Ja sam shvatila da i u bajkama i u pravom životu postoje neki slični likovi. Kad se neka devojka uda za nekog momka, onda njena mama bude tom momku tašta, tako se to zove, a te tašte mogu da ti se umešaju u život isto kao i zle veštice, mada i ne moraju. Nekad mogu i da pomažu kao dobre vile, pa bude sve kako treba. I devojka isto kad se uda dobije jednu taštu, samo što se njena tašta zove drugačije, da bi mogli da ih razlikuju u svađama. A kad se rodi beba, onda sestre postanu tetke, a sve su tetke dobre kao dobre vile, i one najviše vole decu od svih u porodici. A postoje i snajke, one su nešto kao princeze!

Nijedna porodica nema snajku dok god momak koji treba da se ženi ne dovede neku devojku kod sebe kući. Kad devojka dođe kod momka u kuću i upozna se sa njegovim roditeljima, bakama, dekama i tetkama, to već može da znači da će ona možda da bude njihova snajka, ali ne mora da znači da će biti sigurno! Sve to zavisi kakva je devojka i da li ona njima odgovara, jer nije to tek tako biti snajka! Važno je da se svima sviđa i da je poslušna i dobra, i pametna, i vredna, i još puno toga. Zato ni momcima nije lako da pronađu devojke koje će biti prave snajke, jer to ne može da bude bilo koja. Prava snajka mu dođe nešto kao baš savršena žena, kao ćup blaga. Tako nešto možda ni ne postoji. Zato ako nađeš pravu snajku, to ti je isto kao da si našao princezu!

Slika 179 Četvrtak sa Dunjom: Snajke iz bajke

Prava snajka mu dođe nešto kao baš savršena žena, kao ćup blaga

Na jednom času smo crtali svoju omiljenu igračku. Svi dečaci su crtali loptu ili pištolj, a devojčice su crtale Barbi lutke i još nešto bezveze. Ja sam crtala Bobija. Stavila sam ga na papir i precrtala olovkom, pa sam ga posle obojila bojicama. Bobi je plišani pas, pa ni kad bi hteo, ne bi mogao da se ljuti što sam ga slučajno ubola olovkom kad sam mu precrtavala njušku. On ne može da ima osećanja. Da može, i on bi jednog dana otišao da pronađe neku pseću snajku. Zaljubio bi se u neku ženku psa i živeli bi srećno, a možda i ne bi. To nikad ne može unapred da se zna.

Prethodne tekstove iz serijala “Četvrtak sa Dunjom” možete pogledati ovde.


Dunja je jedna sasvim neobična devojčica koja vodi buran život. Sa četiri godine izbačena je iz vrtića zbog ujedanja, sa pet je odlučila da se nikad u životu neće zaljubiti, sa šest je naučila da koristi Facebook, a sada, sa svojih velikih sedam godina krenula je u školu da nauči još štošta. Ne voli mnogo drugu decu, jer se ponašaju previše detinjasto, a ne voli mnogo ni odrasle zato što su previše ozbiljni. Sa Milanom više ne razgovara.

Comments