pravljenja pauze za kafu

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Bonton za početnike: Pravila ponašanja na odmoru

Bonton za početnike: Pravila ponašanja na odmoru

Svako vaše putovanje, bilo ono kratko ili dugo, privatno ili službeno, leti ili zimi, završiće u nekom hotelu, pansionu, motelu, privatnom smeštaju ili kampu. Gde god išli i koliko god plaćali za smeštaj, morate poštovati određena pravila ponašanja. Gde god da se nalazite, vi ste gost, te zato ne smete odstupati od nekih pravila ponašanja i zloupotrebljavati gostoprimstvo, bez obzira na to što plaćate.

Iskusni portiri i šefovi hotela svrstavaju goste u tri kategorije, u prvoj su normalni, oni koji znaju za red i običaje, ne pitaju mnogo i daju normalne napojnice. U drugoj su nesigurni gosti, koji retko dolaze u hotele, mnogo pitaju i daju mnogo velike ili mnogo male napojnice. U trećoj su tirani, oni koji takođe retko putuju, ali drže da za svoj novac mogu da se iživljavaju i postavljaju nenormalne zahteve.

Hotel birajte prema svom džepu, tako da vam cene ne opterećuju preterano kućni budžet, a cene ćete lako saznati u turističkim agencijama ili na internetu. Imajte u vidu da je uvek bolje odsedati u jeftinijim sobama luksuznijih hotela, nego u skupim sobama jeftinih hotela.

rental Bonton za početnike: Pravila ponašanja na odmoru

Prema međunarodnim normama, kvalitet i nivo hotela označava se zvezdicama ili se kategorija ispisuje slovima. Hotel najviše kategorije se označava sa L (de luxe), pa onda dalje A (četiri zvezdice), B (tri), C (dve) i D (jedna zvezdica).

U odnosu na to koliko zvezdica hotel ima, određuje se to da li mora da sadrži apartmane, salone, bazen, pa i ostale radnje poput frizera i prodavnica, kao i to da li osoblje hotela uvek stoji na raspolaganju gostima, sobni servis koji radi 24 sata.

Kada polazite na put, dobro je da unapred rezervišete sobu, naglasite koji tip sobe želite, kao i to da li insistirate da sadrži neke pogodnosti, kao na primer balkon i to posebno ako hoćete pogled, recimo, na more.

U hotelu se osećajte kao kod kuće, ali se ponašajte kao da ste u gostima. Čuvajte inventar u sobi, jer ukoliko nešto pokvarite, plaćaćete odštetu.

woman reading on hotel bed Bonton za početnike: Pravila ponašanja na odmoru

Ne lupajte vratima, ne budite bučni, poštujte kako ostale goste, tako i osoblje u hotelu. Ne šetajte hodnicima neprikladno obučeni, recimo u pidžami ili spavaćici, a nikako se ne pojavljujte neodeveni na prozoru ili balkonu. Ukoliko ste na moru, podrazumeva se da nećete hotelom defilovati u kupaćem kostimu, posebno ne tako dolaziti na doručak, ručak ili večeru.

Ako odaberete privatni smeštaj, znajte da se i oni razvrstavaju po kategorijama (I, II i III). III kategorija sadrži grejanje/hlađenje, kupatilo i kuhinju, a soba svakako mora sadržati poseban ulaz.

Lenka Gatić

Editors choice