Ako ste poput mene, tada se grozite takozvanih zdravih rituala koji su, vrlo često, nepotrebni i pretenciozni. Farmaceutska i kozmetička industrija toliko su razvijene. Zašto onda svakoga jutra piti cijeđeni limun? Nemam vremena za to. Posebno nemam vremena za to kada vitamin C mogu kupiti u drogeriji i ljekarni.

Također, nemam vremena niti za izradu maske i pilinga. Nisam sigurna koja žena ima vremena za, primjerice, izradu maske od meda… kada može jednostavno otići u drogeriju i kupiti masku. Učinak će biti isti.

Možda će učinak uistinu i biti sličan, ali osjećaj neće. Priroda nudi lijepo, mirisno, šareno. Zašto se ne poslužimo? Unesimo ljepote, mirisa i šarenila u svoj život. Malo cvijeća. Kako je rekao Anri Matis: “Za one koji ga žele vidjeti, uvijek ima cvijeća.”

Nije laž da žene shvaćaju svoje zdravlje olako. Svjesna svoje nonšalanse, otkrila sam nekolicinu zanimljivih recepata koji uključuju čajeve, kupke… pa čak i savjet koji pomaže u borbi protiv celulita.

Njega Brini o sebi: Lepa i zdrava, jer to želim

Njega za žene

Opuštajuća kupka (30 – 35°C)

U vodu dodajte eterično ulje po izboru. A izbor je uistinu velik: lavanda, mažuran, naranča, pačuli, sandal…

Osvježavajuća kupka (20 – 25°C)

Probudite se uz osvježavajuću kupku! U proljeće i ljeto osvježavajuće kupke su neophodne. Ali, osvježavajuće kupke preporučuju se i kada nam je potrebna stimulacija. Savršena su eterična ulja eukaliptusa, limuna, metivice i ružmarina.

Kupka za ljepotu

Recept je sljedeći: 1 šaka svježih cvjetova lavande, 1 šaka svježih latica ruže, 3 šake ružmarina. Stavite ih u vruću vodu. Neka se voda ohladi na željenu temperaturu… i kupka za ljepotu je spremna.

Od ostalih recepata za njegu izvana za žene postoji još na stotine homemade recepata, ali najjednostavniji je recept za noćnu kremu, točnije, recept kojim ćete zamijeniti svoju noćnu kremu tako što ćete, umjesto nje, prije spavanja staviti arganovo ili bademovo ulje.

Eterično ulje bršljana vrlo je djelotvorno u borbi protiv celulita. Možete ga koristiti samo, ali možete ga i pomiješati s ostalim eteričnim uljima ili baby uljem. Protiv celulita možete koristiti i mješavinu eteričnih ulja koja se sastoji od eteričnih ulja bršljana, grejpa, limuna i ružmarina. Kod korištenja mješavine eteričnih ulja, ona se moraju obavezno razrijediti bademovim, suncokretovim ili baby uljem. Eterično ulje bršljana ili mješavinu eteričnih ulja svakodnevno mažite na kožu.

Etericna ulja Brini o sebi: Lepa i zdrava, jer to želim

I maćuhica je saveznik u njezi kože. Jeste li to znali? Ja sam to tek sada otkrila. Slatke, šarene maćuhice pomažu kod akni, masne kože i seboreje. Recept je sljedeći. Jušna žlica maćuhica prelije se s 250 ml kipuće vode. Ostavi se da stoji 10 minuta. Nakon toga se procijedi. Pije se 2-3 puta na dan, 30 minuta prije obroka.

Čajeva uistinu ima napretek. S vama ću podijeliti dva čaja koji pomažu u uklanjanju ženskih problema: čaj od rusomače i čaj od kore taheba. Čaj od rusomače pomaže u reguliranju menstrualnog ciklusa, smanjuje i zaustavlja menstrualno krvarenje i ublažava klimakterij.

Žličica rusomače prelije se s 2,5 dl kipuće vode. Pusti se da stoji 10 minuta. Pije se 2-3 puta na dan nekoliko dana prije i nekoliko dana poslije menstruacije. Čaj od kore taheba žensko je blago. Jača imunitet. Antioksidans je. Pomaže protiv upala mokraćnog i spolnog sustava i spolnih bolesti te u stanjima iscrpljenosti i stresa.

U litru kipuće vode stavi se velika žlica kore taheba. Kuha se oko 5 minuta (u staklenoj posudi, jer u dodiru s metalom kora taheba gubi ljekovitost). Potom se ostavi da stoji 20-25 minuta. Miješa se plastičnom ili staklenom žličicom, a cijedi se pomoću gaze.

Caj Brini o sebi: Lepa i zdrava, jer to želim

Jesam li isprobala sve recepte? Naravno da ne. Doduše, voljela bih imati toliko vremena da ih mogu sve isprobati. Ali, pošto to nije moguće, tada sam ih odlučila isprobati nekoliko i tih nekoliko usvojiti, pretvoriti u ritual. A to je ono najvažnije. I očuvati ljepotu, vitalnost i zdravlje.

Ela Vujanić 

Comments