Da li vas je neko naučio kako da budete žena?

Dama, a pritom seksi. Seksi, ali neupadljiva. Neupadljiva, ali jedinstvena. Jedinstvena, ali prema modelu koji će se svima svideti. Poruke koje je interpretirala Cynthia Nixon (poznata po ulozi Mirande u serijii “Seks i grad” i zaista pravi lik za video “Be a Lady, They Said”), svaka žena sluša celog života.

Tako nas uče. Ispiraju nam mozak. Kao da je ženski um muljevita masa koju treba isprati, da bi se pronašao grumenčić zlata. Jer zlato je ono što vredi. Dakle, igraj se ti svojim kristalima, kamenčićima i školjkama u terapeutske svrhe, ali budi zlato čijem će se sjaju svi diviti. Ili ga barem odobravati. Jer, daleko od toga da ti treba divljenje, dovoljno je da budeš odobrena. Legitimna. Opečaćena željom da popraviš sebe, postaneš najbolja verzija sebe i žrtvuješ svoju suštinu na oltaru društvenog prihvatanja i odobravanja.

Budi vitka, ali ne mršava (muškarci vole da imaju za šta da se uhvate), drži dijetu (ako postaneš anoreksična, društvo će ti pomoći da prepoznaš svoj problem i ponudiće ti lekove i tretmane), doteraj se, ali nemoj izgledati jeftino (društvo ti nudi kvalitetnu kozmetiku i zilion tutorijala, kurseva i pomoći stručnjaka, koji će ti pokazati kako da šminkom zamaskiraš svoje nedostatke i postigneš onaj univerzalan plastičan izgled, koji se ceni na damama – a ako to nije dovoljno, jer si matora, hirurgija priskače u pomoć).

Društvu nije potrebna samosvesna žena. I društvo raspolaže ogromnim mehanizmom za mlevenje samopouzdanja, samopoštovanja i samoljubavi, od porodice, preko škole i kolektiva, do gigantskih industrija koje zarađuju neshvatljivo ogroman novac na našoj nesigurnosti.

Najlukaviji je nju-ejdž mehanizam, koji propagira slobodu uma, lepotu duha, prirodnost tela i ohrabruje te da budeš ono što jesi, zasipajući te priručnicima koje treba da nabaviš, seminarima koje treba da pohađaš, lajf-koučevima koje treba da angažuješ, budeći u tebi ambiciju da se popravljaš, da stremiš ka postignućima koje ćeš usvojiti kao više ciljeve, da razrešiš svoje konflikte i traume, da pronađeš srodnu dušu, ili bar kompatibilnog partnera, da radiš posao koji voliš, da ostvariš svoje snove. Pune ruke posla, za ceo život. Divan, uzvišen cilj, koji nikada nećeš dostići i uvek će ti biti potrebno još ispiranja mozga. Zlato, utisnuto u nakit od perlica, kože i reciliranih materijala, unikatan, autentičan, ekstravagantan, da istakne tvoju spiritualnost, nezavisnost i samosvest. Da ti zvecka uspavanku o buđenju.

Ukratko, konzumerizam. Prodaja iluzija. Dresura svesti. Pritisak da budeš ono što je savremeno i moderno, jer ako nisi u trendu, ako nisi sve, onda si ništa. U ime slobode.

Daleko uspešnije, sveobuhvatnije i opasnije od verskih ratova u ime Boga. I daleko smrtonosnije.

Ubijamo se da budemo sve. Jurimo bez daha da ostvarimo dnevne damske ciljeve. Koristimo tehnološku podršku i aplikacije da nam pomognu da se organizujemo i postavimo prioritete. Vreme opuštanja unosimo u raspored.

Sve što nije u rasporedu, ne postoji.

Rokovi nemaju milosti, a ti ne možeš da izgubiš čitav sat plačući. Plakanje nije u dnevnom rasporedu. Osim ako nije legitimno, jer si anksiozna i depresivna. Onda si prihvaćena, smeštana u fioku i adekvatno označena i društvo će ti rado pomoći u ispiranju po koje zlatne ljuske iz tog toksičnog blata u koje si sama sebe zaglibila. C,c,c. Nisi bila dobra, ali oprošteno ti je. Sada pokušaj da oprostiš sama sebi. Naravno, trebaće ti decenije rada na sebi da bi u tome uspela, ali moderno je raditi na sebi, to je nešto čime možeš da se pohvališ.

Niko ti ne kaže da si dobra takva kakva si sada, u ovom trenutku. Da ne treba da se popravljaš, jer nisi pokvarena. Da je sve u redu sa tobom, ali mnogo toga nije u redu sa vrednostima društva u kome živiš. Da si dobrodošla, voljena i prihvaćena bez pečata, samo zato što postojiš.

Moraćeš sama da se snađeš u tom haosu. Da pronađeš zašto, otkriješ kuda i shvatiš kako. Niko ti neće pomoći. Jer ti pomoć nije ni potrebna. Ne kažem ti “budi to što jesi” jer danas je to opasna poruka, koja krije mnoge zamke.
Kažem ti BUDI.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Aleksina Đorđević

Comments