Kada postajete obožavalac nekog izvođača, to je kao kada se upuštate u ljubavnu vezu sa nekim. Posvećujete mu se, a on vas teši i podržava. Za njega otvarate svoj novčanik, a on je tu za vas i u dobru i u zlu. Žmurite pred njegovim manama ili sumnjivim političkim stavovima, jer želite da ostarite zajedno. Ali, u svom trenutnom izdanju, Lana del Rej devojka je koju bi vam roditelji zasigurno branili da viđate.

lana1 Čaj, ćebe i muzika: Lana del Rey

Čiji bi se tata još bunio?

Ovako je britanski “Telegraph“ opisao Lanu del Rej (Lana del Rey), dvadesetčetvorogodišnju njujoršku pevačicu koju kritičari etiketiraju kao “the next big thing“ na mejnstrim muzičkoj sceni. Kako to danas obično biva, Lana nije pala s neba, već pravo sa YouTube-a, gde danas njena prva pesma (od ukupno četiri koje je sama postavila) broji preko dva miliona pregleda. Numera “Video Games“ govori o ženi koja na sve načine pokušava da privuče pažnju voljenog muškarca, iako se on na kraju ipak više posvećuje svojim video igrama (?!). Kada vidite kako Lana zvuči i izgleda uživo, i vama će se pojaviti upitnik iznad glave.

Upravo je Lanin izgled ono što u javnosti izaziva najviše kontroverzi kada se spomene njeno ah-tako-melodično ime. Nekada je nastupala pod pseudonimom Lizi Grent (Lizzy Grant) i bila atraktivna koliko i svačija prva komšinica (osim ako ne živite pored Megan Foks), a onda su je moćna odela muzičke industrije uzela pod svoje, promeniviši na njoj sve – od imena, preko boje kose, do gornje usne, očigledno prepune kolagena. Inostrani blogeri koji su na strani lepe Lane podsećaju čitaoce da se Kejti Peri (Katy Perry) nije rodila sa duginim bojama u kosi, a o Lejdi Gagi (Lady Gaga) i njenim metamorfozama više se i ne polemiše. Kritičari se slažu u jednom: važno je da samoproklamovana Nensi Sinatra (Nancy Sinatra) iz hood-a na sebi nije promenila ono najvažnije – svoj glas.

lana2 Čaj, ćebe i muzika: Lana del Rey

Lana za sebe kaže da je “Nancy Sinatra from the hood“

Baš kao i taj čarobni vokal, i detalji o detinjstvu Lane del Rej odišu mističnošću. Odrastajući u malom mestu na samoj granici sa Kanadom, sama je naučila da svira gitaru, a ljubav prema muzici najpre je osetila slušajući hip-hop. Nakon preseljenja u Njujork i odlaska na studije metafizike, gde je proučavala “mogućnost matematičkog dokazivanja postojanja boga“, otkrila je magiju Boba Dilana (Bob Dylan) i Lenarda Koena (Leonard Cohen). I taman kad pomislite da je grandž jedina retka preostala vrsta muzike koja nije uticala na Lanin muzički ukus, dođete do informacije da je život u kamp-prikolici u Nju Džersiju za posledicu imao njenu naklonost prema muzici grupe “Nirvana“.

lana3 picnik Čaj, ćebe i muzika: Lana del Rey

Da li bi Kurt Kobejn kupio njen singl?

Ovih dana Lana del Rej istupa prvim koracima sa stranica blogova na televizijske kanale i mp3 plejere. Njen debitantski dvostruki singl “Video Games/Blue Jeans“ dospeo je na peto mesto američkog iTunes servisa nakon samo nekoliko sati prodaje, istovremeno zauzevši prve pozicije nekolicine evropskih nacionalnih top-lista. Ukoliko se sećate gde ste bili u trenutku kada ste prvi put čuli za Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse), “Florence + The Machine“, pa i za (omraženu) Lejdi Gagu, zapamtite ovaj trenutak i ovo mesto, jer možda se radi o prvom dejtu vaše buduće srećne veze sa Lanom –  ma šta da vam roditelji kažu!


Aleksandra Gavrilović je diplomirana novinarka iz Novog Sada sa budućom diplomom mastera teorije kulture. Drugi kažu da šarmantno dozira cinizam, a ona dodaje da joj ni sarkazam nije stran. U koncertima uživa samo iz prvog reda. Ima nemilosrdno oko za naslovne strane modnih časopisa. Ponosno nikada neće odrasti. I ne voli da priča o sebi u trećem licu.

Comments