Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Cigla u glavi: Evolucija revolucije

Cigla u glavi: Evolucija revolucije

Prethodne tekstove iz serijala “Cigla u glavi” pročitajte ovde.

Dokle smo stigli od kada smo pali sa drveta i dočekali se na dve, umesto na sve četiri? Osim što smo pred kraj dvadesetog veka doveli u pitanje starog čika Darvina, odgrizli deceniju i kusur od dvadeset prvog bez valjanog objašnjenja zašto nismo majmunoliki, nego bogoliki. Samo i dalje vozimo podeljenost duha i tela, nagona i intuicije, materije i energije, bez obzira na genijalnost umetnosti, dostupnost kontemplacije i kosmičke crvotočine. Tačno ko to treba da evoluira? Čovečanstvo? Ma daj! A od čega se sastoji ta masa? Oh, pa od pojedinaca. A šta smo ti i ja, dokurca? Individue sa neposrednom odgovornošću za napredak čovečanstva, ne daj bože?

Svaki put kad osetim bes i agresiju kako se podižu u meni, ne mogu a da istovremeno ne osetim beskrajan respekt prema tolikoj snazi, tolikoj količini energije koja se podiže poput vatrene lopte iz ćelijskih dubina mog DNK, možda majmunskog. Mogu da eksplodiram nekontrolisano, a mogu da provozam tu silu kroz sebe i destrukciju transformišem u kreaciju. Da neophodno pražnjenje pretvorim u pročišćavanje i obrnem krug u neophodno napajanje. Prosto je, ako niste baš skroz majmun, a ima stvari koje pomažu:

I pomislite, o, kreacije stvorene prema božijem liku, izvajanom u toplom majmunskom mesu, gde ste u sebi samima? U odnosu na bubrege, srce, pluća, mozak… Postoje saznanja prema kojima se u bubrezima taloži strah, pluća stradaju od sebičnosti, a srce je sposobno da stalno raste u ljubavi, da sve prima, sve prihvata i transformiše niže energije, šaljući ih finijim instrumentima duhovnosti. Ne kaže narod džabe “došlo mi iz dupeta u glavu” – to je samo bukvalno, vulgarno tumačenje prirodnog kretanja energije kroz telo. U mozgu, međutim, postoje razne lukave zamke. Tamo živi ego, onaj što tripuje da je ja glavom. Glava je glavna i treba je pogoditi precizno, ciglom posred čela. To otvara nove vidike (a ponekad i treće oko). Izvlači strah iz bubrega i suočava se sa njim, kroz bol, bes, osujećenost, nemoć. Na koliko stvari mogu da utičem? Koliko toga prosto mogu da previdim? A koliko da odjebem, vičući na sav glas “jebite se, neću da radim šta mi vi kažete!” – a da to nije inat, nego kreativna pobuna?

I onda, filozofska dilema “revolucija ili evolucija” bliska svim ostalim dualnostima, polnostima, podeljenostima, krajnostima i ostalim automatizmima uz pomoć kojih se ljudska vrsta deli na majmune i bogove, bolno osećajući da je globalna podela samo ogromno ogledalo lične, individualne, intimne podeljenosti u nama samima, pada u vodu i davi se u najhitnijoj potrebi za promenom koncepta.

Revolucija je samo kreativno kanalisanje one destrukcije sa početka priče, moćan bes koji zahteva uvažavanje, kao i rukovođenje. Zahteva evoluciju. Sazrevanje i nadgradnju sposobnosti da osetimo, priznamo, prihvatimo i transformišemo energiju. Voljno putovanje iz dupeta u glavu. A kad tamo stignemo sa svim prtljagom koji smo poneli, pravimo selekciju, bacamo nepotrebno, peremo prljavo, pazarimo novo. I prepakujemo prtljag, tako da nam služi, a ne lomi kičmu svojom nepraktičnom težinom i količinom. Onda idemo dalje, rasterećeni. Sa svešću da je telesnost duhovna, materija energetska, instinkti intuitivni. Meso služi energiji, udruženi postaju provodnik duhovnosti. Majmun i bog imaju savršeno mnogo zajedničkog. Tebe i mene, za početak.


Aleksina Đorđević, matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Editors choice