Čarls Adams je poznati američki ilustrator koji je godinama radio za “The New Yorker” magazin. Ostao je upamćen po ilustracijama za čuvenu porodicu Adams.

Rođen je 1912. godine u Nju Džersiju. Nakon završenog koledža preselio se u Njujork gde je završio umetničku školu. On je 1935. godine počeo da radi za “The New Yorker” magazin kao ilustrator i tada je nastala čuvena ilustracija porodice Adams, baš posle televizijske adaptacije. Adams je umro 1988. godine.

6096225562 50c55b8d23 Čarls Adams: Majstor ilustracija

Još od ranog detinjstva pokazivao je interesovanje za umetnost i crtanje, pa je logičan nastavak njegovog školovanja bilo upisivanje umetničke škole. Komercijalizaciji njegovog rada doneo je njegov posao kao ilustrator u novinama.

U svojoj karijeri Čarls je objavio 12 zbirki radova i svoja dela izlagao je u mnogim muzejim širom sveta. On je svoje radove potpisivao kao Chas Adams ostavljajući svoje prvo ime skriveno. Dobio je nekoliko nagrada za svoj rad, a jedna od najvažnijih je bila nagrada za humor koju mu je dodelio univerzitet Jejl.

Ženio se tri puta, a umro je 1988. godine od srčanog udara ispred svoje zgrade u Njujorku.

Charles Addams 1 Čarls Adams: Majstor ilustracija Addams7 Čarls Adams: Majstor ilustracija

Mirjana Radojević

Comments