Od Svetog Martina na Muri do velike pozornice zagrebačkog HNK, od zlatnih medalja u borilačkim veštinama do najvećih književnih nagrada, od anonimnog dečka do popisa školske lektire – put je to koji je u samo desetak godina prošao Kristian Novak. Koje je prepreke na tom putu morao svladati, ali i koje bi želje još mogao ostvariti, najveća zvezda hrvatske književnosti otkriće na 11. Weekend Media Festivalu ovoga septembra u Rovinju.

Veliki uspeh njegovih romana „Črna mati zemla“ i „Ciganin, ali najljepši“, a potom i njihova uprizorenja na daskama ZKM-a i HNK, Novaka je izložilo silnom interesu najšire javnosti, kao retko kojeg književnika poslednjih godina. Uz pohvale i nagrade, bilo je i kritika, pa i udaraca ispod pojasa, s kojima se Novak kao bivši vrhunski karatista prilično dobro nosi.

Weekend Media Festival 1 Kristian Novak na Weekend Media Festivalu

„Ja zvezda? Dobar štos. Ali da, poslednje dve godine promatram taj buzz koji se ne gasi i polako postajem svestan interesa za svoje romane i teme koje oni otvaraju. Ne bežim od polemike, iako bih volio da se svi više držimo činjenica, a manje strastvenog optuživanja. Zato sam rado pristao doći na Weekend Media Festival, jer sam čuo da je to mesto gde pametni i kreativni ljudi razumno i kulturno zbore o temama koje se tiču svih nas. Veselim se dolasku, spreman sam i za nezgodna pitanja, kaže Kristian Novak.  

U mnoštvu tema koje otvaraju Novakovi romani, svakako je i uloga međumorskog zavičaja i dijalekta, odnos gastarbajterskog deteta prema različitim kulturama i izbor Rijeke kao profesionalnog utočišta. U Rovinju ćemo doznati i kako Novak vidi svoja dela u školskoj lektiri i je li mu to uopšte važno te kako se nosi sa slavom i doživljava li je kao estradizaciju ozbiljnog književnog rada. Biće zanimljivo i njegovo iskustvo rada na scenariju za „Črnu mati“ s Evom Svenstedt Ward, koja je u svetu filma poznata po adaptaciji Millenium trilogije Stiega Larssona.  Kristian Novak 1 Kristian Novak na Weekend Media Festivalu

„Uspeh Kristiana Novaka dokaz je da i u ovom vremenu novih medija tradicionalne umetničke forme, poput književnosti i bioskopa , itekako mogu biti društveno relevantne. Weekend je i ranijih godina otvarao šire društvene teme, a ono o čemu Kristian tako upečatljivo piše sigurno su pitanja koja će zaintrigirati i sudije našeg festivala“, ističe direktor programa Nikola Vrdoljak.

Najveći regionalni komunikacijski festival ove se godine održava od 20. do 23. septembra kao i uvek u bivšoj fabrici duvana  u Rovinju, a partneri su Francuska i Nemačka. Svi marketingaši svoje radove mogu prijavii na sedmi po redu BalCannes, a najbolje digitalne radove u regiji ponovno će predstaviti najvažnija digitalna nagrada SoMo Borac.

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Comments