Ne pristajem da ničeg nigde nema, jer smo zadrti, siromašni, ma samo što nismo sleteli sa rubnog vodopada nizvrtno na disk-svetu, pravo u ništa, tamo kuda idu ovakvi kao mi. U p.m. To je samo jedno lice realnosti, ono zastrašujuće i obeshrabrujuće, koje ne veruje u mladost, sa ustima koje su sažvakale bunt i progutale sve moguće pokušaje, progutavši ih u neuspeh. U maleckoj pustinji zemlje za nas, svakog časa nikne po neka oaza.

Plišani mališan, demo bend iz Gornjeg Milanovca, za koji nikad ne bih čula, da me staza (mentalnog) zdravlja povremeno ne odvede na neko alternativno dešavanje. Pobedili su prošle godine na “Jelen Demofest”-u u Banja Luci, uopšte nisu mališani ni na koji način, sviraju, razbijaju. Bili su predgrupa KKN-u (Kanda, Kodža i Nebojša) u Kruševcu na AJDE festu. “Avgust jednog diverzanta” pun je (duhovit) naziv ove oaze. “Plišani” je bio otkriće, ono nešto dragoceno novo što čuješ kad ne ideš na velike, oficijelne rok događaje za mase.

I još nešto je krajnje zanimljivo u maloj zemlji za nas. Bilo je dovoljno da odem na par sati u Kruševac, gde ne znam nikog i da se osećam odlično. Kako u masi kojekakvog sveta u Zakićevoj, tako i među nešto manje naroda u bašti gde su se okupljali diverzanti. I to je valjda ono zbog čega ljudi nekuda idu i nešto traže. A uopšte ne mora da se ide daleko i ne mora da se oseća sputanost nemogućnošću da odeš negde daleko. A sad kad znam za plišane, možda odem i u taj Gornji Milanovac, to je sigurno neki potpuno novi svet.

I da, izvolite u Paraćin. Nikne i kod nas nekad neka oazica, a kojekakve kulture ima često. Kako god, ako nikad niste bili, pomislićete da je to jedan baš lep gradić, sa rekom i šetalištem pored, sa mnogo dece i nasmejanog, ljubaznog sveta, koji će vas rado uputiti da odmah tu iza ćoška pronađete dobru klopu i prijatan kafić. Uostalom, dođite kod mene na kafu, mutim hladan nes čak i nezvanim gostima. Ali pazite, doći ću i ja kod vas. I biće mi super.

Prethodne tekstove iz serijala “Cigla u glavi” pročitajte ovde.


Aleksina Đorđević je matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Comments