Sećaš se kako smo ranije pisali da je održivost budućnost mode? E pa, čini se da je budućnost stigla!

Na Dan planete Zemlje, Burberry je predstavio svoju novu kolekciju, ali i objavio jako važnu vest koja se tiče upravo održivosti i budućnosti kako mode, tako i cele planete. Naime, nova Burberry kolekcija #ReBurberry sastoji se od 26 komada koji su u potpunosti izrađeni od održivih materijala poslednje generacije, a u skladu sa “Agendom odgovornosti”, do 2022. godine će ovaj britanski brend biti 100% održiv, karbon-neutralan, a sve što je potrebno za rad, poput struje recimo, dobijaće iz obnovljivih izvora.

Osim što jedva čekamo da moda zaista postane “zelena”, radujemo se i novim-starim Burberry komadima. U duhu recikliranja, brend je svoje čuvene i prepoznatljive komade za potrebe nove kolekcije izradio od recikliranih materijala i time im udahnuo novi život. Trench kaputi, parke, aksesoari… Osim trendi izgleda, karakteriše ih i odgovorna pozadina priče, a budući da je ova dva očigledno moguće spojiti, očekujemo da će u skorijoj budućnosti biti još brendova koji bi počeli da rade na isti način.

Kada je reč o korišćenim održivim materijalima, glavna zvezda je svakako econyl, reciklirani najlon proizveden od ribarskih mreža, ostataka drugih tkanina i industrijske plastike, ali tu su i najlon razvijen od ricinusovog ulja i poliester proizveden od plastičnih flaša. Budući da novonastali odevni komadi i aksesoari izgledaju tako kako izgledaju, preostaje nam samo da kažemo jedno veliko “wow”!

Važna stavka u celoj priči je i transparentnost. Kupcima, a uostalom i javnosti, biće na raspolaganju baš svaka informacija o određenom komadu – organski sadržaj odeće odnosno količina recikliranog materijala, karbonski otisak, u skladu sa standardima emisije ugljenika, ali i isticanje pozitivnih društvenih inicijativa. Za sada, dve trećine Burberry proizvoda daju pozitivan društveni i ekološki doprinos, ali je cilj da do 2022. godine to čine apsolutno svi.

Pa, 2022. i nije toliko daleko. Nadamo se da će biti dovoljno vremena da svi koji su prihvatili “Agendu odgovornosti” sprovedu svoje “zelene” zamisli i upišu svoja imena ispod novih lekcija iz istorije mode 21. veka.

Naslovna fotografija: instagram.com/ourlifestylechoices

Ivana

Comments