Prethodne tekstove iz serijala “Skitajući sa Dunjom” možete pogledati ovde.

Prethodne tekstove iz serijala “Ćaskajući sa Dunjom” možete pogledati ovde.

Nije lako provoditi duge dane u vrtiću, u stalnoj borbi sa dosadnim vaspitačicama i još dosadnijom ostalom decom! Međutim, vremena za odmor Dunja nikada nije imala, jer je svakog dana, čim izađe sa “dečije robije” (siguran sam da bi ona boravak u vrtiću baš tako nazvala), ostajala napolju igrajući se sve do sumraka. Ipak, jednom mi je rekla kako voli da svake večeri pred spavanje malo kulira.

277 Ćaskajući sa Dunjom: Kuliranje

Kad kuliraš, treba da ti bude lepo u glavi

– To me je Maja naučila! Ona i ja smo uvek kulirale kad nam je bilo dosadno!

– Ma nemoj?! A kako ste to vas dve kulirale?

– Pa lepo, kulirale smo!

– A šta ste radile?

– Nismo radile ništa, samo smo ležale na kauču jer kad se kulira, ne sme ništa da se radi!

– Meni to tvoje kuliranje zvuči mnogo dosadno.

– E nije dosadno, nego to baš tako treba! Kuliranje ti znači kad ne radiš ništa, a bude ti lepo! To je kao kad se odmaraš, samo još bolje! Meni to baš nije dosadno!

– I kako onda ti to kuliraš?

– Pa, najbolje bude kad legnem na kauč na leđa i stavim ruke pod glavu! Može i da se sedi, ali bolje se kulira kad se legne!

– Dobro, i šta onda?

– Onda treba tako da budeš miran i da čekaš da počne da ti bude lepo u glavi! I kad osetiš da ti je lepo, onda to znači da kuliraš!

– A ako ne počne da bude lepo?

– Kad se namestiš kako treba, uvek bude lepo, ali ne smeš da radiš ništa, ni da gledaš televizor. Ne smeš ni da pričaš! Moraš da budeš miran i da čekaš! Ako imaš kauč kod kuće, možeš da probaš!

– Pa baš imam jedan kauč, mislim da će biti dobar za kuliranje. A večeras je na TV-u fudbalska utakmica, pa ću taman da gledam fudbal i da kuliram.

– A, pa mislim da to ne može tako, jer ako hoćeš da kuliraš, onda ne treba da te bude briga ni za šta, a čim ti gledaš fudbal, znači da te je briga, a i kad je fudbal na televizoru, onda se svi nerviraju i ljute, jer ima puno igrača, a samo jedna lopta i onda niko nije zadovoljan. I moj tata se uvek nervira kad gleda fudbal! Ako se i ti isto nerviraš, onda nećeš moći da kuliraš!

– Pa dobro, onda ću samo da ležim na kauču i gledam utakmicu, ali bez kuliranja. Pošto ću svakako morati da se nerviram, jer ovi za koje ja navijam ne znaju da igraju fudbal.

– Pa možeš i samo da ležiš, nije ni to loše. Ja ću još malo da kuliram, pa ću da idem da spavam!


Milan Jokić razvući će nit između realnosti i fikcije, i navešće vas da plešete po njoj. Živi okružen dobrim ljudima, jer život je igra, a u igri nema mesta za one sa lošim namerama.

Comments