Demna je postao prepoznatljiv po svojim odevnim komadima koji preispituju socijalne norme i koje je samim tim najmlađa generacija oberučke prihvatila, a upravo ovo poigravanje sa ironijom i jasno izražavanje stava o svetu oko sebe kroz odevne komade Demnu je dovelo do mesta kreativnog direktora brenda Balenciaga. On je i ovom kolekcijom nastavio da kroz stajlinge kreira viziju modne budućnosti, u kojoj su neobična poglavlja visoke mode uklopljena uz klasične komade poput teksas jakni i širokog džinsa. Sa druge strane, u kolekciji smo mogli videti i sofisticirana, oštro i bez greške ukrojena odela za muškarce i žene, istovremeno klasična i ne preterano inovativna, ali u svojoj jednostavnosti ipak impozantna. Možda je baš ovaj povratak klasici i minimalizmu bio dobar i potreban kontrast drugim odevnim komadima iz kolekcije, kao što su voluminozne duge jakne i haljine u jarkim bojama, ili pak dezenirane haljine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Balenciaga (@balenciaga)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Balenciaga (@balenciaga)

Jedno od glavnih pitanja koje nam je ova kolekcija postavila je upravo pitanje “Šta je zapravo visoka moda?” i da li i odevni komadi poput jakne od teksasa, klasične bele majice ili pak pletenog džempera mogu da dobiju haute couture status. Kako u vrednosti izjednačiti par farmerki i haljinu za crveni tepih? U suštini, stvar je samo u tome kako doživljavamo komade koje nosimo. Iz visoke mode se ne mora isključiti ništa, jer je vreme da u nju uključimo novi pogled na estetiku i stil najmlađe generacije, koja modu doživljava na potpuno drugačiji način. Stav i samopouzdanje nas čine onime što jesmo, a ne samo odeća koja je na nama, i Demna to uspeva da pokaže fuzijom ulične i visoke mode u svojim stajlinzima. Takođe, Demna je izjavio kako je želeo da izađe iz imidža nekoga ko kreira samo patike i dukserice, i pokaže sebe u pravom svetlu ovom kolekcijom – koja obuhvata više segmenata njegovih modnih interesovanja i estetike.

U suštini, ova kolekcija nam govori jedno – dokle god mi svesno biramo i nosimo odeću ma kakva god ona bila, a ne dozvoljavamo da ona “nosi nas” i da nas ponesu trendovi i potreba za prihvatanjem, mi smo ti koji određujemo šta je haute couture.

Naslovna fotografija: instagram.com/balenciaga

Jovana Pantić

Comments