Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Mikro trend: Ovaj detalj čini da svaki autfit izgleda super-moderno!

Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Čarolija dodira: Nežnost je lekovita

Čarolija dodira: Nežnost je lekovita

Magične reči koje nauči svako dete glase da poljubim da prođe. I ta čarolija raste sa nama i nikada se ne potroši. Jer to nije šarena laža, nego prava magija. Kad se povrediš i kad te nešto boli, poljubac, milovanje i uteha su jednako važan deo terapije, kao što je ispiranje rane i stavljanje leda da ne izađe čvoruga.

Zavoj i flaster takođe imaju magičnu moć. Dete će istrpeti ispiranje odranog kolena hidrogenom i jodom i posipanje antibiotskim praškom, ako preko toga ide zavoj ili flaster. Kad povredu umotaš i pokriješ, šalješ jaku sugestiju da je povređeno mesto zbrinuto i zaštićeno i da će sada sve biti u redu. U suštini, svaka površinska povreda lakše zaraste otkrivena, ali pogled na povređeno mesto dodaje intenzitet bolu i neprijatnosti.

Posle zbrinjavanja rane, sledi grljenje, milovanje po glavi i ljubljenje u čelo.
Mame iskusno određuju da li dete ima temperaturu tako što mu prislone usne na čelo, a kad dežuraju uz bolesno dete, često će mu držati ruku na čelu. Ti gestovi su nasleđeni i niko ne dovodi u pitanje njihovu lekovitost.

Ali ruka na čelu pomaže i kod tuge. Kad zagrlite nekog kome treba uteha, takođe ćete ga ljubiti u čelo i ako plače u vašem zagrljaju, pridržavaćete mu glavu dlanom na čelu, ili će zariti čelo u vaše rame. Životinje traže maženje i izražavaju naklonost guranjem glave u vašu ruku, a jedna drugu takođe gurkaju čelom, spuštene njuške i to ne rade samo mačke, pre nego što počnu da se ližu, mada su one najbolji primer. Lizanje krzna druge mačke, po glavi i njušci, za njih je ekvivalentno milovanju.

Čarolija dodira Nežnost je lekovita Čarolija dodira: Nežnost je lekovita

Držanje za ruku takođe ponesemo iz detinjstva i prenesemo dalje, jer je stisak ruke podrška, uteha i saučešće u napetim situacijama. Prisustvo osobe koja nam uliva poverenje pojačaće se, ako nas ona drži za ruku. I kad nekome treba podrška u situaciji u kojoj ne možemo da ga grlimo i mazimo po glavi, stisnućemo mu ruku, makar na kratko, da zna da nije sam i da navijamo za njega.

Zagrljaj je najkompletniji fizički prenos energije podrške, zaštite, utehe, razumevanja i osećanja ljubavi. Na grupnim seansama, zagrljaj je često terapeutski postupak.

U našoj kulturi, cmačemo se u obraze, grlimo se kratko, a rukujemo čvrsto. Žene često hodaju držeći se ruku pod ruku, da bi bile bliže jedna drugoj dok poverljivo ćaskaju usput. U nekim drugim kulturama, to čine i muškarci. Za ruku se drže deca i parovi.
Uteha i nežnost koju razmenjuju odrasli koji nisu ljubavni parovi, vrlo je privatna, ograničena na trenutke kojima niko drugi ne svedoči, kao da nije baš sasvim u redu držati nekog u zagrljaju, milovati mu kosu ili ruku i ljubiti ga u čelo, ako takva intimnost nije regulisana ljubavnim odnosima.

Osvežavajuće je imati prijatelje koji su topliji, spontaniji i manje ukočeni od nas u toj razmeni, jer oni nas nauče kako je nežnost dozvoljena i poželjna među prijateljima i da nije obavezno uteha, nego i čista radost.
Grlite, ljubite, milujte one koje volite. Često. I govorite im da ih volite. Jer kad se desi da ih izgubite, ako im niste ukazivali dovoljno nežnosti, to je ono zbog čega ćete uvek žaliti.

Aleksina Đorđević

Editors choice