Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Povratak 90-ih: Tri stvari koje treba da znaš o dekadi koja je kršila sva modna pravila

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Svi pričaju o IPL-u, a ti još uvek koristiš brijač?!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Putovanja su zasigurno jedan od najlepših načina da obogatite svoj društveni život, upoznate neobične predele i ljude. Ona nisu samo puko razgledanje mesta ili grada u kome se nalazite, već upoznavanje istorije i kulturne baštine istog. Svaki grad ima neku svoju priču, nešto što ga karakteriše i čini ga prepoznatljivim. Možda se mnogi neće složiti sa mnom kada kažem da Dubai, kao grad, pleni svojom impozantnošću i odiše luksuzom iz svake svoje građevine, ali ipak ostavlja utisak jedne velike duhovne praznine i sterilnosti. Gradovi koji ostavljaju najjači utisak su uglavnom gradovi koji imaju bogatu i zanimljivu istoriju, ili narodski rečeno, gradovi koji imaju dušu. Naravno, svako od nas, ima različita interesovanja i razloge iz kojih želi da poseti određenu destinaciju, ali zaista bi bio pravi propust otići u London na fudbalsku utakmicu ili u noćni život, a ne posetiti Nacionalnu Galeriju i videti Van Gogovo (Vincent van Gogh) remek delo “Suncokreti”.

141 Budite duhovno bogatiji   putujte!

Kulturnu baštinu evropskih gradova ne treba propustiti

Takođe je veoma važno znati kakav je narod koji živi u određenoj zemlji, njihove običaje i kulturu. Kada pokažete da poznajete i poštujete kulturu naroda čiju zemlju posećujete, oni to jako znaju da cene i savim sigurno će vam ukazati gostoprimstvo. Naravno, običaji variraju od zemlje do zemlje, a u islamskim zemljama su usko povezani sa religijom i tada je preporučljivo biti oprezan. Na primer, za vreme njihovih praznika, nije umesno konzumirati alkohol ili što je još gore, bilo kakvo intimiziranje na javnom mestu, koje može biti kažnjivo i zatvorom. Kod njih je još uvek nezamislivo slobodno iskazivati gej orijentaciju. Dok recimo, u Madridu, pripadnici gej populacije veoma otvoreno razmenjuju nežnosti na svim javnim mestima u bilo koje doba dana ili noći. U Holandiji su prostitucija i lake droge legalizovane, dok je u nekoj drugoj zemlji isto to kažnjivo zakonom. Upravo to je ono što putovanja čini jednim od najdragocenijih iskustava, ta različitost kultura i naroda, upoznavanje šarenolikosti zemaljske kugle. Ono što umnogome karakteriše određenu zemlju je i hrana koja se tamo konzumira. Na primer, Francuzi su ponosni na svoju nacionalnu kuhinju i priprepremanje hrane smatraju pravom umetnošću a sam obed skoro, pa svetim činom. Ako malo prošaramo po internacionalnim kuhinjama, naići ćemo na pravu poeziju ukusa. Za svakoga po nešto.

221 Budite duhovno bogatiji   putujte!

Osobama avanturističkog duha, kofer je uvek spreman

Kažu da je čovek bogat, onoliko koliko je proputovao… naravno, misli se na duhovno bogatstvo. Knjige su sastavni deo kulturnog kapitala na kome radimo i svakako mogu da nas upute i daju nam korisne informacije, ali samo jedan odlazak na određeno mesto nudi iskustvo koje ne možemo naći u knjigama. Svakako, putovanjima su sklonije osobe avanturističkog duha, sanjari, oni koje vole da istražuju, mada, putovanja mogu biti pravi izazov za sve. Iskustvo putovanja nam pomaže da poradimo na usavršavanju komunikacije i međuljudskih odnosa, divno je ako uspemo da naučimo i neki strani jezik. Ipak, nekada su i reči poput “dobar dan” i “hvala” sasvim dovoljne da pokažemo domaćinima da poštujemo njihovu kulturu. Pored divnih predela, građevina i istorijskih svedočanstava, ono što čini jedan grad su pre svega ljudi koji tamo žive, oni čine duh tog grada. To je nešto neuhvatljivo, nešto što ne može da se opiše, već mora da se doživi.

318 Budite duhovno bogatiji   putujte!

Grad svetlosti - nezaobilazna destinacija

Jasno je da su vremena teška, ali putovanja ne treba shvatati kao luksuz, već kao ulaganje u sebe. Bolje je nekada izbrojati do deset i ne kupiti cipele za kojima ste toliko uzdisali, već vremenom prikupiti novac i priuštiti sebi nezaboravno iskustvo koje ćete pamtiti. Možda ćete dati novac za prevoz i smeštaj, ali doživljaj koji ćete poneti sa putovanja, poznanstva sa ljudima, obilaske znamenitosti, slike koje ćete (osim fotografija) ceo život nositi u sebi, ono su što ne može ni sa čim da se plati.


Sofija Mićović završava Fakultet za medije i komunikacije. Voli mogućnosti koje nam savremeno doba pruža u komunikaciji, ali se ne odriče ni onih starih. Filantrop, avanturista, sanjar, hedonista. Planira da obiđe celu zemaljsku kuglu i nauči što više jezika, a večiti optimizam koristi da svet učini boljim mestom za život.

Editors choice