Sloboda ne znači samo biti slobodan od nečega što sputava, nego i biti slobodan za sve ono što hoćemo i možemo. Žene su osvojile mnoge slobode, ali samo sa integritetom, intenzitetom i entuzijazmom moguće je praktikovati slobodu.

DA za integritet

Nema nikakve slobode bez integriteta. To znači, znam ko sam, koliko sam, kako sam i zašto sam. Znam ko još mogu da postanem, a ko ne želim da budem nikad više. Poznate su mi moje slabosti, moji mrakovi i padovi, oprostila sam sebi, upoznala i zavolela sebe.

Iz svega toga proističe da znam šta hoću, kao i koliko toga ću tolerisati, a gde ću postaviti granice drugima. Slobodna sam da preispitam svaku svoju odluku, da je promenim, ako utvrdim da sam pogrešila i da je branim iako svi drugi tvrde da grešim, kad sam sigurna da sam u pravu.

Prihvatam mudre sugestije, uvažavam suvisle zahteve za korekcijom, odbacujem bez kompromisa one koji to nisu.

Radoznala sam i daću svakome svaku šansu, dok to ne ugrožava moj integritet.

DA za intenzitet

Osećanje da sam živa, nije ono kad nekako preturim dan preko glave, kad ga preživim i strovalim se u krevet. To je osećanje da me je dan pobedio, zgazio i išutirao.

A da li uopšte postoje drugačiji dani u životu slobodne žene?

O, da. To su isti takvi, samo što sam u njima učestvovala sto posto prisutna, budna, fokusirana, otvorena i spremna na svaki izazov.

Umor posle takvog dana je čisto zadovoljstvo saznanja da sam dala sve od sebe. Nema intenziteta bez davanja svega od sebe.

Jer sve ostalo je površnost, koja implicira trpljenje, koje implicira nezadovoljstvo. Ako nešto moram, onda hoću. A ono što hoću, ja mogu. Sve ostalo je izgovor i otaljavanje. Karikatura života, umesto autoportreta stvarnosti.

tumblr mzybcn1W621r8hrcko1 500 Četiri velika DA za slobodne žene

Slobodna žena je svesna sebe i ne zavisi od okolnosti, ne podleže predubeđenjima, ne osuđuje i ne strahuje. Radije se raduje

Comments