Engleska, kolevka fudbala i autentičnog, ostrvskog stila. Godinama unazad ova zemlja je praćena lošim glasom, a uzrok tome je huliganizam njenih navijača, iako uspešno suzbijan od strane zakona i njegovih predstavnika. Ono što je u drugom planu, jeste činjenica da su engleski navijači momci koji su još davnih osamdesetih postavili modne standarde, koji se, uspešno, održavaju i danas.

1.1 Casuals: Ulični stil loših momaka

Suština casual stila

Takozvani casuals, poseban vid subkulture, u sebi spajaja ljubav prema fudbalu, adrenalinskom naboju i modi. Sve je počelo kao svojevrsni plan. Nošenje, često preskupih komada odeće, najuglednijih sportskih brendova  imalo je za svrhu da odvraća pažnju policije. Kako je vreme prolazilo, ovaj “običaj“ ustalio se kao modni imperativ svakog pravog navijača. Sve je počelo od navijača Liverpula i Evertona, koji su na ostrvo, sa gostovanja svojih timova po ostatku Evrope, doneli komade odeće prestižnih francuskih i italijanskih brendova. Do tada, engleski navijači nisu bili upoznati sa markama kao što su Sergio Tacchini i Lacoste, ali tog trenutka nastaje opšta pomama za istim.

2.1 Casuals: Ulični stil loših momaka

Scena iz filma “Green street hooligans“

Osamdesetih godina prošlog veka  najveću popularnost u ovim slojevima engleskog društva uživale su marke poput: Fruit of the Loom, Fila, Stone Island, Fiorucci, Pepe, Benetton, Sergio Tacchini, Ralph Lauren, Henri Lloyd, Lyle & Scott, Adidas, CP Company, Ben Sherman, Fred Perry, Lacoste, Kappa, Pringle, Burberry.

3. Casuals: Ulični stil loših momaka

Polo majice proslavljenog brenda Ralph Lauren

4. Casuals: Ulični stil loših momaka

Svaki pravi navijač poseduje ovaj logo

5. Casuals: Ulični stil loših momaka

Henri Lloyd – čuveni mančesterski brend

Ono što danas možemo videti na ulicama Londona i ostatka Engleske, kada je casual stil u pitanju, najčešće su: Stone Island, Adidas Originals, Lyle & Scott, Fred Perry, Armani, Henry Lloyd, Lambretta, Ralp Lauren, Lacoste.

6. Casuals: Ulični stil loših momaka

Brend koji nosi ime legendarnog britanskog tenisera

7. Casuals: Ulični stil loših momaka

Adidas – must have navijačkog sveta

Da bi se, bar delimično, stekao utisak o ovom stilu života i oblačenja, za sve one koji nisu bili u prilici da posete Englesku, tu su filmovi poput The Firm, Green street hooligans, The football factory, ID. Pa, uživajte i učite o modi od najboljih!


Aleksandra Duždević – Istinski hedonista. Zaljubljena u modu, jezike, umetnost, u svakom smislu! Film na dan, za dobro raspoloženje, dobra knjiga-lek svakoj boli! Srce ispunjeno ljubavlju obojeno crveno-belim bojama!

Comments