Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Kulturni centar “Grad” otvara novu sezonu, četvrtu po redu, 1. septembra koncertom veterana i začetnika elektronske muzike u Srbiji. Marko Nastić, Gordan Paunović, Vlada Janjić, Boža Podunavac, Dejan Milićević i DJ Brka otvoriće novu sezonu muzičkim programom sa početkom u 22h. Do 23h je ulaz besplatan.

Muzički program za septembar se nastavlja 5. septembra kada će nastupiti Antrax, Sreten Savić + speciall guest u okviru “Afterwork session”-a sa početkom u 20h, a zatim će 7. septembra sa početkom u 23h nastupiti Ewox, Dušan Lilić i Grasshoper. Ulaz je besplatan do ponoći.

U subotu, 8. septembra, očekuju vas koncerti beogradskog benda KILL ME LASER koji je nastao u Beogradu 2009. godine. Članovi benda, neopterećeni žanrovskim odrednicama, stvaraju muziku, vođeni isključivo željom da istražuju. Zvuk benda je u velikoj meri određen upotrebom sintisajzera, iako srž čini klasična bubanj, bas, gitara postavka. Bend je u relativno kratkom roku uspeo da izgradi prepoznatljiv izraz i dođe u priliku da svoju muziku podeli sa nemalim brojem ljubitelja alternativnog zvuka u gotovo svim značajnijim beogradskim koncertnim prostorima. KML je bio deo poslednja tri EXIT festivala, uprkos činjenici da još uvek ne postoji nijedan zvaničan tonski zapis njihove muzike, koju ste mogli doživeti isključivo uživo. KML su Đorđe, Filip, Jovan i Strahinja.

Iste večeri imaćete priliku da čujete i bend Kriške. Iako postoje preko tri godine, bend Kriške nije lako svrstati ni u jedan žanr. Njihova muzika je bliža bendovima sedamdesetih i prizvuku koji su tada nosili talasi kraut roka, no vejva i noise scene andergraund bendova. Članovi benda su se okupili oko zajedničkog shvatanja muzike i originalnog zvuka koji se retko, ako i uopšte, može čuti na domaćoj sceni. Do sada su odsvirali značajan broj samostalnih koncerata i učestvovali na brojnim festivalima i grupnim svirkama u Srbiji, Makedoniji, Sloveniji i Hrvatskoj, gde je reakcija publike bila više nego pozitivna. Prolazeći kroz mnoge faze u istom sastavu, Kriške istražuju granice žanrova i stilova, i često ih prevazilaze inovacijama i otvorenim pristupom koji objedinjuje uticaje sličnih bendova iz prošlosti i savremene alternativne svetske muzike.

A nešto kasnije vas očekuje i WHILE, DJ set: Thinker.

U nedelju, 9. septembra, očekuje vas ACOUSTIC PUNK-RAWK MATINE sa početkom u 17h, a O-ruk Kolektiv vam sa ponosom predstavlja: Blankfile Acoustic, Zoki (Fast As We Go Far) i Andy (Close At Hand). Pre svirke će biti prikazana projekcija filma ‚”Živan Pujić Jimmy”. Istog dana u 21h nastupiće brazilski muzičar Nando Penteado (Nando Penteado).

foto20 Četvrta sezona Kulturnog centra GRAD

Muzički program KC GRAD

1. septembra, samo dva sata pre muzičkog programa, počinje i druženje sa austrijskim piscem mlađe generacije Jozefom Klajndinstom (Josef Kleindienst) koji će boraviti u Beogradu u okviru umetničke rezidencije.

Jozef je rođen 1972. u Filahu u Koruškoj. Trenutno živi i radi u Beču. Studirao je filozofiju, teatrologiju, špansku i nemačku filologiju na univerzitetima u Amsterdamu i Beču. Piše prozu, dramske tekstove i scenarije. Njegova dela uključena su u antologije i objavljivana u književnim časopisima.

Njegovu poslednju knjigu pod nazivom – u nezvaničnom prevodu – “Tog dana kada sam poljubio frizerku, mnoge su ptice umrle” (An dem Tag, als ich meine Friseuse küsste, sind viele Vögel gestorben), objavio je 2010.  izdavač iz Beča koji je stekao epitete “kritički” i “alternativni”. 2011. Jozef Klajndinst je nominovan za prestižnu Bahman nagradu.

Za vreme boravka u Beogradu, u toku prve tri nedelje septembra, Jozef će raditi na seriji minijatura, u formi novinske kolumne ili bloga, koje će ilustrovati njegove utiske iz Beograda na jedan neformalan, lični način. Ove minijature će biti objavljivane svakodnevno na web stranici KC GRAD-a, a povremeno i u dnevnim beogradskim novinama.

KC GRAD će upriličiti javno čitanje i intervjue sa Jozefom, kako bi ovog umetnika predstavili domaćoj publici.

AiR program sa Jozefom Klajndinstom traje do 20. septembra.

foto19 Četvrta sezona Kulturnog centra GRAD

Iskoristite priliku i družite se sa Jozefom ovog septembra

Od 6. do 12. septembra predstaviće projekat Zorane Stojanović, diplomiranog kostimografa FPU-a, pod nazivom “VAL”.  U izlozbenom prostoru KC “Grada” imaćete priliku da pogledate mini kolekciju, sačinjenu od 10 unikatnih odevnih modela, inspirisanu kućnom modom i modnom siluetom dvadesetih godina prošlog veka. Kolekcija pripada savremenoj kulturi, čine je komadi od trikotaže i ručno pravljeni delovi. Uz odevne komade koji ce biti izloženi u prostoru imaćete mogućnost da pogledate i modne ilustracije koje prate formu izrađenih modela.

