Čula sam mnogo muzike starije od sebe. Sahranila nekoliko mladih drugova i prijatelja. Doživela nekoliko ljubavi. Isprobala vagone zabranjenog voća. I još sam tu.

Oklevam na pragu mudrosti, držeći se za kvaku buntovništva na otvorenim vratima revolucije. Ne zato što se plašim da uđem i obznanim da pripadam veću staraca, nego zato što ne znam jesam li dostojna. Osim toga, koliko god mogu da vidim unutra, tamo nema staraca. Oni koji su preživeli bunt, podigli revoluciju i dosegli mudrost, bezvremeni su, koliko i malobrojni.

Život se neshvatljivo ubrzava. Nema na vidiku mira i zasluženog odmora u kontemplaciji i meditaciji. Traganje iz mladosti transformisalo se u povinovanje žestokom tempu, prihvatanje razbijačkog ritma u kome se, u sve kraćim sekvencama, ponavljaju varijacije proživljenog, svaki put sa ponekim novim uvidom. Jahanje na vrtlogu neprekidne promene, od koje sam sve više nalik onoj kakva je zamišljena prapočetkom, ukoliko je uopšte moguće uhvatiti nekakav početak u beskrajnom okretanju. I ukoliko nije. Talas se na kraju razbije o stenu, samo da bi se odmah zatim sledeći talas razbio o stenu, a sva ta voda vrati se u talas… Toliko je sitničavo insistirati na tome gde i šta je započelo talasanje.

Sa svom neizvesnošću u sledećem evolutivnom koraku, izvesno je da sudbina čovečanstva nije kolektivna, a da odgovornost za taj korak, ma makar koračić, pripada svakom pojedincu. Uz sve izrazitije i bolnije razlike između dobra i zla, muškog i ženskog, vrednog i bezvrednog, nadrastajuće osećanje jedinstva pobeđuje i postaje onaj biser, vlasništvo koje ne treba bacati pred, je l’, nedostojne, ali ga ne možete sprečiti da daruje svoj sjaj i lepotu svima koji još umeju da budu dotaknuti njima. Što opet otvara pitanje dostojnosti.

I, šta je novo kod vas?

Prethodne tekstove iz serijala “Cigla u glavi” pročitajte ovde.


Aleksina Đorđević je matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Comments