Predstavljen je treći dio tekstova A kao aromaterapija. U nastavku ćete biti upoznati s uljem vanilije, vetivera, ylang ylanga, zvjezdastog anisa i žalfije.

V

Ulje vanilije (Vanilla planifolia)

Divna vanilija. Vanilija ima miris koji opušta i smiruje. Zato ne čudi da, kod žena, djeluje i kao afrodizijak. Međutim, ulje vanilije nije tipično eterično ulje. Zbog toga se koristi samo kao miris.

Vanilija Brini o sebi: A kao aromaterapija (3/3)

Ulje vetivera (Vetiveria zizanoides)

Ulje vetivera, takozvano ulje mira, opušta živčani sustav. Djelotvorno je kod napetosti i stresa. Liječi nesanicu. Ako se koristi prilikom masaže, ublažava artritis i reumatizam, te poboljšava cirkulaciju. Ulje vetivera prikladno je i za njegu kože. S obzirom da je nešto gušće, dobro ga je prije upotrebe lagano zagrijati kako bi bilo više tekuće.

Vetiver Brini o sebi: A kao aromaterapija (3/3)

Y

Ulje ylang ylanga (Cananga odorata var. genuina)

Poznato je da se ulje ylang ylanga najčešće koristi u izradi kozmetike i parfema. No, ono što je manje poznato je da ulje ylang ylanga pomaže kod depresije. Ono smiruje. Liječi nesanicu. Poboljšava cirkulaciju (smanjuje lupanje srca i snižava krvni tlak). Pomaže i u njezi kože, posebno prilikom uboda kože; smanjuje bolnost uboda. Ipak, prije korištenja ulja ylang ylanga potrebno je razrijediti, jer je njegov miris prilično jak.

Ylang Ylang Brini o sebi: A kao aromaterapija (3/3)

Z

Ulje zvjezdastog anisa (Illicium verum)

Ulje zvjezdastog anisa ima široku primjenu. Najviše se koristi za smirenje. Posebno ako se njime masira ili ako se raspršuje. Osim toga, pomaže kod tegoba probavnog sustava (napuhnutost, štucavica) ako se utrlja u trbuh. Njime se može i inhalirati, jer pomaže kod iskašljavanja i kašlja. Međutim, ne preporuča se njegovo korištenje u kupkama.

Ulje zvjezdastog anisa je bolja inačica od anisa, jer je sigurniji za primjenu (ako se razrijedi). U suprotnom, može jako nadražiti kožu.

Zvjezdasti anis Brini o sebi: A kao aromaterapija (3/3)

Ž

Ulje žalfije (Salvia officinalis)

Žalifija djeluje antiseptično. Primjenjuje se za afte, grgljanje, ispiranje grla, kod upala grla… Osim antiseptičnog djelovanja, žalfija djeluje i kao spazmolitik, što znači da opušta glatke mišiće. Regulira znojenje. Pomaže kod dezinfekcija čireva i rana. Usprkos njenom dobrom i širokom djelovanju, ne smiju je koristiti trudnice i žene koje doje.

Zalfija Brini o sebi: A kao aromaterapija (3/3)
Ela Vujanić 
Comments