Da li ćete se i za koga udati i da li ćete imati decu, najvažnije su odluke koje utiču na ostatak vašeg života. Brak i roditeljstvo vas angažuju na načine koje ne možete sasvim zamisliti, ali pre nego što rešite da zasnujete porodicu, možete biti načisto sa sobom i razmotriti nekoliko suštinski važnih pitanja, na koja treba sebi iskreno da odgovorite.

Pitanja koja treba da razmotrite pre nego što se odlučite na brak i roditeljstvo

Motivi za stupanje u brak i roditeljstvo

Da li želite da budete u braku zato što maštate o venčanju, potreban vam je društveni status koji dolazi uz brak, ili zato što želite da provedete život sa partnerom sa kojim ste kompatibilni?

Žene se uče da idealizuju dan venčanja – to je bajka u kojoj možete biti princeza, makar na dan. Venčanje je dan svake mlade – mladoženje su samo neophodni učesnici, a venčanje neminovno. Ne možete biti mlada, ako nema venčanja. Iako deluje neverovatno površno, mnoge žene prosto ne razmišljaju o tome kako će im izgledati život – vrhunac im je kako će one izgledati i kako će se osećati, kao princeze koje se upravo krunišu i postaju kraljice.

Istraživanja pokazuju da brak i roditeljstvo na različit način angažuju žene i muškarce i da oni doživljavaju različite promene, kada zasnuju porodicu. Muškarci imaju tendenciju da dožive povećanje zadovoljstva svojim životom nakon stupanja u brak, dok žene češće doživljavaju veći psihološki stres i oštrije smanjenje zadovoljstva životom. Takođe, muškarci imaju više zdravstvenih koristi od stupanja u brak i zasnivanja porodice, generalno.

U psihologiji je poznat efekat medenog meseca, gde se povećano obostrano zadovoljstvo uočava nekoliko meseci nakon stupanja u brak, a zatim ono opada. I nastavlja da opada, dok se uočava porast depresivnih osećanja, sa iznenađujuće negativnim efektom na zdravlje. Pored toga, istraživanja su otkrila da žene imaju tendenciju da dožive manje negativnih efekata razvoda, nego muškarci – žene su u stanju da dožive procvat i vrate svoje blagostanje nakon razvoda, dok muškarci češće ostaju dezorijentisani i fatalno pogođeni gubitkom porodice. Jer to je najčešća situacija – muškarci razvodom ne gubi samo brak, već i porodicu, jer deca obično ostaju sa majkama.

Zaključci raznih istraživanja su da brak i roditeljstvo neće spasti vašu vezu i doneti vam smisao u životu, ako već niste zdravi, srećni i zadovoljni svojim životom, nezavisno od braka i partnera.

Osim ako niste muškarac koji ima tendenciju da ima koristi od dodatnog kućnog i emocionalnog rada koji se u braku tradicionalno očekuje od žena – brak vam neće poboljšati život. U zavisnosti od partnera koga odaberete, možete upravo povećati nivoe stresa i opterećenja.

Morate se zapitati – da li je osoba koju smatrate potencijalnim doživotnim partnerom neko ko deli vaše osnovne vrednosti, ko je pažljiv, velikodušan i emocionalno stabilan i posvećen. Da li ima empatiju i poštovanje prema vama i drugima, da li će biti dobar otac – čak i ako se razvedete?

Osim ako nemate partnera koji nadilazi sve stereotipe i koji namerava da preuzme više kućnih obaveza i da ponese veliki deo tereta braka, kako biste u tom odnosu zaista bili jednaki – ono što brak i roditeljstvo predstavlja za žene, vrlo je različito od onoga što znači za muškarce. Naprosto, vama se živote menja sto posto, iz korena, a njima – baš i ne, osim ako se sami ne uključe u promene.

Ovo može biti jedan od razloga zašto su samohrane žene i žene bez dece jedna od najsrećnijih, najimućnijih i najzdravijih podgrupa u društvu – one najčešće doživljavaju veći lični, psihološki i duhovni rast, nego žene koje ostaju u braku.

Trebalo bi da znate da ne propuštate novac, zdravlje ili sreću, ako odlučite da ne odaberete brak i roditeljstvo (ili samo jedno od ta dva). Društveni faktori su takođe važni – ako procenjujete svoje zadovoljstvo životom na osnovu bračnog statusa, možda pri tom nećete uzeti u obzir stvarno zadovoljstvo svojom vezom, ili pravu prirodu vašeg partnera.

