Pretpostaviću da svi znate fabulu priče za decu koja nosi isti naslov kao i ovaj tekst. Sa godinama, otkrivala sam nova značenja bajki, prepoznajući životne situacije koje su prenosile poruke koje je trebalo da usvojimo u detinjstvu, kroz pouke priča. Tokom studija imala sam priliku da asistiram jednom uvaženom dečjem psihijatru koji mi je objasnio važnost sposobnosti deteta u predškolskom uzrastu da prepriča Crvenkapu. Tok borbe između dobra i zla, zaslužena kazna za zločin, povlađuju dečjoj psihologiji, koja zahteva da loši momci budu uništeni, o čemu govori i čuveni psihijatar Bruno Betelhajm, u svojoj knjizi ”Značenje bajki”.

Bajka o caru okruženom poltronima i neznalicama ima mnogo uglova koji se oštre u egzistencijalnom cirkusu oko nas. Možda najžešće u poslovnim situacijama. Kada ste mali i nemate neko pravo glasa u donošenju važnih odluka, preporučljivo je da u glavi pevušite refren “Go with the flow“… Kad Car kaže da je dobro, vi vičite da je odlično! Tako nećete nikada morati da obrazlažete svoje mišljenje i uvek ćete biti u pravu. Ubacite i pokoje divljenje, nevericu da je u ljudskoj moći da stvori tako pametne ideje i nekoliko vizija srećnije budućnosti za sve nas, da ne ispadne da samo klimate glavom. Pa niste vi ulizica! Car će sigurno znati da ceni vaše oštro oko i razumevanje složenih odnosa u poslovnom okruženju. Licemerje i snobizam su virusne pojave, prenose se sa čoveka na čoveka, često i bez direktnog kontakta.

Ako svi čitaju “Da Vinčijev kod“ ili “Tajnu“, vi pročitajte dva puta i kunite se da je to najpametnije štivo od kada je sveta. Nema veze što Bibliju uopšte ne poznajete, a od Leonardovih dela sećate se samo Mona Lize. Kad sam već kod Mone, to mi je odličan primer sindroma novog odela: šta je to što svi kao vide u toj slici, a meni promiče?! Ružnjikava žena se smeška u nerealnoj kompoziciji svetlosti i nevešto umetnuta u neki neinventivan pejzaž? Biće da su je proslavile krađe, a narod se pomamio: “Čim je kradu, znači da valja!“

Nije svakom od nas data kreativnost, niti neka velika sposobnost dedukcije, ali nema razloga da vas to spreči da napredujete. Uzdajte se u mišljenje većine, valjda oni znaju šta je dobro! Zamislite šta bi bilo da ste upravo vi bili onaj usamljeni glasić koji je iz jedne redakcije vikao “Hitler je zlo!“, pa ne biste imali ’leba da jedete! Da ne pominjem da ne biste imali društvo za izlaske, a seks bi vam bio nepoznat pojam. Dok je ta budala iz svog budžaka vrtela priču o Hići kao posinku Lucifera lično, nemačka je mladež plesala po partijima i posećivala filmske premijere. Pa vi razmislite ko je bio na gubitku. Shvatite već jednom, nije car go, samo ste vi ćoravi!


Jelena Ignjatić previše priča, premalo filtrira. Jedinstveni nosilac dijagnoze labrofagija. “Ćutanje je zlato, a ja ne volim zlato…” Kad pretera – laje, kad promukne – izvinjava se. Mrzi dugmiće. Uradila neke psihološke testove koji tvrde da je pali moć. Lažu!

Comments