Ženska opsesija cipelama je neobjašnjiva i nemerljivo velika. Možda se vodimo time da “cipela glavu čuva“, iako se današnje cipele ne nose na glavi. Ukoliko nisi Lady G. Možda je to naša opsesija veličinom štikle, ekvivalentno veličini “ponosa“ kod muškaraca, pa jedna drugoj skrešemo u brk, pardon, usne “Ajde da je merimo!!!“. Ne prođe ni dan da se ne divimo štiklicama, cipelicama, čizmicama i svim ostalim deminutivima ženske obuće.

“Jao, kako su ti dobre štikle, gde si ih kupila?“ – osoba broj jedan.
“Jao, pa hvala (blush). Znaš, kupio mi ih je Vlada, mislim, onaj je platio, a ja sam birala.“ (uz smešak zvani “šestica“) – osoba broj dva.

Nedavno sam zaključila da ako imaš poseban orman samo za cipele i vrbovali su te za slikanje, imaš pet minuta da izvedeš sledeću akciju.

Čitaj pažljivo!

Pod jedan – uzmi apsolutno sve, ali sve cipele koje imaš u tom ormanu. Ukoliko nemaš taj cenjeni orman, idemo na turneju zvanu “Pokupi svu moguću obuću kod drugarica po modi“.

Kad si sve lepo skupila idemo na korak broj dva – razbacaj sve te divne primerke  po krevetu, kao kad bacaš komade odeće u frci “Nemam šta da obučem!“.

Jesi? E, sad, korak broj tri – sačekaj da dođe fotograf i baci se u taj krevet od štikli, nabaci happy face i zagrli štiklicu ti najdražu. Ih, kako će žene da ti zavide, nemaš pojma!

Da li ja to ovde, sada i odmah prozivam žene sa puno štikli, zavidnica jedna neopisiva? Hell no. Samo ukazujem na mogući problem sa preterivanjem.
Čist primer – devojka koja kupuje male patike u radnji. “Ćao, Suzi! Da li si ti to dobila bebu, a ja ne znam za to? Šalim se. Ideš na babine kod nekog?”. Nema nikakvih babina, ustvari, Suzi ima višak prostora u cipelarnik-ormanu, ali ne toliki da kupi novi par cipela, već taman toliki da stanu male dečije patike i to sa potpeticom! Ostaje mi samo da je pitam da li je u međuvremenu postala sajentolog i blisko je povezana sa g. i gđom Kruz, koji vole stvarčice poput “vanzemaljski oblici života” ili “dečije cipelice na štiklicu”.

Kada biste zavirili u moj cipelarnik, verujem da biste pronašli Skituljka i Devetara Cokulića, pored Piruete i Aldica. Posle petočasovnog stajanja u štiklama u noćnom provodu, svaka žena će vam reći da nema lepšeg osećaja nego kad skineš obuću i bosa staneš na pod, pa sledećeg dana obuješ patike. Patike su kao ozbiljna veza posle kres-šema u štiklama. Poznajem žene koje ne bi mogle nikud bez štikli, verujem da i spavaju sa njima ili ih izlože u dnevnoj sobi, kako bi im se sve vreme divile. Nesporno je da se uživa u njima, žensko telo se izduži, dobije onaj seksi odsjaj. I dan-danas se naučnici spore oko toga da li visina štikli utiče loše na kičmu ili ne. Dok oni to rade, svakog sekunda se u svetu proda po jedan par štikli.

Umereno ili neumereno – pitanje je sad? Dok god ne kupujete dečije patike da vam popunjavaju prostor ili dok god one ne predstavljaju Mr. Smitha vašoj Mrs. Smith, sve je savršeno štiklastično. Onog dana kada počnete da ih pronalazite u toaletu ili kupujete manji broj, koji vam stoji kao THE cipelica Pepeljuginoj sestri, situacija je ozbiljna. Ništa strašno, opsesija se rešava rasprodajom u dvorištu ili jednostavnim poklanjanjem drugaricama. Jedno je sigurno – žena nikad neće izgledati bolje i zavodljivije, a time i sa većim samopouzdanjem nego u paru dobrih štikli od 12cm. Ali, bez preterivanja molim!

Kako reče draga Nensi Sinatra (Nancy Sinatra) “These shoes are made for walking”, i mi žene joj apsolutno verujemo.


Tina Bunjevački je nepopravljivo romantična, čak i kada tome nema mesta u nekoj situaciji. Svako jutro kaže sebi “Od sutra počinješ da učiš i vežbaš” i skoči na čokoladu, kafu i pisanje bloga. Često ukucava na pretraživačima “crno-bele fotografije” i “Impresionizam Van Goga”. Obožava dan kada ode u staru novinarnicu i kupi brdo novina pre X godina, kako bi seckala najzanimljivije članke. Zacrtani cilj: 58 kilograma i sledeća Anna Wintour.

Comments