Stavila je Pikasove crteže i Art Brut fotografije – neverovatno je zamisliti da svako u svom stanu ima jednog Pikasa!

Izložba sadrži preko 400 umetničkih dela od kojih je 200 njenih, dok ostali pripadaju njenim savremenicima u različitim medijima, što prikazuje njenu veštinu u spajanju različitih likovnih formi.

Izložba svedoči o tome koliko je Charlotte bila pionir i pokretač i zauzima prostore na više spratova – jedan od poslednjih je rekonstrukcija japanske čajne kućice, koju je 1993. godine prema UNESCO-voj narudžbini, uredila kada je imala 90 godina i već dugo se bavila japanskim dizajnom. Zelene prostirke, medidativni mir prostora dekorisanog izdancima bambusa, savršeno se uklapa u galeriju u potrkovlju muzeja, svetlu i prisnu.

Autorka je tada izjavila: “Moja ideja je bila da stvorim efemeran čajni ambijent, u kome bi ljudi mogli da meditiraju i sanjaju o novom zlatnom dobu, mestu koje počiva na kulturnoj razmeni, raznolikosti i univerzalnosti.

To su osećanja koja daju pečat njenoj karijeri – u svom pogledu na život i umetnost, Charlotte Perriand, bila je ispred svog vremena.

Izložba “Charlotte Perriand: Inventing a New World” biće postavljena u fondaciji Louis Vuitton u Parizu, do 24. februara 2020. godine.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/ourlifestylechoices

Brankica Milošević

Comments