Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Ovako to rade influenserke: Ovu beauty rutinu za negu kože lica moraš i ti da probaš!

Otkrivamo: Najinstagramičniji restoran u Beogradu

Koji PINK koktel treba da postane tvoje zaštitno piće? Reši KVIZ i saznaj!

Zašto vitamin C u službi lepe i negovane kože nikada neće izaći iz mode?

Laki načini da “one dane” učiniš manje stresnim i napornim

Radiš kao freelancer? Pronašli smo mesto koje će postati tvoja nova omiljena dnevna “kancelarija”!

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Svako vaše putovanje, bilo ono kratko ili dugo, privatno ili službeno, leti ili zimi, završiće u nekom hotelu, pansionu, motelu, privatnom smeštaju ili kampu. Gde god išli i koliko god plaćali za smeštaj, morate poštovati određena pravila ponašanja. Gde god da se nalazite, vi ste gost, te zato ne smete odstupati od nekih pravila ponašanja i zloupotrebljavati gostoprimstvo, bez obzira na to što plaćate.

Iskusni portiri i šefovi hotela svrstavaju goste u tri kategorije, u prvoj su normalni, oni koji znaju za red i običaje, ne pitaju mnogo i daju normalne napojnice. U drugoj su nesigurni gosti, koji retko dolaze u hotele, mnogo pitaju i daju mnogo velike ili mnogo male napojnice. U trećoj su tirani, oni koji takođe retko putuju, ali drže da za svoj novac mogu da se iživljavaju i postavljaju nenormalne zahteve.

Hotel birajte prema svom džepu, tako da vam cene ne opterećuju preterano kućni budžet, a cene ćete lako saznati u turističkim agencijama ili na internetu. Imajte u vidu da je uvek bolje odsedati u jeftinijim sobama luksuznijih hotela, nego u skupim sobama jeftinih hotela.

rental Bonton za početnike: Pravila ponašanja na odmoru

Prema međunarodnim normama, kvalitet i nivo hotela označava se zvezdicama ili se kategorija ispisuje slovima. Hotel najviše kategorije se označava sa L (de luxe), pa onda dalje A (četiri zvezdice), B (tri), C (dve) i D (jedna zvezdica).

U odnosu na to koliko zvezdica hotel ima, određuje se to da li mora da sadrži apartmane, salone, bazen, pa i ostale radnje poput frizera i prodavnica, kao i to da li osoblje hotela uvek stoji na raspolaganju gostima, sobni servis koji radi 24 sata.

Kada polazite na put, dobro je da unapred rezervišete sobu, naglasite koji tip sobe želite, kao i to da li insistirate da sadrži neke pogodnosti, kao na primer balkon i to posebno ako hoćete pogled, recimo, na more.

U hotelu se osećajte kao kod kuće, ali se ponašajte kao da ste u gostima. Čuvajte inventar u sobi, jer ukoliko nešto pokvarite, plaćaćete odštetu.

woman reading on hotel bed Bonton za početnike: Pravila ponašanja na odmoru

Ne lupajte vratima, ne budite bučni, poštujte kako ostale goste, tako i osoblje u hotelu. Ne šetajte hodnicima neprikladno obučeni, recimo u pidžami ili spavaćici, a nikako se ne pojavljujte neodeveni na prozoru ili balkonu. Ukoliko ste na moru, podrazumeva se da nećete hotelom defilovati u kupaćem kostimu, posebno ne tako dolaziti na doručak, ručak ili večeru.

Ako odaberete privatni smeštaj, znajte da se i oni razvrstavaju po kategorijama (I, II i III). III kategorija sadrži grejanje/hlađenje, kupatilo i kuhinju, a soba svakako mora sadržati poseban ulaz.

Lenka Gatić

Editors choice