Svako vaše putovanje, bilo ono kratko ili dugo, privatno ili službeno, leti ili zimi, završiće u nekom hotelu, pansionu, motelu, privatnom smeštaju ili kampu. Gde god išli i koliko god plaćali za smeštaj, morate poštovati određena pravila ponašanja. Gde god da se nalazite, vi ste gost, te zato ne smete odstupati od nekih pravila ponašanja i zloupotrebljavati gostoprimstvo, bez obzira na to što plaćate.

Iskusni portiri i šefovi hotela svrstavaju goste u tri kategorije, u prvoj su normalni, oni koji znaju za red i običaje, ne pitaju mnogo i daju normalne napojnice. U drugoj su nesigurni gosti, koji retko dolaze u hotele, mnogo pitaju i daju mnogo velike ili mnogo male napojnice. U trećoj su tirani, oni koji takođe retko putuju, ali drže da za svoj novac mogu da se iživljavaju i postavljaju nenormalne zahteve.

Hotel birajte prema svom džepu, tako da vam cene ne opterećuju preterano kućni budžet, a cene ćete lako saznati u turističkim agencijama ili na internetu. Imajte u vidu da je uvek bolje odsedati u jeftinijim sobama luksuznijih hotela, nego u skupim sobama jeftinih hotela.

rental Bonton za početnike: Pravila ponašanja na odmoru

Prema međunarodnim normama, kvalitet i nivo hotela označava se zvezdicama ili se kategorija ispisuje slovima. Hotel najviše kategorije se označava sa L (de luxe), pa onda dalje A (četiri zvezdice), B (tri), C (dve) i D (jedna zvezdica).

U odnosu na to koliko zvezdica hotel ima, određuje se to da li mora da sadrži apartmane, salone, bazen, pa i ostale radnje poput frizera i prodavnica, kao i to da li osoblje hotela uvek stoji na raspolaganju gostima, sobni servis koji radi 24 sata.

Kada polazite na put, dobro je da unapred rezervišete sobu, naglasite koji tip sobe želite, kao i to da li insistirate da sadrži neke pogodnosti, kao na primer balkon i to posebno ako hoćete pogled, recimo, na more.

U hotelu se osećajte kao kod kuće, ali se ponašajte kao da ste u gostima. Čuvajte inventar u sobi, jer ukoliko nešto pokvarite, plaćaćete odštetu.

woman reading on hotel bed Bonton za početnike: Pravila ponašanja na odmoru

Ne lupajte vratima, ne budite bučni, poštujte kako ostale goste, tako i osoblje u hotelu. Ne šetajte hodnicima neprikladno obučeni, recimo u pidžami ili spavaćici, a nikako se ne pojavljujte neodeveni na prozoru ili balkonu. Ukoliko ste na moru, podrazumeva se da nećete hotelom defilovati u kupaćem kostimu, posebno ne tako dolaziti na doručak, ručak ili večeru.

Ako odaberete privatni smeštaj, znajte da se i oni razvrstavaju po kategorijama (I, II i III). III kategorija sadrži grejanje/hlađenje, kupatilo i kuhinju, a soba svakako mora sadržati poseban ulaz.

Lenka Gatić

Comments