#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ako si čula za “hygge”, obožavaćeš “fika” koncept: Skandinavski način pravljenja pauze za kafu

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Čik mi stani na crtu, ja sam uspešna žena!

Čik mi stani na crtu, ja sam uspešna žena!

Šta se, uopšte, smatra uspehom u Srbiji? Da li je to BMW Z4 u garaži, ili kuća od 2,000 kvadrata na Senjaku, ili udaja za uspešnog fudbalera, ili produhovljenost, ili, možda, zastupljenost u medijima? Hajde da ograničimo temu i pričamo o parama.

Slika1 Čik mi stani na crtu, ja sam uspešna žena!

Da li sa parama ona ima i moć u svojim rukama?

Imam drugaricu koja odlično zarađuje, ali je prilično nesrećna u ljubavi. Kaže: “plaše se da priđu”, “kompleksi odmah isplivaju”, ali, bogami, i ona ima visoke standarde. Možda bi bila zadovoljnija sa nekim studentom iz prosečne radničke porodice grickajući kokice u zadnjem redu bioskopa, ali, kako kaže, njen “dosadašnji uspeh ne dozvoljava joj da se spušta na taj nivo”. Zato je u stalnom rascepu između imućnih i nevernih, moćnih i zauzetih, poznatih i šizofreničnih.

I kada čujem da se muškarci plaše uspešnih žena, digne mi se kosa. Da li se ikada neko zapitao da te uspešne žene, možda, ne deluju arogantno i uštogljeno okolini? Razlog za taj strah ne treba tražiti samo u muškom kompleksu prema bankovnom računu žene već i u stavu te žene prema njima, “prosečnim” muškarcima.

Ona je nezavisna ratnica i navikla je da se bori svim sredstvima. Prilično je otporna na teške reči, jer ih je toliko puta čula na putu ka vrhu. Ostavlja utisak da sve može sama i da su muškarci igračke za snošaj ili pratnja za poslovnu večeru u otmenom restoranu. Ne prestaje da forsira priču o tome da je samodovoljna, pa kako, uopšte, neki muškarac može i da pomisli da krene u akciju?

Kada bismo napravili prototip žene koja je zaradila puno novca (legalnim putem), sigurno bismo rekli da ona ima: zacementirane stavove, snažan karakter i veliki stepen nezavisnosti. Uspela je samim tim što je odbila kecelju, obukla poslovno odelo i tako odbacila tradicionalnu žensku ulogu u porodici.

Kakvi muškarci bi, realno, mogli nje da se plaše? Po mom mišljenju, oni koji još uvek nisu imali prilike da se iskažu, odnosno oni koji zavise od tuđeg budžeta, ili one muškarčine u kojima ovakve žene bude iskonske komplekse. Ovi prvi sklanjaće se od njih, uz izgovor da ih ne mogu “ispratiti” u troškovima, a drugi se neće usuditi da nešto pokušaju iz straha da se patrijarhalni porivi i njihov ponos ne pogaze.

Većina mojih ortaka obožava žene sposobne da zarade svoj dinar, ali opet se u njima javlja pitanje: šta ako zarađuje više od mene? Retko koji bi voleo da zavisi od njenih para i da živi u njenom stanu. Ovde nije reč o strahu, već o ponosu – onom muškom, balkanskom.

Poznajem i neke muškarce koji su prevazišli ponos i ubacili kašiku u med koristeći svoj fizički izgled. Dok uspešna žena sate i sate provodi na sastancima i u trci za novcem, “sponzorisani” opušteno sa ortacima ispija pivo i na igricama prelazi iz nivoa u nivo. Ženi to odgovara, jer joj ionako posao jede vreme, a u toplom domu uvek je čeka mužjak. Međutim, posle nekog perioda, ljubav bledi, a ona shvata da može bolje i više. Kao što to čini i na poslu. Pukne joj film. Jasno je da joj je potreban “kućni ljubimac” da joj pruži pažnju i ispuni prostorije, ali joj je neophodna i doza testosterona, odnosno muškarac zaštitnik i gospodar. Ova dilema je zbunjuje, pa u trenutku nervnog rastrojstva, posle radnog vremena, odbacuje sve i ostaje sama.

U drugoj situaciji, uspešna žena zaljubljuje se u prilično uspešnog muškarca, ali iz straha da će on suzbiti njenu samostalnost i pobiti njen uspeh, odbija da se zbliže. Za nju je ljubav u ovom slučaju porok koji vodi u zavisnost i može joj promeniti život. Potčinjenost je tabu tema, a njoj je sasvim dobro dok sama zarađuje i troši. A on, uspešni muškarac, u ovakvoj vezi uvek bi se borio za nadmoć, čisto da dokaže da tradicija nije budalaština. Ali ako ga ona nadjača, javlja se ljubomora koja često završava razvodom i podelom imovine po principu “svakom svoje”.

Kao što možete da primetite, uspešna žena je u ljubavi kao na iglama. Ne mogu da se otmem utisku da bi njen stav trebalo da smekša, i da ona treba onda malo bolje da sagleda šta je to što želi u ljubavi, jer do sada je uglavnom znala šta ne želi, pa će joj se tada i onaj fini komšija učiniti kao zgodna prilika.


Martina Anđelković pola dana živi stvaran život, a pola provodi na društvenim mrežama. Autorka i voditeljka fiktivnog kulinarskog show-a, fejk plavuša i deda Pajina unuka.

Editors choice