Poslednjih nedelju dana, naš Instagram Feed je preplavljen crno-belim slikama naših prijateljica, poznanica, glumica i blogerki uz neizostavne hashtagove #challengeaccepted i #womensupportingwomen. Društvene mreže, kao jedan od glavnih načina informisanja danas, imaju tu moć da za vrlo kratak vremenski period prenesu određenu poruku sa jednog kraja sveta na drugi – ipak, šta se dešava kada se osnovna poruka izgubi?

Osvanuvši na profilima nekih od najpoznatijih žena sveta, sve je u početku impliciralo da se radi o pokretu koji slavi žene i njihovu moć. Pokret se raširio Instagramom brzinom svetlosti, uz milione postova za samo 48 sati, a verovatno ste ih videli i na profilima žena iz vašeg okruženja. Nakon što je hashtag postao viralan, počele su da isplivavaju činjenice – pokret je iza sebe imao mnogo težu priču i viši cilj.

Odakle potiče #challengeaccepted?

Mediji kao što su New York Times i CNN pozivali su se na različite događaje koji su navodno započeli ovaj fenomen –  od organizacija koje podižu svest o raku do govora predstavnice Alexandrie Ocasio Cortez, međutim, ništa od toga nije pozadina ovog pokreta. Iako je hashtag #challengeaccepted prvi put upotrebljen 2016. godine u cilju da proširi svest i pruži podršku obolelima od raka, crno-bele fotografije nastavile su da budu deo različitih Instagram trendova tokom godina. Međutim, najnoviji postovi koji su uzrokovali da hashtag poprimi svetske, i do sada neviđene razmere, jeste podizanje svesti o femicidu u Turskoj.

Kako je započeo #challengeaccepted?

Protekle godine, 474 žena u Turskoj ubijeno je od strane svojih partnera ili bližih srodnika. Nažalost, ni ovaj zvanični podatak nije dovoljno proveren, s obzirom na to da vlada i društvene institucije u ovoj državi ne posvećuju pažnju zločinima počinjenim nad ženama. Femicid je jedan od najvećih društvenih problema u Turskoj, a čak 42% žena tokom života iskusi fizičko ili seksualno nasilje od strane partnera. Iako su feministkinje u Turskoj jedna od najjačih struja društva koja već godinama pokušava da se izbori za svoja prava protestima i objavljivanjem podataka koje država ignoriše, nezadovoljstvo je kuliminiralo surovim ubistvom mlade Pinar Gultekin, a istraga je utvrdila da je postala žrtva svog opsesivnog bivšeg partnera, Cemal-a Metin-a.

Comments