#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ako si čula za “hygge”, obožavaćeš “fika” koncept: Skandinavski način pravljenja pauze za kafu

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Camille Claudel u senci predrasuda

Camille Claudel u senci predrasuda

Šarl Moris (Charles Morris) je za Klodel (Camille Claudel) rekao: “Talenat Kamij Klodel je istovremeno i sramota i sjaj naše zemlje.”

Nedavno otkriven život i talenat Kamij Klodel, koji je ostao u senci Ogista Rodena (Auguste Rodin), njenog brata Pola Klodela (Paul Clodel) i čitave Francuske, prikazuje svetsku istoriju koja je doprinela siromaštvu ženskog stvaralaštva do XIX veka. Naime, u vreme kada su samo muškarci imali pravo glasa, što samim tim uslovljavalo i pravo na sve ostalo, žena je ostajala na margini, u kući ili na ulici. Taj scenario dogodio se i izuzetno nadarenoj vajarki, čiji je život rasvetlio Žak Kasar (Jacques Cassar) u knjizi “Slučaj Kamij Klodel”.

Rođena je 8. decembra 1864. u Francuskoj, u porodici zamršenih odnosa. Nepodržavanje sa majčine strane i uvažavanja sa očeve doprinelo je da vajarka izađe iz sopstvene senke i pokuša da uspe na umetničkoj sceni. Bila je vrlo svesna svog dara, učila je od svih, ali i mimo svih. Godine 1884. počela je da radi za Rodena. Pisma iz tog perioda pokazuju da je bila odvažna, poletna i srećna što će učiti od njega. Između njih dogodila se ljubav, koja će trajati deset godina, ali joj je ta veza donela i mnoge brodolome, među kojima su i abortus, napad njegove nevenčane žene Roze Bere (Rose Beuret), sa kojom je imao sina…

Kamij je posle toga odlučila da ga ostavi i da se posveti svom samostalnom radu. Osuđena od svih zbog vanbračne zajednice sa Rodenom, postala je hirovita i šizofrenična. Posle veoma rđavih ocena kritike odlučuje se na otuđenost, zbog čega će je svi zaboraviti. Dugo je sama boravila na Burbonskom keju, što je izazivalo negodovanje kako komšija, tako i porodice. Majka i brat (Pol Klodel), koji je postao poznati diplomata i književnik, odlučuju da je pošalju u duševnu bolnicu, gde je ostala trideset godina. Brat ju je posetio samo nekoliko puta, a majka nijednom. U pismima koja je slala molila je za izbavljenje i shvatanje njene sudbine. Međutim, to niko nije uvažio. Umrla je 19. oktobra 1943. godine u psihijatrijskoj bolnici. Niko od njene porodice nije se pojavio na sahrani.

slika 1 cc Camille Claudel u senci predrasuda

Kamij Klodel

slika 2 ccjpg Camille Claudel u senci predrasuda

Počeci

slika 3 cc Camille Claudel u senci predrasuda

Skulptura koja se nalazi u muzeju D'Orsej u Parizu

slika 4 cc Camille Claudel u senci predrasuda

Naziv ove skulpture je nepoznat, kao i godina nastanka

slika 5 cc Camille Claudel u senci predrasuda

"Valcer"

slika 6 cc Camille Claudel u senci predrasuda

“Čovek koji se saginje”

slika 7 cc Camille Claudel u senci predrasuda

"Vertumnus i Pomona"

Kustoskinja Veronike Matiusi (Veronique Mattiussi), u čijoj su galeriji prikazane njene skulpture, o izložbi je rekla: “Bilo bi nedolično i ograničeno zanemariti uticaj Rodena na njen rad i život, usko povezan sa poznatim učiteljem, uzorom i čovekom koga je najviše volela i cenila. Međutim, retrospektiva donosi nove sadržaje i tragove ove nesvakidašnje žene, znalački uključene u sva napredna kretanja i zbivanja, poput japonizma ili Nove umetnosti.”


Sofija Balja nema želju ni da prikaže, ni da zapanji, ni da ubedi. Tekstovi će to učiniti.

Editors choice