Prethodne tekstove iz serijala “Skitajući sa Dunjom” možete pogledati ovde.

Prethodni tekst iz serijala “Ćaskajući sa Dunjom” možete pogledati ovde.

Ko to može sa sigurnošću da tvrdi šta je istina, a šta laž? I odakle im pravo da nas kada samo malo zaobiđemo istinu odmah optužuju da lažemo?!

– Kako si provela današnji dan, Dunja? Ne zvučiš mi baš onako veselo kao prethodnih dana?

– Ma malo su me danas iznervirale vaspitačice u vrtiću! Grdile su me da sam slagala nešto, a uopšte nisam!

– A šta se to desilo?

– Pa danas za ručak je bila neka odvratna supa, i meni se tanjir iz čista mira prevrnuo sa stola i pao u saksiju sa cvećem, pa se supa prosula! A vaspitačice su rekle da sam ja namerno prosula supu u saksiju, jer tanjir ne može sam da se prevrne!

– Pa, jesi li namerno prosula supu ili šta?

– Pa, rekla sam ti da se tanjir sam prevrnuo!

– Dobro, a što ti onda ne veruju?

– Pa, rekle su da nema šanse da se tanjir sam prevrne u saksiju, pošto je nekoliko metara daleko od stola, čak u ćošku, pa zbog toga! A ja sam im rekla da se tanjir nije odmah prosuo kada je pao sa stola nego je prvo malo leteo, pa je pao u saksiju! A ja ga ništa nisam dirala!

– Uh sad, leteo tanjir sam od sebe?! Pa, u to čak ni ja ne mogu da poverujem! Jeste da ima ljudi koji veruju u postojanje letećih tanjira, ali siguran sam da se ni njihova uverenja ne odnose na tanjire sa supom! Moraš da priznaš da si malo preterala!

– A da si ti video kako je ta supa bila odvratna, ti bi mi sve verovao! Pa šta ako sam prosula?! Nisam htela da pojedem, pa da se otrujem!

– Mogla si jednostavno da je ne pojedeš, da kažeš da ti se ne sviđa, umesto što si ih lagala.

– Pa to nije laganje, ja sam to samo izmaštala, a to se ne računa kao laganje! Ja nikad ne lažem!

– Kako to misliš ne računa se?

– Pa to nije isto kao kad neko laže zbog bezobrazluka! Meni je ponekad lepše da kažem nešto malo drugačije, jer ako kažem baš istinu mogu da me grde! Ali to nije ništa strašno! Ne smeš da lažeš ružne stvari, ali kad slažeš nešto lepo, to ti onda i nije neka prava laž, nego si ti to samo izmaštao!

– A da, mislim da donekle mogu to da razumem. I zapravo mi se vrlo dopada ta tvoja teorija, jer sam ja evo sve do danas bio u zabludi da možda previše lažem, a sad zahvaljujući tebi znam da samo imam bujnu maštu i da nemam razloga za brigu. U redu sam, zar ne?

– Pa da, to nije ništa strašno ako je samo malko! A kad vaspitačice stalno lažu nas decu da ćemo sutra da imamo kolače za užinu, ne bude nikom ništa! To je prava laž! Ne smeju se lagati deca da će biti kolača!

– U pravu si, i ja sve u vezi sa slatkišima shvatam vrlo ozbiljno! I da znaš kad sledeći put budeš prosipala svoj ručak, ne ostavljaj tanjir u saksiji! Mnogo je bolje tako nego da ponovo moraš da izmaštaš neku priču o letećem tanjiru.


Milan Jokić razvući će nit između realnosti i fikcije, i navešće vas da plešete po njoj. Živi okružen dobrim ljudima, jer život je igra, a u igri nema mesta za one sa lošim namerama.


Comments