Koža, integumentum commune, pokriva površinu tijela. Obavlja mnoštvo životno bitnih zadaća, pa govorimo o kožnom organu. Jeste li znali da površina kože zaprema oko 1,5 do 2 četvorna metra, a u žena je malo opsežnija nego u muškaraca? Tako je moguće unedogled. Ipak, vjerujemo kako je najbolje odmah započeti s onim bitnim, a to je lijepa i zdrava koža.

Stoga… Kako do lijepe i zdrave kože? Lako da lakše ne može!

Pa… počnimo se četkati! Za to vam je potrebna samo jedna jedina stvar – četka. Četka za tijelo od mekane, prirodne dlake. Četku za tijelo pronađite u svakoj drogeriji ili ljekarni.

Četka

Uvijek četkajte kožu prije kupanja ili tuširanja. Važno je da su i četka i tijelo suhi. Razodjenite se i zauzmite ugodan položaj tijela. Četkanje započinje od stopala prema gore. Četkajte uvijek prema gore, čvrstim, ritmičkim pokretima. Prvo desnu, pa potom i lijevu nogu. Nemojte zanemariti niti jedan jedini dio tijela. Nakon nogu, prijeđite na stražnjicu i leđa, sve do ramena. Potom četkajte desnu pa lijevu ruku. Četkanje ruku počinjete s dlanom. Slijedi četkanje trbuha. Trbuh četkajte nježno, kružnim pokretima, u smjeru kazaljke na satu. Grudi i vrat također nježno četkajte, uvijek prema srcu.

Cetka Brini o sebi: Četkanje kože

Iako četkanje kože može izgledati smiješno ili teško, nemojte odustajati. Za četkanje kože potrebno je najviše do pet minuta. Ono pospješuje kolanje krvi kroz organizam i limfnu cirkulaciju. Ono što je specifično, za razliku od krvnih žila, gdje srce pumpa krv kroz tijelo, limfne žile same pumpaju limfu u limfne čvorove i limfnu cirkulaciju. Stoga, svako pospješivanje limfne cirkulacije ne može biti naodmet. Osim toga, svakodnevno četkanje kože će, u roku od mjesec dana do tri mjeseca, rezultirati mekšom kožom, prekrasne ružičaste boje.

Ela Vujanić

Comments