Pročitajte i ovo: A koliko su vas roditelji pripremili za realan svet?

Potvrda vrednosti i zrelosti kroz brak i roditeljstvo

Da li želite brak i roditeljstvo, jer je to konačna potvrda vaše vrednosti i zrelosti, dokaz da ste normalna, odrasla osoba, koja zaslužuje ravnopravno mesto među ostalim odraslim i normalnim osobama? Da li vam je to toliko važno, da partner u tome igra najmanju ulogu (gotovo da nije bitno ko je i kakav je i da li se dobro slažete)?

Žene mogu pohrliti u brak i roditeljstvo, pod pritiskom da prođu kroz tradicionalnu životnu prekretnicu – inicijaciju u odrasli život. Ponekad one to čine po svaku cenu, čak i ako to znači da se obavezuju na toksičan odnos, koji će osiromašiti njihovo zdravlje, energiju i resurse.

Ako ste odgajani u kulturi koja naglašava tradicionalne vrednosti, brak i roditeljstvo mogu biti potvrda, bez koga biste se osećali loše, koliko god da ste uspešni, okruženi prijateljima i vodili smislen i ispunjen život.

Ozbiljno razmotrite ovu opciju – napravite listu dostignuća za koja verujete da ćete ih ostvariti jedino kroz brak i roditeljstvo i koje ne možete postići na neki drugi način. A onda sastavite još jednu listu alternativnih načina na koje možete ispuniti te potrebe, ili ono što smatrate cenom braka i roditeljstva. Na primer, prijatelji mogu biti bolja emocionalna podrška i konkretna pomoć u životu, od toksičnog partnera. Ili, žrtvovaću pola svog života podizanju dece, jer će deca biti moj prioritet i moraću da im posvetim ogromnu količinu vremena i energije. Ili šta možete biti slobodni da radite, ako odlučite da se ne venčate ili da nemate decu – putovanja, obrazovanje, karijera, prihodi koje ćete trošiti samo na svoje potrebe i zadovoljstva.

Brak i roditeljstvo pružaju jedinstvena iskustva, ali traže dugoročnu (doživotnu) posvećenost i nisu jedini način da živite ispunjen i dostojan život. Postoji mnogo prednosti u samačkom životu, ili životu bez dece.

Potreba za roditeljstvom

Da li želite da imate decu zato što želite da se ostvarite kao roditelj, bez obzira na sve izazove? Ili zato što se to od vas očekuje, jer neko treba da vas nasledi i da brine o vama?

Mnoge žene se upuštaju u majčinstvo, verujući da je to divno iskustvo i da ljudi precenjuju napore i teškoće – i tako ulaze u najvažniju ulogu, sasvim nespremne za sve odgovornosti roditeljstva. Ili dopuštaju da ih u brak i roditeljstvo natera društveni pritisak, ne shvatajući šta žrtvuju. One mogu iskreno voleti i posvećeno negovati svoju decu, dok istovremeno priznaju da je to sve mnogo teže nego što su mislile i da im nedostaje život koji su imale ranije. Ogroman broj roditelja se zapravo nađe u ovom položaju – mnogo ih je više, nego onih koji svesno ulaze u brak roditeljstvo, spremni da to prihvate kao svoj novi način života i da mu se potpuno posvete.

Uverite se da znate svoje prave motive da postanete majka. Mudro je ne očekivati da ćete posredno živeti kroz svoju decu i ispuniti svoje snove – najbolji roditelji neguju autonomiju i individualnost svoje dece.

Ako bezuslovno želite dete, treba da budete u stanju da mu pružite sigurnost, finansijsku podršku i dom pun ljubavi – a to ne znači da je neophodno da se udate.

U savremenom svetu, žene moraju biti spremne na samohrano majčinstvo, jer mnogi brakovi koji su počeli na realnim i stabilnim osnovama često ne opstaju iz raznih razloga, koje ne možete predvideti.

Ako osećate da ste spremni na sve izazove, i verujete da ste pronašli kvalitetnog partnera, brak i roditeljstvo mogu biti ispunjavajući, međutim, ako osećate da žurite ili ste pritisnuti da donesete tu odluku, zbog društvene ispunjenosti, a ne zbog svojih autentičnih stremljenja i vrednosti, možda treba da „ukočite“ i sve ponovo preispitate.

Pročitajte i ovo: Pitanja na koja treba da pronađete odgovore, pre nego što se odlučite na sklapanje braka

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments