Božić nas neizostavno svake godine skoro na kvarno kupuje snegom, kuvanim vinom, sniženjima, ukrasima i koka-kolinim (Coca-Cola) reklamama. Taj čuveni duh za čas osvaja filmovima zbog kojih “u stvari i verujemo u ljubav” i zbog kojih ne podnosimo da smo “sami u kući”, posebno u ovo doba godine. Ta ista čarolija bila bi nepotpuna bez zimskih nota.

Božić je, ispostavilo se, jedan od boljih izgovora muzičara da nam u ukrasnom papiru poklone pesmu kao svoj specijalitet. Nekada je u pitanju potpuni promašaj koji, bez obzira na to, može dobro da se naplati, ali, zahvaljujući gorepomenutom duhu i svim čarolijama, to nije uvek slučaj.

Pored dobro poznatih klasika koji nam prvi padaju na pamet kada se spomenu božićne pesme (“We Wish You a Merry Christmas”, “Silent Night” ili “Jingle Bells”), hitovi na ovu temu našli su se i u, možda neočekivanom, svetu rokenrola.  U decembru 2010. godine časopis “Rolling Stone” proglasio je pesmu “Christmas (Baby Please Come Home)” najpopularnijom rokenrol božićnom pesmom svih vremena. U originalnom izvođenju iz 1963. godine peva je američka pevačica Darlin Lav (Darlene Love). Pesma postaje apsolutni hit, na šta jasno ukazuje zaista veliki broj muzičara koji su je prepevali. Međutim, pored izvođača kao što su grupe Bon Jovi, U2, REM, pevačica Šer (Cher), pa čak i glumica Lejton Mister (Leighton Meester), ipak Darlin postaje specijalni gost prazničnog izdanja emisije “The Late Show with David Letterman” i uživo izvodi ovu božićnu pesmu već dvadeset i četiri godine unazad.

Fredi Merkjuri (Freddie Mercury), pevač grupe Queen i jedan od najboljih frontmena svih vremena, posebno je voleo praznike. Prema rečima njegovog asistenta, Pitera Fristouna (Peter Freestone), on je umeo da potroši nenormalnu količinu novca na poklone namenjene podjednako suludom broju ljudi, i tek tada bi bio istinski srećan. Možda vas i neće iznenaditi podatak da je poklone darovao i svojim mačkama koje je takođe obožavao. Pesma “Thank God It’s Christmas” potpuno opravdava njegovo ushićenje izazvano Božićem. Nažalost, ona se nije našla ni na jednoj od ploča grupe Queen, već je izdata kao B strana singla “A Winter’s Tale” sa albuma “Made in Heaven”.

Pesmu “Happy Xmas (War Is Over)” napisali su i u duetu otpevali slavni par Džon Lenon (John Lennon) i Joko Ono (Yoko Ono), 1971. godine. Pesma predstavlja antiratnu kompoziciju koja se, nažalost, vremenom pretvorila u jedan “običnan” božićni hit. Muzički kanal “VH1” ju je 2004. godine proglasio devetom omiljenom božićnom pesmom, dok se na prvom mestu našla grupa The Pogues sa pevačicom Kristi Mekol (Cristy MacColl) i numerom “Fairytale of New York”. Pol Makartni (Paul McCartney) je krajem osamdesetih snimio pesmu “Wonderful Christmastime”.

1. War is Over If You Want It Božić roka

Džon i Joko su po bilbordima širom Sjedinjenih Država apelovali na situaciju u Vijetnamu parolom “War Is Over (If You Want It)”

Još jedan potez u muzičkoj revoluciji učinila je takozvana rok elita osamdesetih – predstavljali su je izvođači poput Bonoa Voksa (Bono Vox) iz benda U2, Fila Kolinsa (Phil Collins), Boja Džordža (Boy George), Stinga i Džordža Majkla (George Michael). Muzičare je 1984. godine okupio, u ovom slučaju i tekstopisac, Bob Geldof (Bob Geldof) kako bi, na njima najbolji mogući način, zajedničkim akordima i glasovima pomogli u borbi protiv gladi u Etiopiji. Pod imenom Band Aid nastaje grupa muzičara zapamćena po pesmi “Do They Know It’s Christmas”. Prva mesta mnogih priznatih top lista postala su emiteri poruke pacifizma. Singl je izdat trećeg decembra i istog dana napravio sebi prostora na samom vrhu “UK Pop” top liste, gde je i ostao narednih pet nedelja.

Bez sumnje svima poznat hit je pesma “Last Christmas” grupe Wham!, koja ujedno predstavlja i jedan od najuspešnijih poteza ovog britanskog dua. Takođe bitan pomak u karijeri jednog muzičara učinile su božićne melodije kada ih je 1994. godine pevačica Maraja Keri (Mariah Carey) upotrebila u pesmi “All I Want For Christmas Is You”. Ovaj singl postaje jedan od njenih najvećih uspeha i razlog zbog kojeg su se božićne pesme u narednim godinama vratile na top liste, u znatno većem broju.

2. Maraja i Dzastin Božić roka

Maraja Keri je 2011. godine, u duetu sa Džastinom Biberom, po treći put snimila svoj božićni singl

Jednu od neobičnijih prazničnih pesama otpevale su i “ubice” iz Las Vegasa. Naslov “Don’t Shoot Me Santa Claus” isključuje svako dodatno objašnjenje. Međutim, ništa manje zanimljiv božićni singl grupe The Killers jeste pesma meksičkog ritma – “Happy Birthday Guadalupe”, u čijem spotu se pojavljuje glumac Luk Peri (Luke Perry), popularni Dilan iz serije “Beverli Hils” (Beverly Hills).

Naravno, ovo je samo mali deo pesama i svega onoga što Božić čini onakvim kakav jeste. Ne bi valjalo da odgonetnemo božićnu čaroliju, kao ni jednu drugu, ali uvek možemo da je zamislimo. Širom zatvorenih očiju i još “otvorenijih” ušiju.

Oh, christmas lights keep shining on”!


Iris Zavargo je diplomirana novinarka, u najavi master komunikologije. Mađarski divani mnogo bolje od Balaševića, ali nije ni nalik svađalici iz pesme “Sin jedinac”. Svoj život zamislila je u ritmu muzike i zato uči da bude DJ, trudi se da ne zaboravi kako se svira klavir, trenira džez balet i s ljubavlju će pisati o ljudima zbog kojih smatra da najbolju stranu naše stvarnosti čine note.

Comments