Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Biću sasvim iskrena i već na samom početku reći koliko prezirem čitavu novogodišnju euforiju. Preisforsirani, usiljeni optimizam ukorenjen u ideji o novim, boljim počecima uvek me je dovodio do ludila. Neću ulaziti u kritikovanje modnih odabira tek napupelih devojčica, pedantno uvijenih u draperije, sa previše pudera i veštačkim trepavicama koje pojačavaju volumen… mozga? Ne, ne mogu o tome. Greh na njihovu dušu.

Da ne bih bila crv u jabuci svog društva, svake godine se kontinuirano pridružujem proslavi velikog dana. Nazdravljamo novim uspesima, navijamo za ljubav, za pesmu, za smeh i sreću. Glasnom muzikom teramo duhove prošlosti, a igrom oslobodimo svaki mrak koji nas je tištio. Međutim, ono što nas uvek, makar na trenutak, prene iz usiljenog ili neusiljenog prazničnog raspoloženja je osećaj kako jedni drugima moramo da kupimo nešto. Kako su nas majke učile, red je. Čuvamo u sebi ovu tradiciju godinama, negujemo je čak i kada nismo u mogućnosti da izdvojimo određenu sumu novca za poklone. Na to dodajte potrošen novac za uplaćeni aranžman ili piće kupljeno za kućnu sedeljku, možda toaletu ili novu košulju. Priznaćete – kalkulisanje i prebrojavanje preostalog novca u novčaniku i nije baš okidač veselog raspoloženja. Poklanjanje jeste prelep gest ali vreme u kom živimo nam, na žalost, ostavlja malo mesta za lagodnost. Nakon dosta razmišljanja o kupovini novogodišnjih darova, odlučila sam da malo prodiskutujem o temi:

Zajedno smo, kupiću joj plišanog medu.

Nemoj. Ako si već odlučio da joj kupiš nešto, neka to bude ukusni komad nakita, šminka, pribor za fakultet, nešto što znaš da će joj se dopasti. Pokloni nemaju simboliku ukoliko su generički. Budi maštovit. Razmisli, po medvedu će padati prašina i neće znati kako da ga uklopi u stil svoje sobe. Minđuše, narukvica, ogrlica… će je, kada god ih prisloni na kožu, podsetiti na tebe. I, voleće što je tretiraš kao devojku i damu, a ne devojčiću kojoj je potreban pliš da zaspi.

Devojke, ne kupujte mu ram za sliku u koji će staviti vas dvoje. Možete vi to bolje. Obradujte ga igricom koju željno iščekuje, majicom koju je šmekao, kartama za koncert omiljenog DJ-a. Ako nemate novca, pripremite mu lep obrok sa njegovim omiljenim desertom. Bitna je pažnja i volja da ga usrećite.

Najbolji smo drugovi. Moram mu nešto kupiti.

Ne moraš. Smatram da je titula najboljeg druga ili drugarice nešto što ne sme da se uzima olako. Ako ste osetili da je neko dovoljno vredan da s vama plovi na ovom krstarenju zvanom Život, onda je to osoba koja vas poznaje bolje od svih, razume, podržava, oseća. Ukoliko nemate novca, takva osoba se nikada neće naljutiti što joj ništa niste kupili. Jer, ta osoba vas smatra svojim najvećim poklonom. Dovoljno je da je zagrlite, poljubite i objasnite trenutno finansijsko stanje. Kada budete imali novca, obradujte svog najboljeg prijatelja nečim, tek onako, kada se najmanje nada. Ne kao zakasneli novogodišnji poklon, već zato što vam je stalo. S druge strane, ukoliko imate novca, postarajte se da svog najboljeg prijatelja obaspete najlepšim zvezdama.

Roditelji; Baka i deka

Većina nas mimo fakulteta radi i pokušava da zaradi makar džeparac. Međutim, i dalje smo na roditeljskom izdržavanju. Sigurna sam da će vaši roditelji biti srećniji ako pare koje su vam poslali potrošite na plaćanje prenetih ispita ili uplatu mastera, a ne za poklon njima. Recite im da ih volite i zahvalite se što vas izvode na pravi put. Budite dobra deca i postanite dobri ljudi, tada će biti najsrećniji. I tako ste im vi sami najveći poklon. Izdvojte popodne i pravite sa bakom novogodišnje kolače. Biće srećna što vas gleda kako upijate njene kulinarske mudrosti. Neka to bude vaša novogodišnja tradicija. Sa dekom odgledajte film i prodiskutujte dešavanja u svetu. Gledaće vas sa divljenjem sećajući se kako ste se pre 20 i kusur godina uporno migoljili iz loše prepovijenih pelena.

Uživajte u malim stvarima u 2012. Ne zaboravite da ustaljeni datumi ne smeju biti jedini razlog pažnje. Setite se nekoga ne zato što je taj i taj datum, nego zato što zaslužuju. Kupujte ako/kada imate novca. Volite sebe. Volite nekog. Dišite, planirajte i, budite srećni.


Emilija Cvijanović prezire predrasude, ograničenost i nepoštovanje različitosti. Uvek je blizu, preblizu ivice koja deli realnost i maštu. Potpuni je rob estetskih uspeha i, što je najvažnije, u večitoj je potrazi za prožimajućom ljubavlju.

Editors choice