Prethodne tekstove iz serijala “Cigla u glavi” pročitajte ovde.

Mnogo posle “Vudstoka” (Woodstock), a dosta pre “Egzita” (EXIT), nastala je “Zaječarska gitarijada”. Vanbračno čedo srpskog rokenrola, sakriveno u pasivne krajeve, nema nikakvu drugu sličnost sa raznim bajkama o prerušenim princezama koje su odrasle kao obične seljanke, čuvane daleko od kraljevskog doma. Prilagodljivom duhu seksa, droge i rokenrola nikada nije bilo važno što je Zaječar na kraju sela čađava mehana, puna pandura i poluuznemirenih, poluzabavljenih domorodaca (dobro, meštana) koji čekaju da freak show prođe, pa da nastave sa domorodačkom rutinom.

Invazija pijane i pretežno naduvane omladine i onih koji se tako osećaju (i po koja izbezumljena faca koja tripuje letenje ili ko zna šta) obrušavala se na kampovanje i pohađanje koncerata, slušajući (uslovno rečeno) sva veća imena domaćeg roka i mlade nade, koje su pobedom na Gitarijadi sticale pravo da snime ploču i pokušaju da se proslave. Jedne godine, ne pamtim koje, ali negde imam slike koje svedoče o tome da sam bila mnogo zaljubljena, a svi ostali oko mene mnogo urađeni, pobedili su “Ništa ali logopedi”.

Na toj istoj Gitarijadi, posle koje u mom životu više ništa nije bilo isto, a ljubav više nikada nije bila tako luda i bezbrižna, slušajući Đuleta kako peva “Wise men say only fools rush in, but I can’t help falling in love with you” bili smo ubeđeni da smo jedno drugom namenjeni od početka svemira, ali tako se osećaju svi mnogo zaljubljeni kad slušaju tu pesmu. Posle smo postali wise men

Svirali su i Rambo i Partibrejkersi, a Canetova tipična komunikacija sa publikom sačuvana je u obliku anegdote. Izlazi Cane na stejdž i vikne “Zaječarciiii”, a publika “Aaaaaaaaa”, a Cane “Gde ste, Vlasiii?”, a publika “Uuuuuuuu”, i počne da ga gađa koječime, većinom omanjim kamenicama. Cane se sagne i podigne kamen “Srbijo, kameno doobaaa!” Morate da zamislite mladog Caneta kako prezrivo unjka, mada to nije teško, pošto je i matori Cane isti kul drkoš.

Nekoliko godina pre te Gitarijade, u Zaječaru nije svirala Ekatarina Velika iako smo im se nadali, jer se Milan razboleo, pa je koncert otkazan. I posle toga više ništa nije bilo isto u njegovom životu koji je dogorevao. I sada, godinama posle tih gitarijada, kad se prosto pitate ko uopšte ide u neki Zaječar kad postoji “Egzit” i to u superkul Novom Sadu, sigurno ima nekih ljudi kojima život i ljubav više nikada ne budu isti posle “Zaječarske gitarijade”.


Aleksina Đorđević, matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Comments