Čudan ovaj novembar, nekako baš nepriličan. Dobro septembar, tad je još leto, dobro oktobar, miholjsko, očekivano, ali to što je novembar stigao tek polovinom novembra stvarno nema smisla. Baš je mogao da sačeka decembar. Taman smo se obradovali što smo uštedeli struju, drva, gas, to jest, pare za grejanje, kad ono, dolazi zima. Usred novembra. Pa, dobro došla.

Volim zimu. Volim i leto. I proleće i jesen. Samo nešto mi fali jesen ove godine. Bojim se da će mi faliti sve do sledeće jeseni. Osim ako zima ne namerava da bude kišna i mračno jesenja.

Zima dolazi, kažu Starkovi iz Zimovrela. Dolazi, potvrđuje reumatično koleno, pulsiraju stari ožiljci.

Ne dolazi ona, nego sustiže.

Obuzima me zima.

Ako je ne osećam u kostima, osećam je u negde u mozgu.

Iz centra za loženje vatre, ušuškavanje pred televizorom i odlazak na spavanje u čarapama.

Zima je vreme snova i priča. Vreme noći.

Zima je kraj sveta. Ili barem želja za krajem. Ne bih nikada pokušala da izbegnem zimu, ali volela bih je najviše tamo gde je najopakija. U snegu i letu, vetru što ujeda, među kurjacima i medvedima. Zima uči preživljanju. Neko hibernira, neko spava zimskim snom, a neko gladan i budan lovi i preživljava.

Vreme je za ljubav, a ko ljubavi nema biće mu mnogo hladno. Hladnije nego ikad, ako je ovo samo još jedna zima bez zagrljaja.

Učinićemo sve da prezimimo. Ložićemo vatru, grlićemo termofore, radovaćemo se pravoj zimi, kad padne sneg. Kitićemo jelke, smišljaćemo novogodišnje odluke, obećanja i zakletve. Čekaćemo proleće već od februara. Slavićemo slave, preziraćemo Dan ljubavi, jer je besmislen, poput novembra.

Užasna nas iskušenja čekaju ove zime, naročito ako smo gladni lovci.

Gladan vuk najbolje lovi, ali duša gladna ljubavi verovatno će morati da prezimi gladna. Bez obzira na čopor svih gladnih duša, koje će ove zime loviti.

Zima dolazi.

Zima obuzima.

Prethodne tekstove iz serijala “Cigla u glavi” pročitajte ovde.


Aleksina Đorđević je matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Comments