Zorana Stojanovic Četvrta sezona Kulturnog centra GRAD

Izložba Zorane Stojanović će biti otvorena do 12. septembra

Dan po zatvaranju izložbe Zorane Stojanović, 13. septembra, biće otvorena izložba radova četiri različita beogradska umetnika objedinjenih pod nazivom “Vikend Kolektiv”. “Vikend kolektiv” je grafički kolektiv koji čine četiri mlada umetnika iz Beograda: Jovana Bogdanović, Jovan Marjanov, Milenko Stevanović i Predrag Marković. Ovaj kolektiv postoji na dizajn sceni već “neko vreme”. Skupom različitih stilova i interesovanja čini zanimljivu celinu. Osnovna ideja ova četiri umetnika je da zaobiđu stereotipe, u odnosu sa ljudima, stereotipe koji se nameću u umetnosti, stereotipe u percipiranju okolnosti i okruženja… Iako se okolina ponosi svojim ustaljenim formama, mi smo često raspoloženi da se pravimo da je ne primećujemo…

Izložba je otvorena do 19. septembra.

vikend kolektiv Četvrta sezona Kulturnog centra GRAD

"Vikend Kolektiv" od 13. do 19. septembra

Muzički program KC “Grada” se nastavlja 14. septembra Warriors Dance Festivalom – WARM UP Party sa početkom u 23h. A 15. septembra u okviru Supersize She / Dirty Beaches (Canada) beogradskim muzičarima se pridružuje i kanadski kolega Dirty Beaches.

Dirty Beaches je Aleks Žang Hjungtaj (Alex Zhang Hungtai), mistični transpacifički nomad istorije rastrzane između Tajvana, Toronta, Honolulua, Montreala i Vankuvera. Njegov izraz, kao što je to slučaj sa mnogim harizmatičnim solo izvođačima, toliko je ličan, kompaktan i autentičan da ga je skoro neumesno opisivati ustaljenim jezikom muzičke kritike. Ako ste početkom 2011. naleteli na neku od mnogobrojnih recenzija njegovog do sada najznačajnijeg ostvarenja – albuma “Badlands”, nije bilo teško zaključiti da se dugo nije pojavilo izdanje o kome se pisalo toliko slikovito i nadahnuto. Olako bi ovu muziku mogli spakovati u koš poslednjih godina eksplodirale lo-fi scene. Ali, specifična atmosfera i filmičnost koju ona nosi nagnale su mnoge da opis potraže u estetici velikana pokretne slike kao što su Dejvid Linč (David Lynch), Džim Džarmuš (Jim Jarmusch), Kventin Tarantino (Quentin Tarantino), Wong Kar Wai, pre nego u bilo kojoj epohi istorije popularne muzike… Aleksu će predstojeći koncert biti prva poseta Beogradu na njegovom neprestanom putu oko sveta, a septembarska turneja prva na kojoj će u Evropi nastupati uz podršku drugih muzičara na bini.

Pre Dirty Beaches nastupiće beogradske skupine Stray Dogg i Tough Guys of America.

Prvi set od 50 karata za ovaj koncert naći će se u pretprodaji od 23. avgusta po ceni od 500 dinara. Ostale karte će u pretprodaji kostati 650, a na dan koncerta 800 dinara. Karte se mogu naći na šanku KC “Grad” i prodavnici ploča “Pinball Wizard” (Makedonska 30).

Dirty Beaches Plakat Četvrta sezona Kulturnog centra GRAD

Kanadsko-beogradsko veče

Nastavlja se niz žurki: Afterwork session (Antrax , Sreten Savić + speciall guest) 19. septembra, BELGRADE ALTERNATIVE GUIDE PARTY 21. septembra, a 22. septembra All That Bass: Back In The Dayz 2: Side1, Necone, Rahmanee, Rasheed MC. All That Bass žurke su pokrenute oktobra 2007. sa ciljem da predstave melodičniju, soulful, fanki stranu dramenbejsa i bejs muzike (dabstep, 2step, hiphop, brejkbit…). Od tada pa do danas, pored domaćina Rahmanija, Neconea, Side1 i MC Rašida, na All That Bass žurkama su nastupala brojna bitna imena globalne scene kao što su Fabio (Fabio), Brajan Dži (Bryan Gee), Deni Bird (Danny Byrd), Džena Dži (Jenna G), Kabuki, Makoto & Deeizm, Big Bud, Patife & Cleveland Watkiss, A.I., EZ Rollers, Redeyes, Utah Jazz, Submorphics, Craggz & Parallel Forces, Kila Kela (Killa Kela)…

Posle letnje pauze KC “Grad” će organizovati prvu jesenju “Modu za poneti” koja će nam doneti i zanimljivosti iz Skandinavije, a biće odlična prilika da našoj dragoj publici kao i gostima iz Švedske prestavimo izbor najinteresantnijih kreacija domaćih dizajnera. Ukoliko želite da se prijavite pošaljite par fotografija radova koji planirate da predstavite (u nižoj rezoluciji, kao atačment) na moda@culturalfront.net od 15. avgusta do 10. septembra.

Septembarska “Moda za poneti” održava se 28, 29. i 30. septembra od 17h do 22h.

Editors choice